Sprzęgło - koło dwumasowe
Moderator: Sebu$
-
- Debiutant
- Imię: Andrzej
- Auto: Opel Zafira C
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
- Debiutant
- Imię: Andrzej
- Auto: Opel Zafira C
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
witam, kupiłam opla z wadliwym komputerem, przez co nie miał mocy, po zrobieniu komputera i sondolampy moc się poprawiła, teraz jest ok. Ale wystąpiła inna wada przez którą po osiągnięciu 120 km na autostradzie odcieło mi gaz ( wydaje mi się że na ten krótki moment odcieło paliwo, wyglądało to tak jakby motor chodził na sucho) ale obroty nie spadały. Po wciśnięciu pedała gazu osiągnęłam pół tysiąca obrotów więcej, dopiero gaz zaskoczył i wróciło wszystko do normy. Na drugi dzień to samo przytrafiło mi się na drugim biegu, po przejechaniu 1,5 km na zwykłej drodze ( to samo co powyżej). Moje pytanie co to jest? Auto po osięgnięciu pełnych obrotów i wbiciu 5 biegu na postoju nie zgasło lecz pojawił się wielki dym ze sprzęgła a obroty bardzo powoli spadały ( za każdym razie była już rezerwa paliwa )- czy może bak jest zasyfiony i odcina dopływ paliwa lub oparów? Czy mogą to też byc zawory ( na trzecim biegu przy 50 km auto czasami zaczyna ryczec, np. jakbyście jechali na 3 przy 65-70 km ) a są momenty że auto chodzi na tymże biegu płynnie. Mechanik każe nam wymieniac sprzegło - czy jest to głowna przyczyna takiego zachowania i czy koniecznie muszę je wymienic?
p.s.
czy wiecie coś może o mikro pęknięciach na głowicy - prawdopodobnie jest to przyczyna wielu uszkodzeń w zafirach 99 roku, rzecz trudna do wykrycia.
[ Dodano: Nie Sie 05, 2012 13:21 ]
dopiszę tylko że rozrząd wymieniałam miesiąc temu natomiast cała powyższa sprawa działa się już przed rozrządem. pozdrawiam
p.s.
czy wiecie coś może o mikro pęknięciach na głowicy - prawdopodobnie jest to przyczyna wielu uszkodzeń w zafirach 99 roku, rzecz trudna do wykrycia.
[ Dodano: Nie Sie 05, 2012 13:21 ]
dopiszę tylko że rozrząd wymieniałam miesiąc temu natomiast cała powyższa sprawa działa się już przed rozrządem. pozdrawiam
Witam, jestem nowy na tym forum, ale podepnę się pod ten temat, jako że czytając cały ten dotyczacy sprzedla i dwumasy nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.
Jestem na etapie wejscia do samochodu i proby odjechania, ale przejechalem okolo 2 kilumetrow (w planie okolo 100 ) ale niestety coś jest ze skrzynią. Nie znam się na samochodach za bardzo, ale to co się dzieje to jest jakies losowe działanie lub nie działanie sprzegla. Czasem normalnie zaskoczy mi pedal przy zmianie biegu a czasem się przyblokuje i w polowie zatrzymuje sie a nastepnie powoli wraca do pozycji poczatkowej.
Chodzi o to ze jest czasem ok a czasem wlasnie tak jak opisalem powyzej, czasem jest tak ze sie sliznie.
Czy to znaczy ze sprzeglo do wymiany. Chcialem podjechac do mechanika, ale moj niestety nieobecny, a drugi w niedziele nie robi
Z gory dziekuje za jakakolwiek odpowiedz
Jestem na etapie wejscia do samochodu i proby odjechania, ale przejechalem okolo 2 kilumetrow (w planie okolo 100 ) ale niestety coś jest ze skrzynią. Nie znam się na samochodach za bardzo, ale to co się dzieje to jest jakies losowe działanie lub nie działanie sprzegla. Czasem normalnie zaskoczy mi pedal przy zmianie biegu a czasem się przyblokuje i w polowie zatrzymuje sie a nastepnie powoli wraca do pozycji poczatkowej.
Chodzi o to ze jest czasem ok a czasem wlasnie tak jak opisalem powyzej, czasem jest tak ze sie sliznie.
Czy to znaczy ze sprzeglo do wymiany. Chcialem podjechac do mechanika, ale moj niestety nieobecny, a drugi w niedziele nie robi
Z gory dziekuje za jakakolwiek odpowiedz
Witam wszytkich. Posiadam zafire 2.0 DTI z 2000r. Przebieg 210000. Od kilku dni przy ruszaniu słysze delikatny dzwięk(buczenie) który trwa ok 1 sekundy. Zdarza sie to tylko na 1 biegu przy ruszaniu ze świateł. Na innych biegach jest ok. Co dziwne nie zdaża sie to za kązdem razem tylko czasami. Kończy sie docisk sprzegła?
-
- Mieszkaniec
- Imię: Darek
- Auto: Opel Zafira B
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
witam koledzy moim problemem z jakim borykam się w mojej Zosi jest to że sprzęgło nie wydaje żadnych jakiś niepokojących dźwięków lecz jest gorzej niż dźwięki : tzn sprzęgło pracuje prawidłowo lecz pedał działa w bardzo wąskim zakresie tzn jest bardzo krótki skok pedału sprzęgła i łapie ono pod końcem i tylko tak w bardzo króciutkim zakresie że trzeba dać większe obroty przy ruszaniu bo auto by zgasło . bardzo proszę o pomoc czy mam się bać jakiejś poważnej naprawy. A 2 moje małe pytanko czy w zafirze A 1,8 , 115 KM, jest normalne sprzęgło czy super drogie sprzęgło dwumasowe. pomocy+-