czujnik temperatury silnika
Moderator: Sebu$
czujnik temperatury silnika
witam serdecznie mam problem z moja zafira rocznik 2000 2.0 DTI
dzis rano nie damalam rady jej odpalic ciagnie ja lecz nie odpala nawet na SAMO
STARCIE! naladowalam akumulator ale dalej nic wezwalam mechanika myslac ze to przyczyna swiec poniewaz auto mam od 2 lat a nie nigdy nie wymienialam swie i nie wiem kiedy wogule byly wymienione. Lecz mechanik podłaczyk go do komputera i stwierdzzil ze jest padniety zewnetrzny i wewnetrzny czujnik temperatury palnika i wyskakuje ze silnik ma 100 stopni i nie rozgrzzewa swiec i dlatego nie pali!
mam pytanie jaka jest cena tego czujnika?
dzis rano nie damalam rady jej odpalic ciagnie ja lecz nie odpala nawet na SAMO
STARCIE! naladowalam akumulator ale dalej nic wezwalam mechanika myslac ze to przyczyna swiec poniewaz auto mam od 2 lat a nie nigdy nie wymienialam swie i nie wiem kiedy wogule byly wymienione. Lecz mechanik podłaczyk go do komputera i stwierdzzil ze jest padniety zewnetrzny i wewnetrzny czujnik temperatury palnika i wyskakuje ze silnik ma 100 stopni i nie rozgrzzewa swiec i dlatego nie pali!
mam pytanie jaka jest cena tego czujnika?
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Odpiąć kostkę z czujnika temperatury znajdującego się na termostacie.
Świece jeśli sprawne powinny zadziałać.
Auto powinno odpalić jeśli to tylko czujnik.
Cena czujnika ok 30 zł.
Odpiąć kostkę z czujnika temperatury znajdującego się na termostacie.
Świece jeśli sprawne powinny zadziałać.
Auto powinno odpalić jeśli to tylko czujnik.
Cena czujnika ok 30 zł.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Należałoby przy okazji podpiąć autko i sprawdzić błędy - może ze świecami też jest coś nie tak.
Błąd świec P0380.
Błąd świec P0380.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- GOTI
- Zafiromaniak
- Imię: Sebastian
- Auto: Insignia
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: A18XER
Nie masz czym sie przejmować - Zafira już tak ma, że długo nagrzewa sie silnikwoolf pisze:Witam. Chciałbym podłączyć się do tematu.
Moja 2,0DTI bardzo długo się nagrzewa (90st. po ok 10km). Nie wiem czy to wina termostatu bo jak już osiągnie swoją temperaturę to ją trzyma ( na zegarze wskazówka między 80 a środkową kreską). Może to wina czujnika? A może te typy tak mają?
- Mattai
- Zafiromaniak
- Imię: Maciej
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: A20DT
U mnie się też długo nagrzewała, zmiana termostatu poprawiła sytuację.woolf pisze:Witam. Chciałbym podłączyć się do tematu.
Moja 2,0DTI bardzo długo się nagrzewa (90st. po ok 10km). Nie wiem czy to wina termostatu bo jak już osiągnie swoją temperaturę to ją trzyma ( na zegarze wskazówka między 80 a środkową kreską). Może to wina czujnika? A może te typy tak mają?
Teraz przy okazji wreszcie wskazówka temperatury stoi na baczność, nawet w korku
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)
Witam również się podepnę, nie jestem pewny ale moja zafira chyba dosyć szybko stygnie, gdyż po przejechaniu również jakiś 10 km nagrzeje się prawie do 90 i jak zostawię ja na godzinę maks dwie (na dworze obecnie ok 15 st.) i wsiadam i pokazuje mi, że silnik jest całkowicie zimny. Jak odpalam to wskazówka nawet nie drgnie. Ten typ tak ma czy może czujnik termostatu lub inne opcje?