LUCKY_WROC pisze:Witam,
Przy wymianie akumulatora w Zafirze B 1.9. cdti okazało się, że mam słabe ładowanie (jakieś 13.6 a po włączeniu np. świateł spada do 13.4). Myślałem, że to alternator ale żadna kontrolka mi nie świeci. Nie wyświetla się też żaden błąd (chyba, że można ten błąd gdzieś jeszcze sprawdzić, tylko nie wiem jak). Proszę poradę, ewentualnie czy ktoś miał podobny problem?
Zacytuję Ci mój post w temacie " Jakie napięcie ładowania pokazuje Wam w Test Mode" Pisałem to w lutym 2012r. Może coś Ci to pomoże zanim wymienisz alternator.
"Sprawdź czy w czasie jazdy grzeją Ci się klemy. Jeżeli tak , to masz prawdopodobnie spadek napięcia na klemach i ich smarowanie i czyszczenie nic nie pomoże. Nie jestem ekspertem, ale miałem identyczne problemy (czarne myśli że alternator) i dopiero jak pojechałem do innego elektryka od razu postawił trafną diagnozę, czyli wymiana klem. Prawdopodobnie jak mi powiedziano, to te klemy się utleniają, zmniejszając tym sposobem swoje przewodnictwo. U poprzedniego elektryka wymieniono mi przewód łączący akumulator z alternatorem. Pomogło, ale na krótko. Dopiero wymiana klem (70 zł na fakturę) załatwiło sprawę. Było to wiosną ubiegłego roku i jak do tej pory ładowanie mam 14 - 14,5 V a spadało nawet poniżej 12 V."
Teraz jeszcze wiem, że niekoniecznie klemy muszą zauważalnie się grzać a spadek napięcia może występować.