[TUT/A] Programowany czas pracy wycieraczek

Wiadomość
Autor
d.marco

#31 Post autor: d.marco »

Witam a ja mam pytanie czy tamanetka od Omegi z funkcjami do komputera bedzie pasował na 100% z orginalna od zafiry z przyciskami do komputera chodzi mi o to czy w Omedze te przyciski od kompa tak samo wspólgraja z Zafiry kompem ;)

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#32 Post autor: marwisn »

Przycisk poprostu zwiera wejście w sterowniku do masy. Komputerowi nie robi różnicy czy obwód zamkniesz manetką z zafiry, omegi czy przyciskiem od lampki nocnej :D .

Pytanie jak sprawa kompatybilności samej wtyczki (kształt) bo same przyciski zadziałają na 100%.

d.marco

#33 Post autor: d.marco »

marwisn, no tak zgadza się tylko trochę głupio to może wyglądać u mnie gdyz po lewej stronie manetka jest z tempomatem i ma troche inny kształt (przyciski) niz ta od Omegi do wycieraczek ( same przyciski) i8 właśnie co z ta wtyczka ?

Mihó

#34 Post autor: Mihó »

Wtyczka od potencjometru i przycisków do kompa jest zupełnie inna

Awatar użytkownika
marwisn
Mieszkaniec
Model:

#35 Post autor: marwisn »

Ja do asterki f 1.6 montowałem komputer od GSI. Manetkę założyłem właśnie od omegi (tą z kółkiem).

Wtyczkę obciąłem i polutowałem przewody. Działa do dzisiaj.

Kształtem manetek bym się nie przejmował ;) .

Bieniek

#36 Post autor: Bieniek »

tadorp pisze:Założyłem dziś komplecik przełącznik - manetka z kółkiem + przekaźnik z Omegi B wszystko działa jak trzeba. Wykonanie w/g opisu z tej stronki :

http://www.kitekater.de/wp-content/tips ... mega_b.pdf

gdyby ktoś potrzebował dysponuję tłumaczeniem wykonania podłączeń. :driver:
Ja bym prosil o tlumaczenie. :P

Anony Mous

#37 Post autor: Anony Mous »

Ja również poproszę o tłumaczenie na PW :)

capricorno69
Imię: Adam
Auto: Opel zafira Tourer 2.0 CDti EcoFlex
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT
#38 Post autor: capricorno69 »

Witam wszystkich forumowiczów.Moja zocha to klasyczna 2.o DTI 2004 r.Mam ją od nowości i nigdy mnie nie zawiodła,może dlatego,że mam dopiero 175.000 kilometrów.Ale do rzeczy mowa tu o programowanym czasie pracy wycieraczek,ja zastosowałem sposób okiego i wszystko na początku było ok.Po około 1 miesiącu wycieraczki zaczeły wyprawiać cuda(zatrzymywały się w różnych pozycjach itd) i w ogóle regulacja przestała działać.Nawet powrót do oryginalnego przekażnika nic nie pomógł.Na krótko pomaga odłączenie akumulatora,ale problem powraca.Moim zdaniem to multitimer jest winny,ale nie wiem dlaczego się tak dzieje.Pomocy!!!

Mihó

#39 Post autor: Mihó »

Wg mnie, multitimer nie ma nic do tego. Problem tkwi w silniczku, a dokładnie - w czujniku końca ruchu

Awatar użytkownika
toka
Mieszkaniec
Model:

#40 Post autor: toka »

marwisn pisze:Bardzo zacne rozwiązanie :D .

Ja poszedłem trochę inna drogą.

Zamontowałem manetkę od omegi z "kółkiem".

Oryginalny przekaźnik zastąpiłem przekaźnikiem o symbolu 90 494 187. Pozwala na regulacje czasu w zakresie 3 - 14 sekund.

Montaż wszystkiego jest bardzo prosty. Demontujemy starą manetkę. We wtyczce dochodzącej do manetki przecinamy przewód nr 9 i szeregowo wpinamy w niego dwa dodatkowe przewody wychodzące z nowej manetki. Technika połączenia dowolna (ja polutowałem).

Działa to następująco. W pierwszej pozycji manetki mamy możliwość regulowania czasu ruchu wycieraczek w podanym powyżej zakresie za pomocą owego kółka. Pozostałe pozycje działają tak jak dawniej.

Czas przeróbki 10 minut.
ja zrobiłem to w astrze i działa w 100%, do zafiry też planuję

Gutek

#41 Post autor: Gutek »

Witam!
Wrzucilby ktos opis jeszcze raz na jakis serwer albo poslal mi na priva.... Podane linki niestety nie dzialaja jak trzeba :?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#42 Post autor: Bodek »

Gutek pisze:Witam!
Wrzucilby ktos opis jeszcze raz na jakis serwer albo poslal mi na priva.... Podane linki niestety nie dzialaja jak trzeba :?
Wrzuć mi Twojego maila na PW - to wyślę.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Abrakadabra

#43 Post autor: Abrakadabra »

Bodek pisze:
Gutek pisze:Witam!
Wrzuć mi Twojego maila na PW - to wyślę.
Ja tez poprosze :)

Poszlo na pw

dimsim

#44 Post autor: dimsim »

hej, ja też poproszę

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#45 Post autor: Bodek »

dimsim pisze:hej, ja też poproszę
Wyślij mi maila na PW - wrzucę wieczorkiem.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

ODPOWIEDZ

Wróć do „TUTORIALE”