Czujnik temperatury DPF

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
niuniek

#31 Post autor: niuniek »

Ponieważ nie znalazłem czujnika własciwego dla Zafiry (nr GM: 55558578), kupiłem czujnik o nr GM: 55557466 (wg informacji od Bodka dedykowany do Vectry-C, Signum z motorami Z19DT*). Wizualnie oba czujniki są identyczne, dł. przewodu taka sama (1,4m), wtyk zgodny.
Po zamontowaniu czujnik działa: napięcie 1,1 V, odczyt temperatury rósł do ok 150st.C (na postoju). Błąd udało sie wykasować, kontrolka z kluczykiem zgasła. Nadal miga 'sprężynka', więc po pracy ruszę na obwodnicę wypalić chwasta. Będę obserwował co dalej :shock:

Nadla zastanawia mnie jaka jest różnica miedzy czujnikiem 55558578 i 55557466, skoro producent je rozróżnia?

----

Wypalenie DPF przebiegło bez zakłuceń :-) Spiralka przestała migać już po 20 km. Podłączyłem do kompa (Delphi), nie zgłasza żadnych usterek.
- Stan obciązenia filtra DFP 22%,
- ciśnienie róznicowe filtra DPF 0,39 V,
- Pozostałe regeneracje DPF 95%.
Jak interpretować ten ostatni zapis?

Wszystko wydaje sie OK mimo 'nieoryginalnego' czujnika. W parametrach czasu rzeczywistego jest jedynie takie info:
"Czujnik temp. spalin - usterka w obwodzie Bank 1 sonda 2".

co Wy na to? bedzie dobrze?

kylu
Przeglądacz
Imię: Krzysztof
Auto: opel zafira b 1.9 cdti enjoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#32 Post autor: kylu »

komputer ma w pamięci zapisany aktywny błąd czujnika to nie zainicjuje wypalania filtra do momentu usunięcia awarii! Pozostało Ci zamontować nowy czujnik zanim DPF zatka się całkowicie, ewentualnie później wypalić DPF-a serwisowo.

a u nie nie było błędów i sie zatkał a ,że czujnik kaput wyszło dopiero na drugim wypalaniu serwisowym
ale teraz hula jak dawniej po wymianie czujnika[/quote]

Grzegorz 73
Przeglądacz
Imię: Grzegorz
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#33 Post autor: Grzegorz 73 »

Podepnę się pod temat, a co z błędem 242F-75? Czy chodzi o czujnik ciśnienia czy temperatury. Dodam że nie było problemu z wypalaniem dpf, a teraz jest. Mam dosyć jeżdżenia po 70 km. i kasowania błędu po drodze aby wypalić filtr (wcześniej nic nie szwankowało). Połączenia i przewód czujnika temp. sprawdziłem wszystko OK. sporo czytałem na necie o tym błędzie i jednoznacznie nie ma odpowiedzi. Na logikę z tego co teraz znalazłem to może być taka sytuacja że coś jest nie tak z czujnikiem ciśnienia, lub przewodem dochodzącym do niego? Jeśli był odłączany podczas wymiany filtra paliwa lub nie dokładnie podłączony, czy odłączanie i ponowne podłączenie ma wpływ na jego działanie? Proszę o sprawdzone rady i podpowiedź.
grześ

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”