Opel zafira b czy Renault espace

Czy to auto warto kupić? Co o nim sądzą inni forumowicze? Tutaj możecie się do woli pytać o auta z ogłoszeń.

Moderator: Tunio999

Wiadomość
Autor
exact552

Opel zafira b czy Renault espace

#1 Post autor: exact552 »

Witam
Jestem zainteresowany zakupem samochodu rodzinno-transportowego marki opel zafira - konkretnie 1.7 125 z 2009 roku.
Zauwazylem jednak ze za podobna kwote czyli ok 35k zl mozna zakupic renowke( 2.0 diesel 150).
Ogladalem oba modele ale wiem tylko ze espace jest znacznie wygodniejsze i przestronniejsze.
Chcialbym sie dowiedziec co sadzicie na temat obu samochodow?
Interesuja mnie koszta obugi, awaryjnosc, trwalosc.

Pozdrawiam.

Zdzislaw

Awatar użytkownika
swirusek20
Przeglądacz
Model:

#2 Post autor: swirusek20 »

Drogi kolego widziałeś w środku Espaca a jak nie to zaglądnij i już to wystarczy ci do podjęcia decyzjii. tak naprawdę grzechem by było Zosię porównywać do renówki :P :lol:

exact552

#3 Post autor: exact552 »

Mialem okazje ogladnac tylko zafcie z poczatku produkcji i to w najbiedniejszej mozliwej specyfikacji, ale faktycznie reno nie ma we wnetrzu wiekszego sensu. Jest tylko "wielke"ale ponoc rowniez wygodne.

PS. jak odroznic wersje wyp. Zafirki? 90% Ogloszen to Cosmo?

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#4 Post autor: GOTI »

Nie wiem czy jest to sens porównywać Zafire do Espace :mysli:
Już prędzej jak byś sie zastanawiał pomiędzy Zafirą, a Scenic (czy jak kto woli Megane Scenic) środek w Scenic'u przestronny, dużo schowków, ale jak dla mnie bardzo dziadkowaty

Espace w środku ma ogromną przestrzeń, po prostu bydle :D
Za to w ZB jest wszystko bardziej "poukładane" na swoich miejscach i ma sie te wrażenie jakby sie nie jechało zwykłym vanem tylko już autem wyższej klasy ;)

Podsumowując: każde auto ma coś w sobie na + i na -, ale nawet gdyby tych plusów dla Renault czy wgl dla francuskich aut było więcej to i tak nigdy francuza bym nie wybrał - chodzi mi tu głównie o elektryke tych pojazdów.
Niektórzy może pamiętają historie motoryzacji kiedy ktoś wyjeżdzał nowiutką Laguną z salonu, a po wyjeździe już miał jakieś problemy - stąd też wzięło sie określenie "Królowa Lawet".

Takie jest moje skromne zdanie na temat francuzów ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#5 Post autor: Bodek »

Popatrz po autach naszych forumowiczów, z reguly masz wersje ENJOY, COSMO i SPORT.

Moja Zafira
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

adyn

#6 Post autor: adyn »

U mnie w firmie jest Grand Espace (Aktualny model) z silnikiem 2.0 dCi ~130KM.
Miałem okazję kilka razy nim jechać zarówno jako pasażer jak i kierowca. Prowadzi się zadziwiająco dobrze, ale to jest straszny autobus. W środku można się szukać ;)
Ale np deska - fatalna - niby wiele schowków ale np jakość straszna (potrafią sie urwać mocownia). Firmowa ma fabryczną nawigację - obsługa tragedia, jak jest słoneczna pogoda to jej nie widać... koszmar...

Ja bym go nie porównywał z Zafirą - trochę inna klasa i zastosowanie. Zafira to taki "większy kompakt", którym spokojnie w mieście zaparkujesz. Espace to już autobus...

Co do ogłoszeń - jak się przyjrzysz, poczytasz, rozkodujesz kilka VINów to już po zdjęciu wnętrza wiedział co to za wersja ;) Ja już widzę zdjęcie i wiem czy to Enjoy, Sport czy Cosmo. A sprzedawcy wszystko ci wypiszą...

Pozdrawiam
Adyn

exact552

#7 Post autor: exact552 »

Chyba już wystarczająco wybiliście mi s głowy Espasa.
A po czym konkretnie poznać wersje?
Zauważyłem różnice w kolorach panelu środkowego oraz liczby przycisków na radioodtwarzaczu.

adyn

#8 Post autor: adyn »

Polecam lekturę forum - ja tam wiele rzeczy znalazłem, choć niektóre wątki wymagały dłuuugiej lektury... ;)
Kolory środkowej konsoli są generalnie 3 (satynowy kamień (jasny szary), grafitowy (ciemniejszy szary) i czarny fortepianowy) ale nie definiuje rodzaju wyposażenia, choć z fortepianowym czarnym jest zwykle cosmo. Pozostałe (szczególnie szary) też może być w Cosmo. Cosmo to też zwykle tapicerka ze skórzanymi boczkami (eko-skóra).

Ilość przycisków radia zależy od modelu radia, których jest chyba z 5, tak samo jak kilka wyświetlaczy - ale to też nie zależy od wersji wyposażenia bo cosmo może mieć zarówno najprostsze radio jak i nawigację z kolorowym wyświetlaczem...

Poszukaj w kompendium wiedzy, na prawdę dużo można tam znaleźć...

Pozdrawiam
Adyn

exact552

#9 Post autor: exact552 »

Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.

Zdzisław.

Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#10 Post autor: Zdenek2007 »

A ja mam zasadę - Nie kupuje się aut na "F" Fiatów, Fordów i Francuskich!" żartobliwie mówiąc bo i jednak coś w tym jest.

przemo0440
Przeglądacz
Model:

#11 Post autor: przemo0440 »

Co do kosztów obsługi to może ja się wypowiem. Kiedyś w firmie jeździłem Reno Trafic. Na wyjeździe do Sopotu straciłem tylną lampe, nie całą tylko plastikową osłone. Cena w salonie Reno 660 PLN i dwa tygodnie oczekiwania. Pomyślałem że Trafic to Opel Vivaro to zapytam w salonie Opla. Cena 230 PLN dostępne od ręki. Moim zdaniem Renówki są tanie w zakupie ale drogie w utrzymaniu.

Pzdrawiam.
ZAFIRA A 2.2 Elegance
WSK M06B3 KOS 1985r. - 100% ORYGINAŁ

exact552

#12 Post autor: exact552 »

Ferrari też odpada? :)

Slyszalem, ze również często ląduja w serwisie.

[ Dodano: Sob Mar 16, 2013 15:07 ]
Nie wiecie może gdzie mozna znaleźć zdjęcie podłużnicy prawej - widok na silnik od góry do zafci B?
Oglądałem pewien egz. ale wylądał podejrzanie. Miał na pewno robiony przód, ale sprzedawca stwierdził, że tak ma być.

cybulsyrf

#13 Post autor: cybulsyrf »

Witam.
Też miałem taki dylemat, ale:
1. Zafira jest mniej awaryjna z tego co się naczytałem, a w szczególności, jeżeli chodzi o elektrykę (francuzy są pod tym kątem okropne);
2. Cena części;
3. Spalanie (to mnie przekonało ostatecznie)
Mam jeszcze fiata i nie powiem, że są to złe samochody, no może poza blachami, ale ostatnio to już chyba tylko toyota robi mocne blachy. Ceny części fiata są niebywale niskie.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania o auta, porady przed zakupem”