Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Często się zdarza, że korek jest wyrobiony i trzeba wymienić na nowy. Zakupiłem dziś w ASO na wszelki wypadek bo ostatnio nie mogli mi odkręcić korka i go obrobili. Koszt 40 zł a na allegro widzę 13.50zł. Tak więc jak by ktoś potrzebował podaje numer:
korek spustu oleju GM 93183669
tak dla pewnosci, jakby sie obrazek zawieruszyl
a co do korka - to mnie w serwisie tez tym "straszyli" znaczy sie uprzedzali wczesniej wiec warto zaopatrzyc sie przed wymiana oleju na wszelki wypadek
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez kicaj, łącznie zmieniany 1 raz.
U mnie podobnie przy poprzedniej wymianie oleju w serwisie korek poszedł do wymiany, tym razem (miesiąc temu) wymianę robił mi znajomy mechanik i koreczek odkręcił bez problemu, także udało mi się uniknąć wydatku
To opiszę i ja swoją przygodę z korkiem.... przy ostatniej wymianie problemy z odkręeniem ale jakoś poszło i by zabezpieczyć się na przyszłość znajomy mechanik przyspawał mi do starego korka łeb od śruby samochodowej 19 (twardej) i teraz żadna wymiana to nie problem..... koszt usługi z śrubą 1 .....
Miałem podobny przypadek , jak po odkręceniu pooglądałem śrubę i uszczelkę która była bardzo zniszczona doszedłem do wniosku że chyba było tak że za każdym razem śruba była mocniej dokręcana (bo uszczelka coraz słabsza) i za każdym razem coraz trudniej było ją odkręcić.
chyba dobrze jest dać za każdym razem nową uszczelkę 1.50PLN (i wtedy nie trzeba tak mocno dokręcać żeby uniknąć wycieku)
miałem już wiele aut w swoim życiu. Zawsze sam wymienam wszystkie płyny i właśnie pierwszy raz objechałem śrubę w zafirze. Świadczy to tylko o jej niskiej trwałości.
Tak jak większość dospawany mam teraz nowy łeb śruby a uszczelkę zawsze wymieniać powinno się na nową przy zmianie oleju.
Przy próbie odkręcenia korka spustowego miałem wrażenie że zerwie się sześciokątny jego łeb, a sam korek ani drgnie. Widać po oznaczeniach że jest dokręcony o 8mm na obwodzie mocniej niż orginalnie.
Czy ktoś mi podpowie jak odkręcić taki korek. Czy jak się zerwie to pocieknie już olej, czy się zerwie tylko sam 6-kątny łeb.
Czy jeżeli się podpiłuje kołnierz na klucz płaski 24-26 (tak jak ktoś wcześniej podpowiadał) to powinno pójść bez problemu?
Dołącze sie do tematu korka.
Mam zamiar w piatek zmienic olej, obczaiłem już ze potrzebny jest klucz nasadowy "32mm" żeby dostać sie do filtra oleju, ale niestety nie mam informacji o korku spustowym jaki rozmiar torxa. Podobno w 1.7cdti korek jest na torxa czyli inny niż w 1.9
Może ktoś posiada informacje jaki dokładnie potrzeba. Nie chce zeby mnie zdziwko rypło jak sie okaże ze takowego nie posiadam :>
W silniku 1.7 potrzebujesz torxa T45, ale to nie koniec, na 100% oring na korku do wymiany, trochę nietypowy wymiar (zewnątrz 20mm wewnątrz 17mm) i podstawa to korek dokręcamy bez nadmiernej siły bo łatwo go przeciągnąć.
Wymieniłem olej ale zaobserwowałem po jego wymianie coś dziwnego, mianowicie słychać w srodku w kabinie podczas jazdy z okolic deski cichy dzwięk, co jakiś czas słychać piiiiiiii przerwa i po 30sek moze wiecej znowu piiiii. Nie wiem czy ma to jakieś powiazanie z wymianą oleju ale właśnie po niej się to pojawiło. Pozdrawiam