odcina przy 4000, brak błędów
Moderator: Sebu$
odcina przy 4000, brak błędów
Witam.
Szukałem ale nie znalazłem podobnego problemu.
Moja zafira od piątku miała 3 problemy, jeden to:
Kontrolka od TC się świeciła
kontrolka serwisowa się świeciła
silnik wkręca się do około 4000 obrotów.
Wszystkie 3 problemy pojawiły się przy uruchomieniu silnika, wcześniej działało wszystko ok.
W sobotę pojechałem do mechanika na odczyt i kasowanie błędów. komp pokazywał 2 błędy:
1: błąd czujnika położenia wałka rozrządu
2: błąd czujnika ABS lewy tył.
obydwa błędy zostały skasowane, kontrolki się zgasiły TC się włączył.
Pozostał mi problem obrotów. Zarówno na LPG jak i na benzynie jest to samo odcinka powyżej 4000. Co powinienem sprawdzić?
Pozdr. Marek.
Szukałem ale nie znalazłem podobnego problemu.
Moja zafira od piątku miała 3 problemy, jeden to:
Kontrolka od TC się świeciła
kontrolka serwisowa się świeciła
silnik wkręca się do około 4000 obrotów.
Wszystkie 3 problemy pojawiły się przy uruchomieniu silnika, wcześniej działało wszystko ok.
W sobotę pojechałem do mechanika na odczyt i kasowanie błędów. komp pokazywał 2 błędy:
1: błąd czujnika położenia wałka rozrządu
2: błąd czujnika ABS lewy tył.
obydwa błędy zostały skasowane, kontrolki się zgasiły TC się włączył.
Pozostał mi problem obrotów. Zarówno na LPG jak i na benzynie jest to samo odcinka powyżej 4000. Co powinienem sprawdzić?
Pozdr. Marek.
Kontrolka od silnika nie zapaliła się ponownie( przejechałem około 1km od skasowania błędu) wg elektryka u którego byłem nie da się skasować błędu, jeżeli czujnik jest niesprawny.
czy w Z18XE dostęp do tego czujnika jest podobny jak w X18XE ? znalazłem taki opis: http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/pora ... jnikw.html
czy w Z18XE dostęp do tego czujnika jest podobny jak w X18XE ? znalazłem taki opis: http://www.vectra-unlimited.pl/jpg/pora ... jnikw.html
Dzięki za pomoc, nie miałem niestety czasu aby zajrzeć do tego czujnika.
W poniedziałek za pierwszym razem odpaliła, odcięcie zniknęło. przejechałem 4km.
Postój 30 minut, odpalenie, sytuacja jak na początku- serwisowa, TC no i do tego odcinka przy 4000.
Po przejechaniu 4km znów 30 minut postoju.
Po uruchomieniu silnika znowu wszystko w porządku.
Czy to jest normalne zachowanie, że albo błędy same się kasują, albo nie są sygnalizowane?
W poniedziałek za pierwszym razem odpaliła, odcięcie zniknęło. przejechałem 4km.
Postój 30 minut, odpalenie, sytuacja jak na początku- serwisowa, TC no i do tego odcinka przy 4000.
Po przejechaniu 4km znów 30 minut postoju.
Po uruchomieniu silnika znowu wszystko w porządku.
Czy to jest normalne zachowanie, że albo błędy same się kasują, albo nie są sygnalizowane?