coś mi ten VIN nie wchodziKoenig pisze:....
Dla formalności mój nr VIN to W0L0TGF7542076733.
........
Jaką markę filtra wybrać ?
Moderator: Sebu$
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
Nr katalogowy 650104Koenig pisze:ups....Bodek pisze:coś mi ten VIN nie wchodziKoenig pisze:....
Dla formalności mój nr VIN to W0L0TGF7542076733.
........
Powinno być ...
W0L0TGF7542076133
http://e-autoparts.pl/filtr-oleju-p-396247.html
http://e-autoparts.pl/advanced_search_r ... 4&numer=oe
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bodek, jeszcze raz dzięki za pomoc i ... cierpliwość.
Wszystkie znaki wskazują że 99,9% to będzie filtr KNECHT OC405/3 (na wszelki wypadek dogadałem się ze sprzedawca że na razie zatrzymam oba filtry, a po wymianie oddam do sklepu ten niepasujący)
nie ma problemu - Bodek
następnym razem skorzystaj z tematów dotyczących nr katalogowych części
Wszystkie znaki wskazują że 99,9% to będzie filtr KNECHT OC405/3 (na wszelki wypadek dogadałem się ze sprzedawca że na razie zatrzymam oba filtry, a po wymianie oddam do sklepu ten niepasujący)
nie ma problemu - Bodek
Ostatnio zmieniony 22 lip 2013, 14:46 przez Koenig, łącznie zmieniany 1 raz.
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Nie wiem jak w ZA, ale w ZB powinien być właśnie ten OC405/3, bo ten drugi ma nieprawidłowy wymiar i dzięki temu olej spływa zbyt łatwo na dół silnika co powoduje hałasowanie kółka zmiennych faz rozrządu po uruchomieniu silnika.Wg informacji dostepnych w sieci filtry: KNECHT OC90 oraz KNECHT OC405/3 w zasadzie niczym się nie róznią od siebie, te same wymiary, tylko niewielka róznica w wysokości samego filtru. Przegladając ofery sprzedaży zauwazyłem że niektórzy internetowi sprzedawcy oferują własnie OC405/3 jako filtr dla mojej Zoski (2003r, 125KM, Z18XE).
Bodek pisze: nie ma problemu - Bodek
Najprościej wydawało mi się użyć szukajki i wbić się z pytaniem do istniejącego wątku, tym bardziej, że w tym był już i Knecht i filtr oleju.
Diabeł tkwi w szczegółach, ja ostatecznie w mojej w ZA zamontowałem OC405/3.cns80 pisze:Nie wiem jak w ZA, ale w ZB powinien być właśnie ten OC405/3, bo ten drugi ma nieprawidłowy wymiar i dzięki temu olej spływa zbyt łatwo na dół silnika co powoduje hałasowanie kółka zmiennych faz rozrządu po uruchomieniu silnika.Wg informacji dostepnych w sieci filtry: KNECHT OC90 oraz KNECHT OC405/3 w zasadzie niczym się nie róznią od siebie, te same wymiary, tylko niewielka róznica w wysokości samego filtru. Przegladając ofery sprzedaży zauwazyłem że niektórzy internetowi sprzedawcy oferują własnie OC405/3 jako filtr dla mojej Zoski (2003r, 125KM, Z18XE).
Jako ciekawostkę dodam że kupując oba filtry w jednym sklepie, jednej firmy (Knecht) mogę stwierdzić, że jedyne różnice, jakie pomiędzy nimi zaobserwowałem to oczywiście oprócz symbolu filtra:
a) cena (OC405/3 2xdroższy od OC90)
b) kolor puszki, OC405/3 - kremowy, OC90 - czarny
i żadnych innych różnic, nawet sitko wewnątrz filtra wydaje się identyczne. Mechanik, który wymieniał filtr stwierdził, że oba filtry to jeden ch..., znaczy się każdy z nich będzie pasował.
Jednak wolałem za te parę złotych różnicy w cenie nie eksperymentować i wymieniłem na taki jaki powinien być.
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Są milimetrowe różnice w wymiarach i to w tych szczegółach tkwi diabeł. Oczywiście silnik na OC90 będzie pracował prawidłowo, ale po co mu w zimie fundować suchy start, bo olej spłynąłKoenig pisze:Jako ciekawostkę dodam że kupując oba filtry w jednym sklepie, jednej firmy (Knecht) mogę stwierdzić, że jedyne różnice, jakie pomiędzy nimi zaobserwowałem to oczywiście oprócz symbolu filtra:
a) cena (OC405/3 2xdroższy od OC90)
b) kolor puszki, OC405/3 - kremowy, OC90 - czarny
i żadnych innych różnic, nawet sitko wewnątrz filtra wydaje się identyczne.
- Bodek
- Zafiromaniak
Temat z Zafiry B - http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=2120gaszix pisze:pozwolę sobie na słowo
też używam filtrona. Ale teraz jak zmienię auto kupie wkład KN do powietrza.
One są w zasadzie dożywotnie. Zapłacę raz i z głowy.
Co o tym myślicie?