Automatyczny włącznik świateł mijania
Automatyczny włącznik świateł mijania
Czy jest możliwość programowa ustawić automat włączania świateł przy ściemnieniu, aby się zapalały nam światłą mijania jak wymagają od nas tego przepisy???
Jeśli tak to jak to można zrobić – jakim interfejsem i jakim programem.
Zafira B 1,9cdti – 2005 sprowadzona z Niemiec
Pozdrawiam
PicSlaw
Jeśli tak to jak to można zrobić – jakim interfejsem i jakim programem.
Zafira B 1,9cdti – 2005 sprowadzona z Niemiec
Pozdrawiam
PicSlaw
Ja mam zafire z 12.05 i ustawione tak że po przekręceniu kluczyka zapalaja sie postojowe a po uruchomieniu silnika mijania.Pokretło do świateł mam zawsze na zero ustawione.Ale żeby zał drogowe to musze pokretło ustawić na mijania.Tak już było jak kupiłem.Poprzedni wł ustawił tak w ASO.Jest wygode, nie musze pamiętać o wł świateł.
Czy napewno są to światła mijania czy tylko dzienne czytaj przednie?ADAMO_16 pisze: a po uruchomieniu silnika mijania.
Bo światełka dzienne mozna bez problemu ustawić techem lub ab-comem, sam sobie tak zrobiłem z tym że ja zawsze mam ustawione na auto czyli w dziń same zapalaja się dzienne, a jak się ściemnia to zapalają się mijania.
W ab-comie jest do wyboru 5 wersji światel dziennych czyli np same przednie bez postojowych i bez deski lub z deską i postojowymi programowałem wszystkie i rzadne nie dają świateł tylnych (przypuszczam że za tylne światła odpowiada Tylny zespół elektroniczny z którym w obecnej wersji ab-coma nie mogę się połączyć) ale na techu z tym nie bylem zapewne jak napisał kicaj mozna właczyć i tylne, ale zgodnie z nowymi przepisami z czerwca tego roku w dzień mozna jeździć na światłach dziennych i tylne nie są konieczne.
z tego co mi wiadomo trzeba w 2 roznych miejscach zaprogramowac swiatla, wiec pewnie tak jak mowisz..wodzo pisze:W ab-comie jest do wyboru 5 wersji światel dziennych czyli np same przednie bez postojowych i bez deski lub z deską i postojowymi programowałem wszystkie i rzadne nie dają świateł tylnych (przypuszczam że za tylne światła odpowiada Tylny zespół elektroniczny z którym w obecnej wersji ab-coma nie mogę się połączyć) ale na techu z tym nie bylem zapewne jak napisał kicaj mozna właczyć i tylne, ale zgodnie z nowymi przepisami z czerwca tego roku w dzień mozna jeździć na światłach dziennych i tylne nie są konieczne.
Czy próbował ktoś zasłonić (zakleić, zamalować ) czujnik zmierzchowy obok (wespół z) czujnikiem deszczu? Wtedy światła w pozycji AUTO zawsze działałyby jak w nocy, czyli odpalały po uruchomieniu silnika. Ja wczoraj w garażu (ciemnym) zrobiłem próbę:
1. Przełącznik świateł na AUTO.
2. Odpaliłem silnik - światła mijania zapaliły się.
3. Przyświeciłem halogenem 150W w czujnik zmierzchu - po ok. 5 sekundach światła zgasły.
4. Zasłoniłem czujnik ręką - światła zapaliły się.
Do czujnika zmierzchu + deszczu dochodzą 3 przewody. Może odłączenie (lub zwarcie) któregoś wprowadziłoby czujnik zmierzchu na stałe w stan nocy?
Oczywiście czujnik deszczu musi funkcjonować.
1. Przełącznik świateł na AUTO.
2. Odpaliłem silnik - światła mijania zapaliły się.
3. Przyświeciłem halogenem 150W w czujnik zmierzchu - po ok. 5 sekundach światła zgasły.
4. Zasłoniłem czujnik ręką - światła zapaliły się.
Do czujnika zmierzchu + deszczu dochodzą 3 przewody. Może odłączenie (lub zwarcie) któregoś wprowadziłoby czujnik zmierzchu na stałe w stan nocy?
Oczywiście czujnik deszczu musi funkcjonować.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
To jak coś to proponowałbym odłączenie kabelka, a nie robienie zwarcia bo ZB jest na CANie i mogłyby być jajca przy zwieraniu. Trzeba się jednak liczyć z tym że auto z kluczykiem będzie się świeciło z chwilę po włączeniu silnika, bo to będzie bład dla niego. A nie ma do tego jakiegoś bezpiecznika? Może samo wyjęcie by pomogło
Mi znajomy zmienił własnie OP-Comem nie pamiętam na którą opcję i działa to teraz tak że w pozycji auto światła zapalają się po zapaleniu silnika. W dzień mam tylko przednie śiwatła mijania i nic po za tym a deska rozdzielcza jest do jazdy w dzień. Jak robi się odpowiednio ciemno to zapalają się wszystkie pozostałe(pozycje podświetlenie tablicy)i zmienia się podświetlenie deski.D D pisze:Ja próbowałem op-comem i nie dałem rady. Żadna z 5 wersji ustawienia wyłącznika AUTO nie daje efektu.