[B]Drgania /wibracje/ silnika i kabiny

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
MrMarkos

#16 Post autor: MrMarkos »

Witam.
Może ktoś z kolegów wpadnie na w czym jest problem?
Otóż silnik na wolnych obrotach zaczął mi chodzić trochę jak czołg. Po odpaleniu na zimnym i dodaniu gazu tak ponad 3 tys. obr. i puszczeniu pedału gazu, gdy obroty opadają i wskazówka mija 1,5 tys. silnik i buda wpadają w takie wibracje że trudno utrzymać kierownicę. Ponadto na rozgrzanym już silniku, gdy trzymam stałe obroty ok. 1,3 tys. obr., wyczuwalne są stałe drgania silnikiem i nadwoziem.

Macie pomysły gdzie szukać przyczyny?
Szuwarek

#17 Post autor: Szuwarek »

Sprawdź poduszki pod silnikiem.
MrMarkos

#18 Post autor: MrMarkos »

Szuwarek pisze:Sprawdź poduszki pod silnikiem.
Też o tym najpierw pomyślałem, sprawdzali mi poduchy na warsztacie i ponoć są nietknięte.
Orbit

#19 Post autor: Orbit »

MrMarkos pisze:
Też o tym najpierw pomyślałem, sprawdzali mi poduchy na warsztacie i ponoć są nietknięte.
no właśnie ... nietknięte
MrMarkos

#20 Post autor: MrMarkos »

Orbit pisze:
MrMarkos pisze:
no właśnie ... nietknięte
Rozumiem żart, tak na poważnie - mówił mechanik że poduszki są w bardzo dobrym stanie. Poza tym to duże drganie jest na zimnym i po minucie znika, później na ciepłym są już mniejsze wibracje, gdyby to były poduchy to zawsze by trzęsło tak samo.

Sprawa ma miejsce tylko na postoju, przeguby itp. raczej odpadają, nie wiem czemu mój temat został dołączony do tego wątku...?
MrMarkos

#21 Post autor: MrMarkos »

marsuc pisze:
MrMarkos pisze:gdyby to były poduchy to zawsze by trzęsło tak samo.
No nie koniecznie biorąc pod uwagę że na zimnym silnik pracuje na większych obrotach.
Mój silnik za zimnym i ciepłym ma takie same obroty.
kubik_CDTi

#22 Post autor: kubik_CDTi »

tEREk pisze:MrMarkos mam znajomego co miał identyczny problem tzn drganie auta. przy 1,3-1,5 tyś obrotów.

Sprawką był wtryski a dokładnie trzeci. Po regeneracji drgania ustały.
Bo się takimi obrotami nie jeździ ;)
MrMarkos

#23 Post autor: MrMarkos »

tEREk pisze:MrMarkos mam znajomego co miał identyczny problem tzn drganie auta. przy 1,3-1,5 tyś obrotów.

Sprawką był wtryski a dokładnie trzeci. Po regeneracji drgania ustały.
Właśnie się zacząłem zastanawiać, czy może wtryski, czy ewentualnie dwumas.
Taniej chyba zacząć od wtrysków.
MrMarkos

#24 Post autor: MrMarkos »

tEREk pisze:podepnij pod komputer i sprawdź dawki korekcyjne.
Tak sobie myślę, czy miałoby sens zostawić auto u mechanika na noc i wtedy sprawdzić kompem gdy odpala na zimnym i tak trzęsie?
Poza tym znajomy mechanik powiedział mi że może być tak że jak wtrysk pada to i tak dawki mogą być w normie.
Ale co mi pozostaje. Sprawdzę te dawki.
per5

#25 Post autor: per5 »

MrMarkos, jak rozwiązałeś problem drgań? Czy przyczyną były jednak wtryski?
raiden

#26 Post autor: raiden »

u mnie wibrowało przy 120km/h, przyczyną była tylna belka wahacza, a właściwie wyrobione tuleje, du***a trochę uciekała na zakrętach a na prostej wpadała w wibracje.
kamik

#27 Post autor: kamik »

Witam,
U mnie też auto drga podczas przyspieszania, mechanik twierdzi, że to półoś prawa. Ale nie wiadomo, który przegub, więc radzi wymienić całą kompletną. Cały czas się zastanawiam, czy kupić używkę ( jest ryzyko), czy zamienniki. Poradźcie, gdzie kupić dobrą używkę albo zamienniki. Pozdrowienia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”