Zafira A - szarpanie podczas ruszania, przyspieszania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Bieniek

#241 Post autor: Bieniek »

Wymienilem swiece i jak narazie jest ok.
Przy okazji wymienilem uszczelke pod deklem :)

Don

#242 Post autor: Don »

Witam
Forum śledzę już jakiś czas ale piszę 1 posta(czas w końcu zacząć) i chciałem zwrócić się właśnie Panowie do was z prośbą o pomoc. Jestem z Puław, a wy z Lublina i gotów byłbym z tego względu na wizję lokalną i ocenę mojego problemu w in real. Zakupiłem Zosię z 2005 roku z silnikiem 1.8 XE 125 KM bez gazu. Już na benzynie jak wracałem ją z Litwy wydawała mi się jakaś taka zamulona. Przy redukcjach przy wyprzedzaniu 4-5 tys.obrotów silnik pracuje nierówno.Jest tak jakby miał chwilowe przerwy,żeby zaraz znowu przyspieszać.
Cóż w międzyczasie założyłem instalację gazową na podzespołach:

sterownik-STAG4
reduktor-ACR01
wtryski-HANNA 2000

wymieniłem świece na NGK

Na gazie wydaje się,że chodzi ciut lepiej ale też jest zamulone i podszarpuje na wyższych obrotach.Jeździć się da ale ja muszę być pewny,że przy wyprzedzaniu auto mi nie zdechnie...mam nadzieję, że rozumiecie.

Gazownik mówi mi,że może to być EGR, przepustnica lub przepływomierz.

Posiadam komputer ale po podpięciu nie wykazuje żadnych błędów.

Dziś odstawiam do mechanika na czyszczenie EGR i przepustnicy,jak to nie pomoże to nie wiem..podmianka przepływomierza, cewki..nie wiem w was nadzieja.

W Lublinie bywam często więc mógłbym podjechać.

Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

PS. Czy możliwy jest kontakt z Panami z Lublina w in real?

J.A.C.E.K

#243 Post autor: J.A.C.E.K »

Wyglada na to, że po wielu próbach uporałem się ze skakaniem i problemami z przyspieszaniem mojego auta. Najpierw - co się działo:
- auto paliło bez problemu, generalnie przy łagodnym operowaniu gazem jeździło nieźle. Przyspieszanie na niskich biegach było kłopotliwe.
- problem zaczął w pewnym momencie narastać, szarpanie się pogłębiło.
- dodatkowo pojawił się kłopot z szarpaniem i brakiem mocy na wyzszych biegach i obrotach. I pracą na mniej niż wszystkich garach.
- do pewnego momentu nie wyskakiwały żadne błędy.

W wakacje wziąłem się za sprzęt, doinwestowałem i co się okazało:
- wymiana cewki (Valeo) i swiec (NGK) - bez zmian,
- czyszczenie przepustnicy - bez zmian,
- czyszczenie EGR - bez zmian,
Co pomogło?
- naprawa sterownika - słabe masy i pare innych uszkodzeń - poczatkowo bez efektu bo...
- najwięcej mieszał wtryskiwacz benzyny. Bydlę dla zmyłki powodowało złą pracę slinika na benzynie i gazie. Miewał lepsze i gorsze momenty. Co ciekawe, bez obciążenia, na postoju wchodził idelanie, bez przerw i szaprania. Start... i kaplica.
Czasami bywało ok - czasami fatalnie.
W pewnym momencie na szczęście zaczął wyrzucać błąd p0201-2. A więc zbyt niskie napięcie na wtrysku. I znowu mechanik, sprawdzanie wiązki i...nic. W końcu wyszarpałem wtrysk, wymieniłem i...
- po naprawie ECU zero skakania na niskich predkościach i biegach. W końcu wchodzi płynnie w obroty,
- wymieniony wtrysk wyrównał pracę silnika i w końcu jest tak, jak powinno być. Trwało to kilka tygodni, kosztowało w sumie sporo kasy, ale z efektu jestem zadowolony...
Reasumując... słabe mamy w naszych autach kompy. Simtec70 - kazdy elektronik mówi: acha.
Czasami szukanie przyczyn skakania to jak szukanie igły w stogu siana... Trzeba sporo determinacji i cierpliwości. Ale... chyba warto. Bo to fajne auta jednak są :-)
Powodzenia w poszukiwaniach. Byc moze moja ściezka komuś pomoże :piwo:

piter218

#244 Post autor: piter218 »

Witam wszystkich,
posiadam Zosię z 2001r z silnikiem z18xe i LGP. Kiedyś miałem problem z szarpaniem, wymieniałem świece i cewkę ale efektu nie było, dodam ze cekwe wstawiłem starą bo na nowej zawieszał mi się steronik silnika i wyskakiwały błędy 301-303.Cewkę zareklamowałem, kupiłem ją w sklepie za około 320zł, nie pamiętam jakiej firmy, zwrócili mi pieniądze, reklamacja została uwzględniona. Dość często wyskakiwał mi check i błąd 170. Pomogła regeneracja sterownika silnika(typowe objawy wskazywały na niego np brak reakcji po wciśnięciu gazu, dopiero po jakiś 2-3sekundach). Problem z szarpaniem znikł. Natomiast niekiedy check się zapalał również wyskakiwał 170 , jeden mechanik mówi ze jest gaz i ze zawsze będzie się zapalać a drugi że źle wyregulowany gaz. Po zmianie gazownika i ponownej regulacji gazu jest jak by lepiej. Regenerację kompa zrobiłem niecały rok temu.
Od pewnego czasu szarpanie znowu nastało, najpierw tak delikatnie,a później coraz mocniej, zarówno na benzynie jak i gazie. Chwilę przed szarpaniem zauważyłem że dymi mi na biało jak silnik jet zimy, była zima, silnik zmrożony więc zakładałem że musi się rozgrzać i tak też było że później białego dymu była mała ilość. (zastanawiałem się czy to nie czujnik spalania stukowego) Wyczyściłem przepustnice, efektu nie było żadnego. Problem się pogarszał coraz bardziej. Szarpanie dało się odczuć jadąc płynnie przy 80-90km/h nawet na tempomacie, a nie tylko przyspieszając. Dodam że nie czuję szarpania jak silnik jest zimny,oraz na biegu jałowym tylko na rozgrzanym występuje ten problem. Jak jest obciążony(7 osób) to problem mam wrażenie jest bardziej odczuwalny (na PB i LGP). Szarpanie nie występuje zawsze, żadne błędy prócz 170, który wyskakuje od czasu do czasu(sonda działa była wymieniana około roku temu). Wymieniłem świece, przepływka wyczyszczona, wymieniłem czujnik położenia wałka rozrządu (na forum znalazłem że to tez może być od tego) zastanawiam się teraz nad wymianą czujnika spalania stukowego ... Jakieś podpowiedzi ?? Możliwe jest że cewka szwankuje tylko na rozgrzanym silniku? Po wyczyszczeniu przepustnicy znikło delikatne szarpanie na zimnym silniku. Wątpię żeby sterownik silnika znowu nadawał się do reanimacji.

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#245 Post autor: janekW67 »

twardypt91 pisze:Coś dziwnego zaczęło się dziać z biegami. Nie wchodzą one tak gładko jak dotychczas, tylko z lekkim oporem. Największy opór jest przy próbie wbicia biegu wstecznego. Ale to idzie przeboleć.
Gdy wrzucę dany bieg i puszczę sprzęgło, to auto tak jakby na chwilę się zdławi. Aż zatrzęsie całą budą. Dzieje się to zarówno wtedy, gdy wrzucam coraz to wyższy bieg jak i podczas redukcji.
Ruszanie z biegu I to tak jak ruszanie z biegu II, w momencie puszczania sprzęgła coś tam zdławia silnik. Pytanie tylko co.
Dodam jeszcze, że całkiem niedawno wymieniany był mechanizm zmiany biegów. Więc zużycie tego elementu jak i samą regulację cięgieł możemy wykluczyć.
Po tym jak w momencie puszczenia sprzęgła z nowym wbitym biegiem na chwilę nim szarpnie, dalej auto ciągnie już bez problemu.

Czyżby sprzęgło? :mysli:

Jest taka opcja,że sprzęgło się kończy.
Ostatnio zmieniony 08 lip 2014, 20:32 przez janekW67, łącznie zmieniany 1 raz.
Oczywiście!

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#246 Post autor: twardypt91 »

Jakiś konkretny element? Faktem jest, że w momencie wciskania sprzęgła coś tam pod maską czasem zachrubocze.
Opel Zafira A (po lifcie) - jedyne słuszne auto :driver:

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#247 Post autor: janekW67 »

Niechciałbym być złym prorokiem,ale skoro chrobocze,to może być "dwumasa".
Oczywiście!

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#248 Post autor: twardypt91 »

Ten odgłos jest tylko w momencie wciskania pedału. Gdy jest wciśnięty, to cisza...

Czyli albo sprzęgło (łożysko? wysprzęglik?) albo dwumasa :roll:

Ale z drugiej strony klasycznych objawów zużytego koła dwumasowego nie zauważyłem:
- podczas odpalania/gaszenia nic nie stuka
- silnik na biegu jałowym pracuje równo
- drgania kabiny cały czas na tym samym poziomie

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#249 Post autor: janekW67 »

Gdyby było walnięte łożysko oporowe,to by cały czas szumiało na wciśniętym pedale. A pedał wciska się lekko,czy ciężko?
Oczywiście!

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#250 Post autor: twardypt91 »

Sam pedał pracuje bez zauważalnych zmian. Jakiś inny pomysł co może powodować to zdławienie w momencie puszczania pedału sprzęgła?

Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak

#251 Post autor: janekW67 »

Chciałbym pomóc,ale widzę,że chyba bez wizyty w warsztacie się nie obejdzie.
Oczywiście!

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#252 Post autor: twardypt91 »

Poczekam jeszcze. Może ktoś miał podobny przypadek. A warsztat i tak będzie. Ale lepiej wiedzieć to i owo zawczasu.

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#253 Post autor: miodzik »

twardypt91 pisze:A warsztat i tak będzie. Ale lepiej wiedzieć to i owo zawczasu.
Może Mirek odwróć sytuację. Jedź do serwisu i diagnozę skonsultuj na forum.
Ja bym też stawiał na dwumasę, lub początki jej końca.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

twardypt91
Mieszkaniec
Model:

#254 Post autor: twardypt91 »

Ale w przypadku problemów z dwumasą nie powinno być problemów z wrzucaniem biegów na praktycznie nowym wybieraku.

Awatar użytkownika
Luko
Mieszkaniec
Imię: Łukasz
Auto: Opel Zafira B 1.8

#255 Post autor: Luko »

Może być objaw padającego łożyska albo docisku... Jak przytrzymasz pedał w połowie skoku to chrobocze?
Podejdź do mnie, porównamy, ja mam diagnozę padającego docisku i chrobocze lekko jak przytrzymam pedał w połowie skoku.
Moja Zafira

Idiotów na świecie jest niewielu, ale są tak sprytnie porozstawiani, że spotykasz ich na każdym kroku...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”