korek spustu oleju cdti

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

korek spustu oleju cdti

#1 Post autor: Anony Mous »

Często się zdarza, że korek jest wyrobiony i trzeba wymienić na nowy. Zakupiłem dziś w ASO na wszelki wypadek bo ostatnio nie mogli mi odkręcić korka i go obrobili. Koszt 40 zł a na allegro widzę 13.50zł. Tak więc jak by ktoś potrzebował podaje numer:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

http://allegro.pl/korek-spustu-oleju-op ... 64807.html
kicaj

#2 Post autor: kicaj »

korek spustu oleju GM 93183669
tak dla pewnosci, jakby sie obrazek zawieruszyl ;)
a co do korka - to mnie w serwisie tez tym "straszyli" ;) znaczy sie uprzedzali wczesniej ;) wiec warto zaopatrzyc sie przed wymiana oleju na wszelki wypadek ;)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kicaj, łącznie zmieniany 1 raz.
rhaaziel

#3 Post autor: rhaaziel »

U mnie podobnie przy poprzedniej wymianie oleju w serwisie korek poszedł do wymiany, tym razem (miesiąc temu) wymianę robił mi znajomy mechanik i koreczek odkręcił bez problemu, także udało mi się uniknąć wydatku :)
kicaj

#4 Post autor: kicaj »

w ktorym boschu? i czemu u nich?
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kicaj, łącznie zmieniany 1 raz.
tico0

#5 Post autor: tico0 »

To opiszę i ja swoją przygodę z korkiem.... przy ostatniej wymianie problemy z odkręeniem ale jakoś poszło ;) i by zabezpieczyć się na przyszłość znajomy mechanik przyspawał mi do starego korka łeb od śruby samochodowej 19 (twardej) i teraz żadna wymiana to nie problem..... koszt usługi z śrubą 1 :piwo: ..... ;)
Orbit

#6 Post autor: Orbit »

A nie lepsza jest Śruba magnetyczna ? TUTAJ
Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

nakrętka dospawana.....i spokój na zawsze... mam nadzieję :)
Obrazek

Obrazek

Goris

#8 Post autor: Goris »

Miałem podobny przypadek , jak po odkręceniu pooglądałem śrubę i uszczelkę która była bardzo zniszczona doszedłem do wniosku że chyba było tak że za każdym razem śruba była mocniej dokręcana (bo uszczelka coraz słabsza) i za każdym razem coraz trudniej było ją odkręcić.

chyba dobrze jest dać za każdym razem nową uszczelkę 1.50PLN (i wtedy nie trzeba tak mocno dokręcać żeby uniknąć wycieku)
zbyszekm80

#9 Post autor: zbyszekm80 »

miałem już wiele aut w swoim życiu. Zawsze sam wymienam wszystkie płyny i właśnie pierwszy raz objechałem śrubę w zafirze. Świadczy to tylko o jej niskiej trwałości.
Tak jak większość dospawany mam teraz nowy łeb śruby a uszczelkę zawsze wymieniać powinno się na nową przy zmianie oleju.
lgum

#10 Post autor: lgum »

Przy próbie odkręcenia korka spustowego miałem wrażenie że zerwie się sześciokątny jego łeb, a sam korek ani drgnie. Widać po oznaczeniach że jest dokręcony o 8mm na obwodzie mocniej niż orginalnie.
Czy ktoś mi podpowie jak odkręcić taki korek. Czy jak się zerwie to pocieknie już olej, czy się zerwie tylko sam 6-kątny łeb.
Czy jeżeli się podpiłuje kołnierz na klucz płaski 24-26 (tak jak ktoś wcześniej podpowiadał) to powinno pójść bez problemu?
devils

#11 Post autor: devils »

Dołącze sie do tematu korka.
Mam zamiar w piatek zmienic olej, obczaiłem już ze potrzebny jest klucz nasadowy "32mm" żeby dostać sie do filtra oleju, ale niestety nie mam informacji o korku spustowym jaki rozmiar torxa. Podobno w 1.7cdti korek jest na torxa czyli inny niż w 1.9 :/
Może ktoś posiada informacje jaki dokładnie potrzeba. Nie chce zeby mnie zdziwko rypło jak sie okaże ze takowego nie posiadam :>
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#12 Post autor: Zdenek2007 »

W silniku 1.7 potrzebujesz torxa T45, ale to nie koniec, na 100% oring na korku do wymiany, trochę nietypowy wymiar (zewnątrz 20mm wewnątrz 17mm) i podstawa to korek dokręcamy bez nadmiernej siły bo łatwo go przeciągnąć.
devils

#13 Post autor: devils »

Wymieniłem olej ale zaobserwowałem po jego wymianie coś dziwnego, mianowicie słychać w srodku w kabinie podczas jazdy z okolic deski cichy dzwięk, co jakiś czas słychać piiiiiiii przerwa i po 30sek moze wiecej znowu piiiii. Nie wiem czy ma to jakieś powiazanie z wymianą oleju ale właśnie po niej się to pojawiło. Pozdrawiam
lgum

#14 Post autor: lgum »

Korek po spiłowaniu jakoś odkręciłęm, olej wymieniony. Nowy korek za kilkanaście złotych można kupić w Inter-Carsie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”