[B]Drgania /wibracje/ silnika i kabiny
-
MrMarkos
Witam.
Może ktoś z kolegów wpadnie na w czym jest problem?
Otóż silnik na wolnych obrotach zaczął mi chodzić trochę jak czołg. Po odpaleniu na zimnym i dodaniu gazu tak ponad 3 tys. obr. i puszczeniu pedału gazu, gdy obroty opadają i wskazówka mija 1,5 tys. silnik i buda wpadają w takie wibracje że trudno utrzymać kierownicę. Ponadto na rozgrzanym już silniku, gdy trzymam stałe obroty ok. 1,3 tys. obr., wyczuwalne są stałe drgania silnikiem i nadwoziem.
Macie pomysły gdzie szukać przyczyny?
Może ktoś z kolegów wpadnie na w czym jest problem?
Otóż silnik na wolnych obrotach zaczął mi chodzić trochę jak czołg. Po odpaleniu na zimnym i dodaniu gazu tak ponad 3 tys. obr. i puszczeniu pedału gazu, gdy obroty opadają i wskazówka mija 1,5 tys. silnik i buda wpadają w takie wibracje że trudno utrzymać kierownicę. Ponadto na rozgrzanym już silniku, gdy trzymam stałe obroty ok. 1,3 tys. obr., wyczuwalne są stałe drgania silnikiem i nadwoziem.
Macie pomysły gdzie szukać przyczyny?
-
MrMarkos
-
Orbit
-
MrMarkos
Rozumiem żart, tak na poważnie - mówił mechanik że poduszki są w bardzo dobrym stanie. Poza tym to duże drganie jest na zimnym i po minucie znika, później na ciepłym są już mniejsze wibracje, gdyby to były poduchy to zawsze by trzęsło tak samo.Orbit pisze:no właśnie ... nietknięteMrMarkos pisze:Też o tym najpierw pomyślałem, sprawdzali mi poduchy na warsztacie i ponoć są nietknięte.Szuwarek pisze:Sprawdź poduszki pod silnikiem.
Sprawa ma miejsce tylko na postoju, przeguby itp. raczej odpadają, nie wiem czemu mój temat został dołączony do tego wątku...?
-
MrMarkos
-
kubik_CDTi
-
MrMarkos
-
MrMarkos
Tak sobie myślę, czy miałoby sens zostawić auto u mechanika na noc i wtedy sprawdzić kompem gdy odpala na zimnym i tak trzęsie?tEREk pisze:podepnij pod komputer i sprawdź dawki korekcyjne.
Poza tym znajomy mechanik powiedział mi że może być tak że jak wtrysk pada to i tak dawki mogą być w normie.
Ale co mi pozostaje. Sprawdzę te dawki.
-
raiden
-
kamik