Problemy z użytkowaniem wycieraczek przednich
Moderator: Sebu$
Jeżeli chodzi o wycieraczkę tylną, to ja w swojej ZB z powodu braku możliwości szybkiego zakupu, kupiłem zwykłą wycieraczkę Valeo podmieniłem gumę wycieraczki (dociąłem na odpowiednią długość itp.) i działa już elegancko ze dwa miesiące.
Wycieraczki z polskiej firmy Motogum polecam, sam kiedyś stosowałem w ZA z powodzeniem.
Mam natomiast pytanko bo przednie w ZB stosuje oryginalne GM ale koszt ich jest stosunkowo spory u znajomego płaciłem ok. 140 zł komplet, ale nie jestem z nich zadowolony, bo już pora znowu je wymienić. Nie wiecie przypadkiem czy Motogum produkuje stosowne wycieraczki do ZB.
Wycieraczki z polskiej firmy Motogum polecam, sam kiedyś stosowałem w ZA z powodzeniem.
Mam natomiast pytanko bo przednie w ZB stosuje oryginalne GM ale koszt ich jest stosunkowo spory u znajomego płaciłem ok. 140 zł komplet, ale nie jestem z nich zadowolony, bo już pora znowu je wymienić. Nie wiecie przypadkiem czy Motogum produkuje stosowne wycieraczki do ZB.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
Z tego co pamiętam to do ZB są głównie z Valeo, ale też Championy, trzeba patrzeć na Alle, bo czasem można je wyrwać znacznie taniej, ostatnio kupiłem komplet za ok 70zł.
Te nowe Valeo mają jedną wadę---strasznie szybko się ciachają nawet jak nie ma lodu, a szyba brudna to już jest kupa, ale spryski mgłowe z Insignii poprawiają zancznie "nawilzenie " szyby i jest o niebo lepiej
Te nowe Valeo mają jedną wadę---strasznie szybko się ciachają nawet jak nie ma lodu, a szyba brudna to już jest kupa, ale spryski mgłowe z Insignii poprawiają zancznie "nawilzenie " szyby i jest o niebo lepiej
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
cbm80, załozyłem dzisiaj u siebie (wzorując się na Twoich wskazówkach ) wycieraczki MOT-GUM-y L650 i P600mm no i zobacz efekt:cbm80 pisze:No i stalo sie - kupilem i wymienilem lewa wycieraczke. Tak jak wczesniej pisalem dalem 65cm Motgum plaska. Z prawej juz wczesniej wymienilem na podobnego Motguma, tyle ze standardowo 60cm. Efekt rewelacyjny. Nic sie nie haczy, nie ma prawa przy lewej.
Próbowałem przestawić na frezie lewą wycieraczkę (podnieść) ale bez poprawy (nadal haczy). Wycieraczki po złożeniu są prawie idealnie w poziomie zatem powinny być ustawione OK.
Zastanawiam się nad zjęciem końcówki w prawej i skróceniu jej, ale dlaczego tak się dzieje skoro prawa jest o długości prawidłowej a haczy dokładnie w środek lewej
- jarojk
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Enjoy
- Model: zb
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Sorki - ale pewny jesteś że nie założyłeś odwrotnie ?? - ja wczoraj założyłem u siebie też motgum dwa razy po 60 i ... żałuję bo widzę że jest jeszcze sporo miejsca żeby włożyć tą od kierowcy 65 - i przecież ta właśnie strona nie zachodzi w żaden sposób ?? - nie wiem jak ci może haczyć....
ewidentnie to ta od pasażera jest u ciebie dłuższa
ewidentnie to ta od pasażera jest u ciebie dłuższa
-
- Debiutant
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: X18XE1
Pozwólcie że spytam, jaka powinna być szerokość pióra wycieraczki tylnej w Zafirze A z 2005, dealer sprzedaje 300mm, ale czy nie można założyć dłuższego?
dziękuję za odpowiedź
dziękuję za odpowiedź
- jarojk
- Bywalec
- Imię: Jarek
- Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Enjoy
- Model: zb
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
no oczywiście że się da.. dlaczego nie ? - po prostu dłuższą załozyłeś od strony pasażera a krótszą od kierowcy ...opelmen pisze:jarojk, zrobiłem duże zbliżenie a jeśli Ty również założyłeś MOT-GUMa to możesz porównać czy przypadkiem nie założyłem odwrotnie ale czy w ogóle się da odwrotnie ?
Z góry dziękuję
- opelmen
- Mieszkaniec
jarojk, czytasz ze zrozumieniemjarojk pisze:no oczywiście że się da.. dlaczego nie ? - po prostu dłuższą załozyłeś od strony pasażera a krótszą od kierowcy ...
Byłem napisałem:
"cbm80, załozyłem dzisiaj u siebie (wzorując się na Twoich wskazówkach ) wycieraczki MOT-GUM-y L650 i P600mm no i"[...]
Wczoraj zdjąłem końcówkę plastikową z końca prawej wycieraczki i przestało haczyć
Jutro zamierzam skrócić o 2cm wycieraczkę (z czym będzie mały kłopocik bo są tam takie wcięcia ale dam radę) i założę końcóweczkę i będzie jak fabryka
A gdzieś wczoraj jeszcze wyczytałem, że prawa wycieraczka powinna być krótsza od lewej (L600 i P560) :>
opelmen, nie wiem dlaczego u Ciebie prawa zawadza o lewa. Jesli juz to problem z prawa, moze pret ramienia masz jakies nietypowo wygiety i jest za dlugi. U mnie nie ma tego problemu. Podejrzewam, ze u Ciebie bylby ten sam problem z 2 x 60cm. Juz ktos kiedys cos takiego zglaszal. Rozwiazanie to skrocic prawa, albo kupic 55-58cm. W ZB standardowo jest 55cm, pewnie aby nie bylo problemow z nietypowymi piorami.
prayboy, w ZA z tylu jest fabrycznie 40cm i takiej najlepiej uzywac. W ZB jest krotsza, chyba jakies 35cm, ale tam to dziala na zupelnie innej zasadzie. W ZA uwazam ze jest lepiej, bo widac wiecej szyby.
prayboy, w ZA z tylu jest fabrycznie 40cm i takiej najlepiej uzywac. W ZB jest krotsza, chyba jakies 35cm, ale tam to dziala na zupelnie innej zasadzie. W ZA uwazam ze jest lepiej, bo widac wiecej szyby.
- opelmen
- Mieszkaniec
Będę dzwonił do MOT-GUMa zgłosić uwagi bo wczoraj zauważyłem, że zapinki na wycieraczkach nie zatrzasnęły się (nie ma charakterystycznego "CLICK") i dziwnie "odstają". Sprawdziłem ramiona - są fabryczne GM. Okazuje się (po dłuższych rozważaniach), że są za grube i stąd problem. Zwrócić ich już nie zwrócę bo są niby "używane" ale niech przynajmniej popracują nad tym...
A prawe pióro skróciłem o 15mm, zapiłowałem wcięcia i nałożyłem końcówkę, jest GIT...
A prawe pióro skróciłem o 15mm, zapiłowałem wcięcia i nałożyłem końcówkę, jest GIT...