Zasięg na rezerwie
Witam.Ostatnio po wyświetleniu się 0 km przejechałem 11,7km.Zabrakło ok.1,2km do stacji.Nie polecam takich praktyk - problem z odpowietrzeniem - wlanie 5l.ON nie wystarczyło ,musiałem zasuwać po następne 5l ,autko stało na poboczu.Nowy 5-cio miesięczny akumulator ledwo odpalił resztką sił.Tankuję tylko na dużych stacjach -Orlen,Shell,BP itp. ale lepiej nalać trochę gdzie indziej niż zapowietrzyć CDTI.Pozdrawia.
- racool
- Debiutant
- Imię: Szymon
- Auto: Zafira 2.0t Cosmo, Opc
- Model: Zb
- Oznaczenie silnika: Z2.0Ler
Mi po zapaleniu rezerwy pokazuje ok 30km, ostatnio na autobanie pokazało 12km ale troche mnie gnało ok 210km/h - muszę szybko zagazować bo portwel boli
Generalnie w autach które mam na księgowym robie ok 60 - 80km i nigdy nie miałem wycieczek z karnistrem, ale opel jest wyjątkowy.
Który inżynier wpadł na pomysł że zbiornik 55litrów jest odpowiedni do auta które pali 10 przy spokojnej jeździe.
Generalnie w autach które mam na księgowym robie ok 60 - 80km i nigdy nie miałem wycieczek z karnistrem, ale opel jest wyjątkowy.
Który inżynier wpadł na pomysł że zbiornik 55litrów jest odpowiedni do auta które pali 10 przy spokojnej jeździe.
Zośka 2.0Turbo, 236kucyków COSMO, OPC, lpg
Freemont 3,6 286 koni Loudge, lpg
Tylko jaka to przyjemnosc w ruchu ulicznym Przyjemnosc to ja mam na torzeracool pisze:Może i tak, choć z drugiej albo przyjemność albo oszczędność.
Tankuj 2 karnistry do bagaznika i masz po problemieracool pisze:po prostu zbiornik by dali min 80 litrów, te 800km na baku powinno przejechać każde auto!!!
Czy wie ktoś dlaczego wyswietla sie cały czas komunikat zasięg 0km? Wprawdzie jeżdzę na gazie, ale zawsze mam benzynę i nawet po zatankowaniu komunikat nie znika:)
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Za mało zatankowałeś i komp nie przeliczył, było już o tym pisane.pernest32 pisze:Czy wie ktoś dlaczego wyswietla sie cały czas komunikat zasięg 0km? Wprawdzie jeżdzę na gazie, ale zawsze mam benzynę i nawet po zatankowaniu komunikat nie znika:)
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- racool
- Debiutant
- Imię: Szymon
- Auto: Zafira 2.0t Cosmo, Opc
- Model: Zb
- Oznaczenie silnika: Z2.0Ler
Kurcze jak za PRL u zbiornik do pełna na kartkę i karfnister na lewoArczi pisze:Tankuj 2 karnistry do bagaznika i masz po problemie
Ostatnio zmieniony 06 sty 2013, 19:31 przez racool, łącznie zmieniany 1 raz.
Zośka 2.0Turbo, 236kucyków COSMO, OPC, lpg
A co Kolego powiesz na jeep'a g.ch. 5,2 v8 który to ma zbiornik 60l i pali 20/100km ?racool pisze:Generalnie w autach które mam na księgowym robie ok 60 - 80km i nigdy nie miałem wycieczek z karnistrem, ale opel jest wyjątkowy.
- Maciek
- Zafiromaniak
- Auto: Z20LET
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
v8zj pisze:A co Kolego powiesz na jeep'a g.ch. 5,2 v8 który to ma zbiornik 60l i pali 20/100km ?racool pisze:Generalnie w autach które mam na księgowym robie ok 60 - 80km i nigdy nie miałem wycieczek z karnistrem, ale opel jest wyjątkowy.
300km na zbiorniku to prawie jak jazda na LPG
-
- Mieszkaniec
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: costam
Z tego co czytam to widzę, że prawie każdy ma inaczej z tymi zasięgami i kontrolkami czyżby program/czujniki były w naszych zafirkach dziełem przypadku - komu jak się trafi?
Ja na razie dużo nie wyjeździłem, ale jeżdżąc po mieście mam tak:
Wskazówka dopiero dochodzi do obszaru rezerwy a komputer wyświetla !!!Zasięg 50km!!! - oczywiście w mieście łyka 10-10,5 i zasięg zmniejsza się tak, że na każde 500m komputer odlicza 1km w końcu mam 39km zasięgu i zapaliła się dopiero kontrolka rezerwy. Na wskazówce niby jeszcze całe pole rezerwy do wessania
Chyba muszę zatankować do pełna to będę wiedział ile mam litrów w baku
Ja na razie dużo nie wyjeździłem, ale jeżdżąc po mieście mam tak:
Wskazówka dopiero dochodzi do obszaru rezerwy a komputer wyświetla !!!Zasięg 50km!!! - oczywiście w mieście łyka 10-10,5 i zasięg zmniejsza się tak, że na każde 500m komputer odlicza 1km w końcu mam 39km zasięgu i zapaliła się dopiero kontrolka rezerwy. Na wskazówce niby jeszcze całe pole rezerwy do wessania
Chyba muszę zatankować do pełna to będę wiedział ile mam litrów w baku
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
Albo otwórz instrukcję obsługi auta lub książkę "Sam Naprawiam"u99artur pisze:Chyba muszę zatankować do pełna to będę wiedział ile mam litrów w baku
Tańsza opcja niż tankowanie do pełna