Poziom oleju w skrzyni biegów

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
deckboy

#16 Post autor: deckboy »

Witam.
Mam pytanie bo nigdzie nie można znaleźć w necie, gdzie spuszcza się olej w skrzyni biegów M32. Mam bravo II 1.4 T-jet 150 koni ale to ta sama skrzynia bo opel robił ją też dla fiata. Proszę o informację.
Coś dziwnego żeby w necie nie było o czymś takim prozaicznym jak miejsce spustu oleju i ile wtedy zalać. Proszę o pomoc.
Krystian

#17 Post autor: Krystian »

Korek spustowy w skrzyniach M32 znajduje się w obudowie dyferencjału, zdjęcie :

Obrazek
Belfer

#18 Post autor: Belfer »

Poziom oleju w skrzyni biegów, jak podaje powyżej mój zięć Krystian "nie rodzina"

link http://ew5.earlweb.com/recommendations. ... 4&brand=67

dostał ode mnie oraz zdjęcie powyżej korka spustowego skrzyni na palecie w suszarni, która stała się powodem pomówienia w innym poście przez nie znanych z nazwiska dywersyfikantów !

Skrzynia biegów - wymiana oleju, moje hobby naprawy skrzyni od ponad trzech lat, byłem przy zdejmowaniu i zakładaniu, napełnianiu olejem ok. kilkunastu skrzyni !

Wiem dlaczego nasze skrzynie z fabryki wyjechały z olejem w ilości od 2,3 do 2,8 litra, jak podają źródła z linii produkcyjnych. rozbieżność 0.5 litra ? Wiem praktycznie co należy wykonać aby zmieściło się nawet 2,9 litra np. Z19DTH , nadmiar tak zostanie wyrzucony przez odpowietrznik wybieraka biegów (czarny luźny koreczek na rurce wybieraka)!

Odwieczne pytanie czy wymieniać olej w skrzyni ???

UWAGA: Czas - olej po wlaniu do skrzyni po 4-5 latach traci większość swoich parametrów, właściwości - o tym powie Ci każdy producent oleju.

Jeśli chodzi o parametry oleju to nie powinno się do niej wlewać oleju o lepkości 75W90, szczególnie bardzo popularnego Mobila SHC , mimo że to dobry olej.

Olejem, który polecam klientom szczególnie do M20/M32 i F40 to: Tutela Car Technyx 75W85 lub Fuchs Sintofluid 75W80 API GL5. Opel zaleca swój uniwersalny czerwony olej przekładniowy o oznaczeniu GM 19 40 182, albo zamiennik o parametrach SAE 75W80 i API GL-4.

Mimo że ma API GL5 ma rekomendację dla oleju 1940182 teraz nowy nr 1940004. Spisuje się w skrzyniach o wiele lepiej niż oryginał, niestety trochę droższy. Doceniają go szczególnie "ludzie po przejściach" ze skrzyniami M20, M32, M40, którymi się zajmuję.

Jeśli chodzi o API GL 4+ to trzeba patrzeć na to troszkę z przymrużeniem oka, bo norma API nie zawiera takiej jakości oleju. Jest GL-4 lub GL-5, ale są oleje, które spełniają i 4 i 5 dlatego oznacza się je jako 4/5.

Nie wystarczy na postawione pytanie, proszę dalej ! Odwieczne pytanie czy wymieniać olej w skrzyni, czy nie ???

W książkach serwisowych albo brak zapisu o wymianie lub pisze "nie wymieniać przez okres eksploatacji, w angielskich źródłach znalazłem co 50 tys km lub po 3-5 latach .

Wiemy, że nie ma niezużywalnych olejów. To również tyczy się olejów w skrzyni biegów. Olej w czasie wlania do skrzyni ma jakieś parametry, które mają pozytywnie wpływać na pracę przekładni. W czasie pracy olej ten zużywa się podobnie jak olej w silniku. Oczywiście wpływają na niego inne warunki pracy, ale cały czas traci swoje parametry. Postępuje to dość wolno, ale postępuje cały czas. Poza czysto mechanicznym oddziaływaniem wpływają na niego czas i para wodna, która wytrąca się w skrzyni. Czas - olej po wlaniu do skrzyni po 4-5 latach traci większość swoich parametrów - o tym powie Ci każdy producent oleju.

Osobną kwestią jest okres eksploatacji auta, która przewiduje ok 7 lat "życia pojazdu". Po tym czasie zapraszają do salonu po nowe auto. Oczywiście większość aut śmiga dłużej niż "fabryczny" okres eksploatacji, ale producenta nie interesuje co będzie się działo z olejem w skrzyni. W zanadrzu ma skrzynię nową na wymianę za 18-20 tys.
Najczęstszym objawem zużycia oleju jest: przegrzanie skrzyni na wysokich biegach ze względu na niedobory oleju lub złe właściwości oleju co objawia się cięższą pracą lewarka biegów w chłodniejsze, zimne dni i problemy z włączeniem 1 i 2. Po paru minutach problem ustępuje. To taki klasyczny objaw utraty lepkości i synchronizatory nie dają rady, zaczynają się zużywać . Wymieniam już synchronizatory zgrzytające w nowych Insigniach i Zafirach C z przebiegiem od 60 do 100 tys kilometrów.
To trochę w temacie skrzyni, diagnozy oraz wymiany oleju w skrzyniach.
studi78

#19 Post autor: studi78 »

Witam serdecznie, a czy prosto można dostać się do korka wlania oleju w skrzyni. Chciałem dodać do swojej ceramizer. Olej w skrzyni był wymieniany w trakcie wymiany dwu-masy. Dziękuję za odp. i ewentualne foto.

Ceramizer dodaję po to bo coś mi warczy na 3 i 4 biegu. Może on pomoże..
wesolys
Mieszkaniec
Imię: Sławek
Auto: Zafira Tourer
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A14NET
#20 Post autor: wesolys »

studi78 pisze:Witam serdecznie, a czy prosto można dostać się do korka wlania oleju w skrzyni. Chciałem dodać do swojej ceramizer. Olej w skrzyni był wymieniany w trakcie wymiany dwu-masy. Dziękuję za odp. i ewentualne foto.

Ceramizer dodaję po to bo coś mi warczy na 3 i 4 biegu. Może on pomoże..
witam musisz odłączyć akumulator zdemontować go i zdemontować jego podstawę i na skrzyni od góry jest korek na imbus to jest wlew.
Grzegorz 73

#21 Post autor: Grzegorz 73 »

A może wie ktoś ile dokładnie trzeba wlać oleju do skrzyni M32, po spuszczeniu. Bo z tego co czytam po necie to trochę się różnią zdania, od 2,2l do 2,9l no i różne metody. To co mi akurat najbardziej pasuje to sposób: do korka kontrolnego, zakręcić go i plus 300ml.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”