Świece do silnika benzynowego
Moderator: Sebu$
Kolego jeździsz u siebie w zosi na iskrze?, miałem kiedyś taki motor crossowy i na świecy NGK i champion nie chciał mi palić a na iskrze palił mi z kopa i miały jakby lepszą iskrę, bo w końću ISKRA więc może w tym coś byćjacek28 pisze:robie ok. 30tys ale po wymianie lepiej pali autko i wogóle koszt nie wielki a dla zafirki lepsza iskraSzuwarek pisze:Zasadniczo po co wymieniasz dwa razy w roku ?
ja proponuje świece gm cena miedzy 12-15zł za sztuke, zrobiłem na gazie 52tysi i brak nieprawidłowośćidjrafix pisze:Kolego jeździsz u siebie w zosi na iskrze?, miałem kiedyś taki motor crossowy i na świecy NGK i champion nie chciał mi palić a na iskrze palił mi z kopa i miały jakby lepszą iskrę, bo w końću ISKRA więc może w tym coś byćjacek28 pisze:robie ok. 30tys ale po wymianie lepiej pali autko i wogóle koszt nie wielki a dla zafirki lepsza iskraSzuwarek pisze:Zasadniczo po co wymieniasz dwa razy w roku ?
w to wierze najprostrze rozwiazanie z regóły jest najlepszedjrafix pisze:Kolego jeździsz u siebie w zosi na iskrze?, miałem kiedyś taki motor crossowy i na świecy NGK i champion nie chciał mi palić a na iskrze palił mi z kopa i miały jakby lepszą iskrę, bo w końću ISKRA więc może w tym coś być
kupilem do Zosi Bosch jakis platynowy za 25zł sztuka i nie chciało jeździć,założylem stare wygrzebane w garażu tak na próbe i było super
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Oczywiście, że 4
Poszukaj na alledrogo lub daj VIN na PW to Ci po numerze katalogowym znajdę jaki numer.
Zobacz tu:
Inter Cars
u góry strony masz eKatalog, wybierz odpowiedni model i silnik.
Poszukaj na alledrogo lub daj VIN na PW to Ci po numerze katalogowym znajdę jaki numer.
Zobacz tu:
Inter Cars
u góry strony masz eKatalog, wybierz odpowiedni model i silnik.
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- Bodek
- Zafiromaniak
Nie ma problemu, wiadomość wraz z rozkodowanym nr VIN poszła na PW.tomem pisze:dzięki za pomoc!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
czeka mnie wymiana swiec. Oto mały wywód:
dla z18xer manual podaje oznaczenie GM : FQR8LEU2
GM : FQR8LEU2 jest transformowane na NGK: ZFR5F,
Jednak jak sie wejdzie na nową wyszukiwarkę NGK to dla silnika z18xer artykuł ZFR5F nie istnieje , jest zastąpiony ZFR5F-11.
Róznica pomiedzy ZFR5F a ZFR5F-11 jest taka, że ZFR5F ma odstep 0,9mm a ZFR5F-11 ma odstep 11mm.
co myslicie o tym?
To jest dział Zafiry A, a z tego co widzę, Ty masz Zafirę B - Bodek
Jednak jak sie wejdzie na nową wyszukiwarkę NGK to dla silnika z18xer artykuł ZFR5F nie istnieje , jest zastąpiony ZFR5F-11.
Róznica pomiedzy ZFR5F a ZFR5F-11 jest taka, że ZFR5F ma odstep 0,9mm a ZFR5F-11 ma odstep 11mm.
co myslicie o tym?
Ostatnio zmieniony 19 sie 2013, 17:34 przez martinovicz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
Nr katalogowy świecy można sprawdzić i zobaczysz jaka powinna być do Twojego auta.martinovicz pisze:czeka mnie wymiana swiec. Oto mały wywód:
co myslicie o tym?
Masz ZB czy ZA - to jest dział ZA
Dla ZB - silniki: Z16XEP[LJ7],Z16XE1[LJ7],Z16XER[LDE],A16XER[LDE],Z18XER[2H0],A18XER[2H0] SILNIKI BENZYNOWE
powinien być taki nr: 1214031
koszt w ASO:
Numer katalogowy: 1214031
Nazwa części: SWIECA ZAP
Cena netto*: 19,15
Cena brutto*: 23,55
Przykładowy sklep: http://e-autoparts.pl/advanced_search_r ... oe&typ=dot
Beru i Bosch ma odstęp elektrody 0,9
Jeżeli nie wiesz jaki nr części podchodzi do Twojego autka według nr VIN, to w każdym dziale są do tego odpowiednie tematy
Świece są tak tanie, że kupiłbym oryginał lub Beru :
http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... ng=1214031+
- mariusz_technik
- Mieszkaniec
- Model:
Ja do swojej 1.8+lpg z18xe 2003r kupiłem z katalogu ISKRA: SFE55LDRS 23G GAS-SUPER, a co trzeba wspierać polską produkcję , jutro montaż. Koszt 4 sztuk 54zł, to jest wersja świecy do pracy na gazie (dopasowana szczelina, podwyższona wartość cieplna), pasuje wg katalogu do wszystkich zafir A 1.8 (115 I 125KM), jest dwu-elektrodowa
http://www.iskra-kielce.pl/katalog-swie ... ,3547.html
A tu piszą o różnicach w budowie świec do gazu:
http://www.iskra-kielce.pl/roznice-w-budowie-,3441.html
http://www.iskra-kielce.pl/katalog-swie ... ,3547.html
A tu piszą o różnicach w budowie świec do gazu:
http://www.iskra-kielce.pl/roznice-w-budowie-,3441.html
Witam.
Nie wiem czy pisze w dobrym temacie ale skoro o świecach... Mam problem bo podczas wymiany świec okazało się gumy (osłony) znajdujące się na świecach popękały w palcach. Cały moduł zapłonowy to koszt ok. 300 zł (Valeo), ale czy nie można dokupić samych tych gum które bez problemu daje się zdemontować? Może jakoś czasowo dosztukować bo moduł na razie nie chciałbym wymieniać (po remoncie silnika bo trochę idzie olej pod dekiel). Może któryś z użytkowników forum wymieniał moduł i zostały mu ze starego te gumowe osłony? Bardzo proszę o opinie i odpowiedzi. Pozdrawiam.
Nie wiem czy pisze w dobrym temacie ale skoro o świecach... Mam problem bo podczas wymiany świec okazało się gumy (osłony) znajdujące się na świecach popękały w palcach. Cały moduł zapłonowy to koszt ok. 300 zł (Valeo), ale czy nie można dokupić samych tych gum które bez problemu daje się zdemontować? Może jakoś czasowo dosztukować bo moduł na razie nie chciałbym wymieniać (po remoncie silnika bo trochę idzie olej pod dekiel). Może któryś z użytkowników forum wymieniał moduł i zostały mu ze starego te gumowe osłony? Bardzo proszę o opinie i odpowiedzi. Pozdrawiam.