[B] Wypadanie zapłonów ECN003000

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Pitrula

#1 Post autor: Pitrula »

AdamA. pisze:Witam wszystkich ponownie.

Jakis tydzień dwa temu wymienilem kolejna cewke zaplonowa zalozyli mi Dlephi. Samemu poizolowalem wszystkie przewody (dodatkowo znalazlem dosc nieporadnie polutowane przewody przy wtyczce dochodzacej do cewki zaplonewej ktore zrobilem). Przez tydzien bylo dobrze, ale problem zaczal znowu wystepowac otoz, auto postalo w garazu dwa dni gdy zapalam (chodzi na benzynie) ale slysze ze silnik pracuje nie rowno i wyrzuca mi blad wypadania zaplonu na drugim cylindrze.

Co jest dla mnie bardzo dziwne dzieje sie tak tylko gdy auto postoi ok 2 dni po odpaleniu pracuje nie rowno i wyrzuca blad wypdania skasuje blad i jak postoi znowu ok dwa dni znowu jest to samo. Jak auto sie troche rozgrzeje to wszystko wraca do normy i chodzi idealnie.

Koledzy pomozcie rozwiazac problem bo koncza sie pomysly co to moze byc jak dla mnie cos zachodzi wilgocia i przez ta chwile poki sie nie rozgrzeje to szwankuje ale nie wiem juz sam co tam szukac wszystko poizolowane lepiej niz fabryka to robi hehe.

Wykasuje blad o.c. auto chodzi dobrze pojezdze caly dzien nawet dwa gasze odpalam wszystko dobrze a jak postoi ze dwa dni to juz wyrzuca blad i nie rowno pracuje tylko jak za dlugo odpoczywa ;-))

[ Dodano: Czw Paź 11, 2012 00:17 ]
Koledzy powertowalem internet i znalazlem wiele informacji po analizie objawow doszedlem do wniosku ze przyczyna moze byc czujnik polozenia walu.

Tylko teraz moje pytanie poniewaz w silniku jaki mam z18xer u gory mam dwa czujnika od walkow rozrzadu a przy rozrzadzie mam czujnik polezenia walu korbowego. Wszedzie czytalem o czujniku polozenia walu dlatego wydaje mi sie ze trzeba bedzie zajrzec do czujnika polozenia walu przy rozrzadzie.

Ma ktos inne propozycje?
Witam.
Ja mam podobny problem tylko, że mi wypada 4 w z20let
Cewka nowa swiece nowe i nic. Teraz zabieram się za silnik.
Nie jest to tanie,ale jak to nie pomoże to chyba padne.
W poniedziałek idzie na warsztat i mam nadzieję,że bedzie dobrze.
Dlaczego silnik? Na zimnym akurat u mnie jest wszystko ok.
Płynna praca we wszystkich zakresach obr. Po rozgrzaniu i dojściu do ok. 80st/C przy wciśnięciu gazu do oporu wypada 4 cylinder na I,II i czasami na III biegu,pali olej i dymi.
Wstępna diagnoza(bo już chyba nie ma czego diagnozowac) przy nagłym wzroście mocy prawdopodobnie zarzuca 4cyl olejem. Mogłoby się zgadzać bo ostatnio wymieniałem świece i po wykręceniu z czwartego cylindra swieca byla mokra,a zasilanie bylo z gazu. Mechanior powiedział, ze moze byc pekniety ktorys pierscien. Jezeli ktos ma inny pomysł to prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony 25 maja 2016, 09:14 przez Pitrula, łącznie zmieniany 1 raz.
AdamA.

#2 Post autor: AdamA. »

U mnie problem po wymianie czujnika polozenia walu nie ustapil nadal jak odpale zimne auto nie pracuje przez chwile jak nalezy po rozgrzaniu jest ok ale olalem juz sprawe jezdze jak sie rozkraczy bedziemy robic bo inaczej to wymienie wszystko.
mwlupus0

#3 Post autor: mwlupus0 »

Miałem ten sam problem. Pomogło wyczyszczenie wtrysków. Silnik to 1,6 benzyna + gaz.
Zapłon wypadał na 3 cylindrze. Pomogło na jakieś 1,5 miesiąca i od dwóch tygodni problem zaczął się pojawiać od nowa, ale sporadycznie.

Pozdrawiam
AdamA.

#4 Post autor: AdamA. »

Powiem tak, ja juz wymienilem swiece, cewke,czujnik polozenia walu, filtr powietrza,i guzik to dalo zastanawialem sie nad wymiana kol ZFR ale narazie sie wstrzymuje chociaz kola leza w kartonie i czekaja.

Dzis bylem jeszcze u jednego majstra ktory zakrecil mi zawor przy butli gazowej zresetowal ECU i kazal narazie jezdzic tylko na benzynie zeby przepisaly sie mapy wtryskow benzyny (stwierdzil ze mapy pb sie rozjechaly).

Moje auto tylko jak postoi cala noc i rano odpale to chodzi nie rowno jak sie zagrzeje to jest git, ale przy tej nierownej pracy wyrzucal blad wypadania na 2 cylindrze niekiedy zdazylo sie blad drugiej sondy.

Po resecie samochod przez ok 30 minut chodzil sobie w garazu na benzynce potem pojechalem w krotka trase 25km ale juz dalo sie odczuc ze jest poprawa zaczyna mu wracac te kopyto ktore mial bo jezdzac na gzie bylo ok ale na benzynie juz nie byl taki dynamiczny.

Jesli kuracja na benzynie nie pomoze to powiedzial ze przepisze mapy komputerem jak to okreslil. Ja mam osobiscie o-c wiec nie moge tego zrobic niestety.

Mechaniek powiedzial mi ze na 5 zbiornikow z gazem dobrze byloby wyjezdzic potem 1 benzyny to uchroni mnie od problemu rozpadajacych sie map wtryskow na pb. Moze mial racje zobaczymy po tygodniu jazdy na pb.
GOTI

#5 Post autor: GOTI »

Z tego co zrozumiałem to masz zagazowane autko i problemy są przy benzynie może to nic nie wzniesie ale zauważ że gdy do auta zakłada się gaz to przestawia się rówież kąt wyprzedzenia zapłonu (na większy) brak kopyta i nierówna praca może jest tym spowodowana, bo w sumie kąt jest dostosowany do instalacji gazowej a nie już do benzyny. Może ten silnik sobie z tym nie radzi.
AdamA.

#6 Post autor: AdamA. »

U mnie sa te zmienne fazy rozrzadu niby to wlasnie to dopasowuje te katy ja nie jestem mechanik ale powtarzam to co mi tu tluka mechanicy i osobiscie tez sprawdzam to co oni mowia szperajac sporo na internecie.

Auto mam zagazowane od kwietnia 2012 do sierpnia wszystko hulalo wysmienicie ale jak zaczelo sie w sierpniu od padniecia cewki tak sie piepszy do dnia dzisiejszego.

Wszelkie sugestie mile widziane jak widac problemy z wypadaniem zaplonu dotycza wiekszego grona uzytkownikow
cieniassss

#7 Post autor: cieniassss »

GOTI pisze:Z tego co zrozumiałem to masz zagazowane autko i problemy są przy benzynie może to nic nie wzniesie ale zauważ że gdy do auta zakłada się gaz to przestawia się rówież kąt wyprzedzenia zapłonu (na większy)
GOTI jak niby ustawiasz kąt wyprzedzenia zapłonu?? pomieszało Ci się z polonezem, kąt ustawiany jest automatycznie i zmiana gaz/pb to też szybka zmiana kąta wz
AdamA. pisze:U mnie sa te zmienne fazy rozrzadu niby to wlasnie to dopasowuje te katy ja nie jestem mechanik ale powtarzam to co mi tu tluka mechanicy i osobiscie tez sprawdzam to co oni mowia szperajac sporo na internecie.
masz źle ustawioną instalację gazową, dlatego rozregulowała się benzyna, jedź do gazowników niech naprawią swój błąd
AdamA. pisze:Mechaniek powiedzial mi ze na 5 zbiornikow z gazem dobrze byloby wyjezdzic potem 1 benzyny to uchroni mnie od problemu rozpadajacych sie map wtryskow na pb. Moze mial racje zobaczymy po tygodniu jazdy na pb.
zmień mechanika, bo to nie jest rozwiązanie problemu, nie po to montujesz gaz żeby jeździć na benzynie
AdamA.

#8 Post autor: AdamA. »

masz źle ustawioną instalację gazową, dlatego rozregulowała się benzyna, jedź do gazowników niech naprawią swój błąd
ale najpierw pojezdzic na benzynie zeby mapy wtryskow PB sie unormowaly?
cieniassss

#9 Post autor: cieniassss »

AdamA. pisze:ale najpierw pojezdzic na benzynie zeby mapy wtryskow PB sie unormowaly?
niekoniecznie, korekty mogły się rozjechać ale komputer tak steruje mieszanką że w danym momencie skład mieszanki jest zawsze odpowiedni, więc podstawa do regulacji jest
AdamA.

#10 Post autor: AdamA. »

Tylko ze jak juz przelaczy sie na gaz to auto chodzi dobrze, problem jest po odpaleniu samochodu gdy chodzi na benzynie zwlaszcza jak postoi cala noc. Czyli bedzie to gaz do regulacji tak?

[ Dodano: Sro Gru 12, 2012 09:57 ]
Jeszcze zapytam o jedna rzecz, czy przejechanie 120km non -stop na benzynie unormuje mapy wtryskow benzyny? Poniewaz tyle mam do serwisu BRC - blizej niestety nie bylo a chcialbym zeby ten temat nierownej pracy na zimnym byl wreszcie zamkniety.
cieniassss

#11 Post autor: cieniassss »

AdamA., masz komputer pokładowy pokazujący spalanie chwilowe??
AdamA.

#12 Post autor: AdamA. »

Mam pokazuje spalane chwilowe, teraz bylem w garazu odpalilem auto po nocy i jest dobrze ale zawor przy butli mam zakrecony caly czas a samochod przelaczony tylko na benzyne wczoraj pojezdzilem jeszcze troche na benzynie takze wiecej niz 25km wyszlo i po odpaleniu chodzi rowniutkotak jak na poczatku. Czyli jest instalacja gazowa do regulacji?

[ Dodano: Sro Gru 12, 2012 11:00 ]
Zebym wiedzial gdzie w mojej Zafirze jest czujnik map sensor to podlaczyl bym do niego instalacje i samemu przeprowadzil kalibracje bo mam interfejs do instalacji ale bez czujnik jedynie korekty wchodza w gre a to malo

[ Dodano: Czw Gru 13, 2012 19:19 ]
Poruszajac dalej mu niekonczacy sie problem sytuacja wyglada tak:

Przejechalem dos sporo kilometrow na PB dzis rano odpalilem samochod chodzi jak zloto pojechalem do gazownikow stwierdzili ze z instalacja jest wszystko ok czasy wtryskow sa prawie idealnie z czasami jak na benzynie.Jednak zapobiegawczo doradzili mi zeby wlac do paliwa srodek do czyszczenia wtryskow bezynowych moze wtryskiwacz na 2 cylindrze zle pracuje i sta wypadanie. Podjarany dobra praca silnika na benzynie wrocilem rowniez na benzynie wzbogaconej o srodek wynns do czyszczenia wtryskow szedl jak burza.Poszedlem przed chwila zobaczyc jak odpali i malo mnie krew nie zalala zas pracuje nie rowno ale mialem podlaczonego o-c i porobilem zrzuty ekranow na szybko bo nie mialem programu do nagrania obrazu.

Zerknijcie na zrzuty:

Obrazek

[ Dodano: Czw Gru 13, 2012 19:20 ]
<a href=http://zapodaj.net/9cb748a7e4cd9.png.html>Zrzut ekranu z 2012-12-13 18:33:10.png</a>

<a href=http://zapodaj.net/9677455608391.png.html>Zrzut ekranu z 2012-12-13 18:33:25.png</a>

<a href=http://zapodaj.net/fe9f3ac026772.png.html>Zrzut ekranu z 2012-12-13 18:34:22.png</a>

<a href=http://zapodaj.net/5216feda244c3.png.html>Zrzut ekranu z 2012-12-13 18:34:22.png</a>

<a href=http://zapodaj.net/5e9c762a5a48c.png.html>Zrzut ekranu z 2012-12-13 18:35:34.png</a>

[ Dodano: Czw Gru 13, 2012 19:21 ]
Obrazek

[ Dodano: Czw Gru 13, 2012 19:23 ]
<a href=http://zapodaj.net/f9ac2846fa85d.png.html>Zrzut ekranu z 2012-12-13 18:35:55.png</a>

<a href=http://zapodaj.net/22e35943d2bdd.png.html>Zrzut ekranu z 2012-12-13 18:36:16.png</a>

[ Dodano: Czw Gru 13, 2012 19:25 ]
Przy pierwszym screen shot

Pozycja B1S1 caly czas pokazywala Bogata

Pozycja B1S2 caly czas uboga dopiero po dluzszej chwili zaczelo sie to zmieniac.

Pozycja o krotkoterminowej adaptacji paliwa cos mi jest podejrzana bo bardzo spadla na minus potem juz jak sie zagrzal byla w granicach -2 do 0
rafi.zafi

#13 Post autor: rafi.zafi »

W poprzednim oplu mialem podobnom sytuacje okazalo sie ze wine za takie zachowanie byly zawieszanie sie zaworow . Przy przebiegu 48 000 tys . Silnik poszedl do remonti i problem zniknal. Jak zobaczylem nagar na zaworach i popychaczach to sie za glowe zlapalem. A latalem od mechanika do mechanika i wymieniali wszystko . Moze sprobuj w tym kieronku.
AdamA.

#14 Post autor: AdamA. »

Koledzy problem definitywnie rozwiazny ale trzeba bylo zjezdzic "pol polski" zeby trafic na konkretnego machanika ktory ople ma w jednym palcu. Bylem u 5 wszyscy sie podlaczalai interfejsami bajerami kazdy mowi ze wszystko jest dobrze ewentualnie wymienic to i to moze pomoze. Oczywiscie nie liczac mnie z interfejsem ale to sie nie liczy bo ja nie jestem mechanik ;-)) mnie tylko praca silnika sie nie podobala.

Zajechalem do goscia i jak sie okazalo mechanicznie wszystko jest ok. Przyczyna okazal sie sterownik silnika ale on tez jest ok tylko byl zle zaprogramowany tzn. w ksiazce serwisowej widnieje wpis o remoncie silnika i wymianie ecu.Sterownik wymienili ale chyba go nie ustawili bo mechanik mowil ze auto bylo tak ustawione jakby mialo skrzynie automatyczna a nie manualna i cos tam jeszcze nie chcial za bardzo mowic co zrobil pstrykal na tym techu dobre 10 minut odpalal gasil. Nie wazne co zrobil ale auto odzylo wrocila moc bo robil sie coraz slabszy i pracuje rowno. Problem rozwiazany temat do zamkniecia.
Maciek

#15 Post autor: Maciek »

AdamA., dobrze, że udało się rozwiązać problem.
Niedobrze, że musiałeś poznać tylu szamanów ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”