Kontrolka ABS Zafira A
Moderator: Sebu$
Kontrolka ABS Zafira A
Witam!
Co może oznaczać włączająca się często kontrolka ABS (gaśnie po jakimś czasie jazdy i potem po wjechaniu w jakąś dziurę zapala się ponownie)
Z góry przepraszam jeśli podobny wątek był lub isnieje - jakoś nie mogłem się doszukać...
dodam tylko że na komputerze nic nie wykazało....
pozdrawiam i czekam na porady!
Co może oznaczać włączająca się często kontrolka ABS (gaśnie po jakimś czasie jazdy i potem po wjechaniu w jakąś dziurę zapala się ponownie)
Z góry przepraszam jeśli podobny wątek był lub isnieje - jakoś nie mogłem się doszukać...
dodam tylko że na komputerze nic nie wykazało....
pozdrawiam i czekam na porady!
- Tunio999
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ex ZB 1.8 SPORT
- Model: 2008
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witaj...
1. Podpiąć Zośkę pod kompa
2. Sprawdzić sterownik ABS
3. Sprawdzić czujniki
4. Sprawdzić napięcie (akumulator czy nie jest na wykończeniu)
A i jeszcze opcja SZUKAJ na forum :>
1. Podpiąć Zośkę pod kompa
2. Sprawdzić sterownik ABS
3. Sprawdzić czujniki
4. Sprawdzić napięcie (akumulator czy nie jest na wykończeniu)
A i jeszcze opcja SZUKAJ na forum :>
- Albert Einstein
- chabretti
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysztof
- Auto: Volvo
- Model: V70
- Oznaczenie silnika: D5244T5
- Kontakt:
Sprawdź pierścienie na piastach. Koledze się w vectrze poluzował się i mu świecił ABS. Na kompie nic mu nie wykazało. Być może to jest i u Ciebie.
Podłącz pod komputer a będziesz wiedział gdzie szukać przyczyny.jareczek_k1986 pisze:Witam u mnie zapala się równocześnie ABS i TC jak się zapali samochód czasami zapala się o razu albo po jakimś czasie gdy się wjedzie w jakąś dziurę albo wzniesienie? Co może być tego powodem ?
!!! Diagnostyka: Opel, Saab, Audi, VW, Seat, Skoda, Citroen, Peugeot, Renault, BMW - 692 226 016 !!!
Witam w/w objawy były tez i u mnie po wymianie tarcz hamulcowych problem zniknął były zbyt cienkie przy każdym hamowaniu, wjechaniu w dziurę kontrolka sie zapalała i za chwile gasła sprawdz grubość tarcz moze to jest przyczyna pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 17 cze 2012, 20:29 przez ikarus, łącznie zmieniany 1 raz.
Witam. Posiadam Zosię 1.8 16v 125KM(silnik z18xe) 2003r, skrzynia manual. Ostatnio zaświeciła mi się na stałe kontrolka tc i serwis -auto z kluczem, po podpięciu kompa wykazuje dwa błędy:
U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
(00) - Nie występuje
U2104 - CAN-BUS - kasowanie przekroczenia licznika
(00) - Obecny
Pytanie do forumowiczów, co one znaczą.
Wstawiałem auto na warsztat, to świeciła się kontrolka trakcji, panowie stwierdzili że padł sterownik abs, sprawdzali na drugim z innymi numerami i było ok, orzeczenie że trzeba kupić nową pompę. Pytanie, czy drugi błąd może być "zasługą" podłączenia pompy z innymi numerami przez fachowców z warsztatu? Jak sprawdzić czujniki i sterownik aby nie wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość, próbowałem założyć nowy temat ale nie mam uprawnień Pozdrawiam
U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
(00) - Nie występuje
U2104 - CAN-BUS - kasowanie przekroczenia licznika
(00) - Obecny
Pytanie do forumowiczów, co one znaczą.
Wstawiałem auto na warsztat, to świeciła się kontrolka trakcji, panowie stwierdzili że padł sterownik abs, sprawdzali na drugim z innymi numerami i było ok, orzeczenie że trzeba kupić nową pompę. Pytanie, czy drugi błąd może być "zasługą" podłączenia pompy z innymi numerami przez fachowców z warsztatu? Jak sprawdzić czujniki i sterownik aby nie wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość, próbowałem założyć nowy temat ale nie mam uprawnień Pozdrawiam
Ja mam podobny błąd, ale dotyczy ESP. Non stop świeci mi się kontrolka esp (to autko w poślizgu ), czasem podczas wolnej jazdy np na polnej drodze, czuję jak włącza się pompa abs i pedał hamulca drży. Fachowcy stwierdzili awarię el.zaworu od tylnego koła w pompie abs, a diagnosta w ASO ( test na techu2) mówi, że to czujnik skrętu kierownicy nawala. Po skasowaniu błędu kilka metrów jazdy i znowu się zaświeca. Czy ktoś może wie gdzie szukać tego czujnika skrętu w aucie, czy jest przy kierownicy, czy przy maglownicy, jak wygląda, jakieś foto, może numer seryjny, bo internet milczy
Panowie, podepnę się..
Mam błąd c0550 odnośnie ABS'u. Rozumiem, że elektronikę trafiło i trzeba się rozejrzeć za inną.
Na alledrogo jest tego od groma, ale powiedzcie mi na jakie oznaczenia zwracać uwagę, oraz czy po wymianie oprócz skasowania błedów trzeba będzie coś robić?
Z góry dzięki za odpowiedź
Mam błąd c0550 odnośnie ABS'u. Rozumiem, że elektronikę trafiło i trzeba się rozejrzeć za inną.
Na alledrogo jest tego od groma, ale powiedzcie mi na jakie oznaczenia zwracać uwagę, oraz czy po wymianie oprócz skasowania błedów trzeba będzie coś robić?
Z góry dzięki za odpowiedź
Pozwolę sobie odgrzebać.
Wczoraj jechałem i na mokrej nawierzchni przy hamowaniu zaświeciła mi się kontrolka ABS. Ponadto pedał hamulca zadrżał. Kontrolka nie zgasła aż do wyłączenia silnika. Po ponownym uruchomieniu kontrolka już się nie świeciła.
Czy to jest poprawne zachowanie? ABS jeśli się włącza, to kontrolka powinna się zaświecić i nie zgasnąć? Ewentualnie po jakim czasie powinna zgasnąć?
Wczoraj jechałem i na mokrej nawierzchni przy hamowaniu zaświeciła mi się kontrolka ABS. Ponadto pedał hamulca zadrżał. Kontrolka nie zgasła aż do wyłączenia silnika. Po ponownym uruchomieniu kontrolka już się nie świeciła.
Czy to jest poprawne zachowanie? ABS jeśli się włącza, to kontrolka powinna się zaświecić i nie zgasnąć? Ewentualnie po jakim czasie powinna zgasnąć?
Odświeżę trochę problem.
U mnie w Zosi ABS zapala się chwile po uruchomieniu silnika i pali się. Nie gaśnie. Czy może to mieć jakiś związek z klockami hamulcowymi? Ostatnio komputer mi wyświetlił błąd "B...". Przetłumaczyłem go i chodziło o wymianę klocków hamulcowych. Niestety jeszcze tego nie zrobiłem (brak czasu).
Jak myślicie?
U mnie w Zosi ABS zapala się chwile po uruchomieniu silnika i pali się. Nie gaśnie. Czy może to mieć jakiś związek z klockami hamulcowymi? Ostatnio komputer mi wyświetlił błąd "B...". Przetłumaczyłem go i chodziło o wymianę klocków hamulcowych. Niestety jeszcze tego nie zrobiłem (brak czasu).
Jak myślicie?