Turbinka
-
rostex
Jeśli nie ubywa oleju w widocznych na bagnecie ilościach oraz auto nie dymi na niebiesko to nie ma się czym przejmować.
-
Robert LTM
-
marwin
-
Robert LTM
-
raiden
-
marwin
-
raiden
Turbo sprawdzałem i brak luzów, z pracy pożyczyłem boroskop i obejrzałem turbinkę od środka bez rozbierania, generalnie nic nie wskazywało na jakąkolwiek usterkę turbo. Moc jest , ale zastanawiał mnie olej w dolocie no i zatopiona elektronika przepustnicy... Kawałek po kawałku sprawdzałem odcinki co i jak(nawet intercooler wyjąłem zobaczyć czy nie wyleje się z niego olej), aż dotarłem do rury z filtra do dolotu turbiny i okazało się, że za odpowietrznikiem mokro. Zatem odpiąłem odpowietrznik od strony pokrywy zaworów - dmucha ewidentnie . Odpiąłem odpowietrznik dochodzący od skrzyni korbowej do pokrywy - z rury nie dmucha, a z głowicy tak. Odpowiedź stała się jasna. Dobrze, że nie dmuchało ze skrzyni, bo oznaczałoby to zużyte pierścienie, a tak to zrobi się uszczelniacze, prowadniczki zaworów, planowanko, etc. i powinno być git.
Na dzień dobry odkręć korek wlewu oleju i zostaw go luźno i zobacz czy na uruchomionym silniku dmucha spod niego i czy ewentualnie nie wydobywają się spaliny.
Na dzień dobry odkręć korek wlewu oleju i zostaw go luźno i zobacz czy na uruchomionym silniku dmucha spod niego i czy ewentualnie nie wydobywają się spaliny.
-
Buczacz
cześć też mam podobny problem bo ostatniej wymianie rozrządu no i oleju, dzisiaj Pan stwierdził, że coś z turbiny kapie. Z tego co zauważyłem przez ostanie dni to tak przez 2-3 dni pod autem zrobi się plamka o powierzchni ok 2cm2. Mam pytanie z zarazem prośbę o doradzenie co w tej kwestii robić, jeszcze sprawdzę tak jak piszecie czy oleju ubywa i czy puszcza niebieskiego dymka.