Dla wyjaśnienia, bo trochę się namieszało
Zdjęcie które dorzucił GOTI to mój EGR, tylko że zostało wykonane po spryskaniu preparatem.
Dlatego też wygląda jak zaolejony .
Co do oleju, to się go obawiam po stronie mechanicznej.
Tak miałem w Espace 2,2 DCI, pomimo zaślepienia dolotu spalin czasami wywalał błąd.
Po odkręceniu EGR na tłoczku miałem olej

.
Tego właśnie się obawiam.
Wracając do Zafiry to po zdemontowaniu plastyka z EGR, to w środku było suchutko.
Jedynie widoczne były spaliny, tłoczek był ruchomy i reagował .
Co do P0703 ten błąd jest przy ESP i o dziwo kontrolka po raz pierwszy zaświeciła po wymianie końcówek drążka . Gdzieś czytałem, że w oplu po wymianie końcówek miał podobny problem. Wczoraj zrobiłem "kalibracje kąta skrętu" co prawda zalecane Vectra C, ale dzisiaj jeszcze ESP się nie zaświeciło "odpukać"
"kalibracja czujnika polega na skręceniu kół od jednego do drugiego położenia skrajnego - tak przynajmniej jest po odłączeniu akumulatora, spróbuj może pomoże (oczywiście na włączonym silniku) "
A że tempomat Ci się wyłącza pod wpływem naciśnięcia hamulca - no to to jest akurat prawidłowy objaw, bo tak ma być. Tylko zdziwiło mnie, że od razu wywala Ci P0400 w tym momencie...

" być może to był tylko zbieg okoliczności, zobaczymy co będzie się działo dalej.
Vacum pompa sprawna 0,8 podciśnienia
Podczas wczorajszego testowania, kolega zauważyłem że ma słabe ładowanie alternatora.
Na postoju miałem 13,9V.
Tego samego dnia pojechałem jeszcze do punktu z akumulatorami w celu zmierzenia.
-wolne obroty bez obciążenia 13,8V
-wolne obroty włączone światła +klimatyzacja 13,1V
-obroty ponad 2tys 13,5V
Dzisiaj byłem umówiony z elektrykiem samochodowym, podjeżdżam on ponownie mierzy.
Po przemierzeniu pyta, a jakie mam problemy? Odpowiadam że chyba mam za słabe ładowanie. Stwierdza że w sumie nie ma co tutaj robić ładowanie jest w granicach 13,9, a że jest nowy akumulator to więcej nie potrzebuje.
Już sam nie wiem co z tym robić ??
Jedno co wiem muszę zakupić Op-coma, ale z tym mam mały problem.
To już temat na priv