[TUT/A] Programowany czas pracy wycieraczek
Ja bym prosil o tlumaczenie.tadorp pisze:Założyłem dziś komplecik przełącznik - manetka z kółkiem + przekaźnik z Omegi B wszystko działa jak trzeba. Wykonanie w/g opisu z tej stronki :
http://www.kitekater.de/wp-content/tips ... mega_b.pdf
gdyby ktoś potrzebował dysponuję tłumaczeniem wykonania podłączeń.
-
- Imię: Adam
- Auto: Opel zafira Tourer 2.0 CDti EcoFlex
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Witam wszystkich forumowiczów.Moja zocha to klasyczna 2.o DTI 2004 r.Mam ją od nowości i nigdy mnie nie zawiodła,może dlatego,że mam dopiero 175.000 kilometrów.Ale do rzeczy mowa tu o programowanym czasie pracy wycieraczek,ja zastosowałem sposób okiego i wszystko na początku było ok.Po około 1 miesiącu wycieraczki zaczeły wyprawiać cuda(zatrzymywały się w różnych pozycjach itd) i w ogóle regulacja przestała działać.Nawet powrót do oryginalnego przekażnika nic nie pomógł.Na krótko pomaga odłączenie akumulatora,ale problem powraca.Moim zdaniem to multitimer jest winny,ale nie wiem dlaczego się tak dzieje.Pomocy!!!
ja zrobiłem to w astrze i działa w 100%, do zafiry też planujęmarwisn pisze:Bardzo zacne rozwiązanie .
Ja poszedłem trochę inna drogą.
Zamontowałem manetkę od omegi z "kółkiem".
Oryginalny przekaźnik zastąpiłem przekaźnikiem o symbolu 90 494 187. Pozwala na regulacje czasu w zakresie 3 - 14 sekund.
Montaż wszystkiego jest bardzo prosty. Demontujemy starą manetkę. We wtyczce dochodzącej do manetki przecinamy przewód nr 9 i szeregowo wpinamy w niego dwa dodatkowe przewody wychodzące z nowej manetki. Technika połączenia dowolna (ja polutowałem).
Działa to następująco. W pierwszej pozycji manetki mamy możliwość regulowania czasu ruchu wycieraczek w podanym powyżej zakresie za pomocą owego kółka. Pozostałe pozycje działają tak jak dawniej.
Czas przeróbki 10 minut.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wrzuć mi Twojego maila na PW - to wyślę.Gutek pisze:Witam!
Wrzucilby ktos opis jeszcze raz na jakis serwer albo poslal mi na priva.... Podane linki niestety nie dzialaja jak trzeba
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Wyślij mi maila na PW - wrzucę wieczorkiem.dimsim pisze:hej, ja też poproszę
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.