zafira traci moc
Wyciągnąłem EGR po raz wtóry, elektromagnes ładnie reaguje po podpięciu do 12V, tzn wysuwa się i chowa za każdym razem, klapy wirowe chodzą a Zafira dalej muli na niskich obrotach.
[ Dodano: Nie Kwi 01, 2012 21:51 ]
I znalazłem prawdopodobną przyczynę mulenia mojej Zosi
klapy
Nie uważacie że się przycinają, chodzą jakby spowolnione.
klapy
Kolego twoje klapki są w świetnym stanie technicznym, chodzą jak należy i nie ma przedmuchów oleju. Zostaw je w spokoju.
Ja stawiam na EGR, w pewnym momencie jego czyszczenie nic już nie wnosi. Zrób prostą próbę - odkręć egr od przepustnicy, będzie tam uszczelka. Weź uszczelkę i zrób na jej podstawie zaślepkę z aluminiowej puszki(po piwie). Zaślepkę włóż w miejsce uszczelki i skręć w całość. W ten sposób chwilowo wyłączysz recyrkulację spalin. Pojawi się błąd komputera. Jeśli auto odzyska wigor - masz pewność że EGR puszcza spaliny i jest do d..py.
W tym momencie będziesz miał kilka opcji:
- kupić nowy egr (nie zawsze pomaga)
- wyłączyć egr u jakiegoś tunera
- albo tak jak ja zrobić zaślepkę ze stalowej blaszki i zaślepić ustrojstwo na amen.
Recyrkulacja spalin na bardzo zły wpływ na klapki wirowe w kolektorze, spliny połączone z olejem puszczanym przez turbo w dolot wcześniej czy później zabiją klapki i kolektor będzie do wymiany (dlatego ja polecam pozbycie sie EGR)
Ja stawiam na EGR, w pewnym momencie jego czyszczenie nic już nie wnosi. Zrób prostą próbę - odkręć egr od przepustnicy, będzie tam uszczelka. Weź uszczelkę i zrób na jej podstawie zaślepkę z aluminiowej puszki(po piwie). Zaślepkę włóż w miejsce uszczelki i skręć w całość. W ten sposób chwilowo wyłączysz recyrkulację spalin. Pojawi się błąd komputera. Jeśli auto odzyska wigor - masz pewność że EGR puszcza spaliny i jest do d..py.
W tym momencie będziesz miał kilka opcji:
- kupić nowy egr (nie zawsze pomaga)
- wyłączyć egr u jakiegoś tunera
- albo tak jak ja zrobić zaślepkę ze stalowej blaszki i zaślepić ustrojstwo na amen.
Recyrkulacja spalin na bardzo zły wpływ na klapki wirowe w kolektorze, spliny połączone z olejem puszczanym przez turbo w dolot wcześniej czy później zabiją klapki i kolektor będzie do wymiany (dlatego ja polecam pozbycie sie EGR)
grynia pisze:Wyciągnąłem EGR po raz wtóry, elektromagnes ładnie reaguje po podpięciu do 12V, tzn wysuwa się i chowa za każdym razem, klapy wirowe chodzą a Zafira dalej muli na niskich obrotach.
klapy
Jestem pewien, że trzeba wymienić zawór EGR. Pisałem na początku tego postu o moich kłopotach z brakiem mocy. Czyszczenie nic nie dało. W miejsce uszczelki włożona została zaślepka i samochód odzyskał moc. Oczywiście pojawił się błąd recyklingu spalin. Kupiłem nowy zawór założyłem i wszystko wróciło do normy. Jak to określono na innym foru "auto zrywa asfalt.grynia pisze:Wyciągnąłem EGR po raz wtóry, elektromagnes ładnie reaguje po podpięciu do 12V, tzn wysuwa się i chowa za każdym razem, klapy wirowe chodzą a Zafira dalej muli na niskich obrotach.
klapy
Witam
Nie znalazlm innego tematu więc postanowiłem sie podpiąc do tego bo jest podobny do mojego problemu. Mianowicie, posiadam zafire z 2005 roku 1.9 CDTi wersja 150 KM. Problem pojawia sie przy wiekszych predkosciach (120-140) przy tej predkosci gdy wcisne gaz samochód traci moc i zaswieca sie kontrolka od serwisu nie wiem co moze byc nie tak prosze o pomoc.
Pozdrawiam
Nie znalazlm innego tematu więc postanowiłem sie podpiąc do tego bo jest podobny do mojego problemu. Mianowicie, posiadam zafire z 2005 roku 1.9 CDTi wersja 150 KM. Problem pojawia sie przy wiekszych predkosciach (120-140) przy tej predkosci gdy wcisne gaz samochód traci moc i zaswieca sie kontrolka od serwisu nie wiem co moze byc nie tak prosze o pomoc.
Pozdrawiam
- Rybka
- Zafiromaniak
- Imię: ROBERT
- Auto: ZAFIRA B
- Model: CDTI
- Oznaczenie silnika: Z19DTL
Jesli zapala się kontrolka z kluczykiem tzn. wyskoczył błąd.
Trzeba go odczytac.
Tutaj masz napisane jak to zrobić: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10484
Moim zdaniem winny będzie brudny boost sensor i przeładowuje turbinę.
Odczytaj błędy a wszystkiego się dowiesz.
Trzeba go odczytac.
Tutaj masz napisane jak to zrobić: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10484
Moim zdaniem winny będzie brudny boost sensor i przeładowuje turbinę.
Odczytaj błędy a wszystkiego się dowiesz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie zaślepia się egr-a w CDTI - jest temat na forum.czarny pisze:Witam
u mnie jest ten sam problem i zaczynam dobierać się do EGR. Myśle nad zaślepieniem go ale czy nie zaszkodzi to DPF?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- miodzik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: A
- Oznaczenie silnika: Y20DTH
oby Ci pomogło. mi raz pomogło na trzy miesiące a i tak okazało się finalnie, że padła elektronika sterująca. skończyło się na kupnie nowego.
Witam.
U mnie z kolei jest taki problem: samochod tracil moc, z poczatku niezaowazalnie potem zaczal dymicna czarno. Coraz mocniej i mocniej do tego momentu, ze na ulicy wstydzilem sie dodac gazu:-)
Zawiozlem do warsztatu-do opla. Tam stwierdzili ,ze: czujnik cisnienia doladowujacego do wymiany, ten gruby szlauch do turbiny tez, nieszczelny od gory wtryskiwacz(ten z prawej strony stojac przodem do auta) chcieli wypalic filtr dpf ale ,ze byl juz tak zapchany ze sie nie dalo to wyczyscili go plynem. Za to wszystko zaplacilen po 40% znizki 550 euro (opel w de.) Samochod teraz nie kopci ,filtr juz raz sie sam wypalil. Niby ok ale auto ma 150 km a jedzie jakby mialo najwyzej 100. Prosze o porade fachowcow z forum.
U mnie z kolei jest taki problem: samochod tracil moc, z poczatku niezaowazalnie potem zaczal dymicna czarno. Coraz mocniej i mocniej do tego momentu, ze na ulicy wstydzilem sie dodac gazu:-)
Zawiozlem do warsztatu-do opla. Tam stwierdzili ,ze: czujnik cisnienia doladowujacego do wymiany, ten gruby szlauch do turbiny tez, nieszczelny od gory wtryskiwacz(ten z prawej strony stojac przodem do auta) chcieli wypalic filtr dpf ale ,ze byl juz tak zapchany ze sie nie dalo to wyczyscili go plynem. Za to wszystko zaplacilen po 40% znizki 550 euro (opel w de.) Samochod teraz nie kopci ,filtr juz raz sie sam wypalil. Niby ok ale auto ma 150 km a jedzie jakby mialo najwyzej 100. Prosze o porade fachowcow z forum.
Witam, podczas jazdy przy wysokich prędkościach ok 120 km/h samochód traci moc i włącza się pomarańczowa kontrolka serwisowa tzw samochód z kluczykiem. Wszelkie podłączenia pod komputer u mechaników podobno nie wykazują żadnych błędów. Ktoś coś wie na ten temat i jest w stanie pomóc?
OPEL ZAFIRA B, 1.7 TDI (2009r)
OPEL ZAFIRA B, 1.7 TDI (2009r)