kontrolka z samochodem i kluczem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
fliztar
Bywalec
Model:

#391 Post autor: fliztar »

miodzik, wymiana egr czy czyszczenie
Fliztar

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#392 Post autor: miodzik »

fliztar pisze:miodzik, wymiana egr czy czyszczenie
Raczej wymiana. Ja wymieniłem na nowy. Wcześniej ktoś i tak mojego próbował czyścić, co widać było po jego rozebraniu. Stąd decyzja o zmianie na nowy. Koszt zakupu ok 900 zł.

Akurat podszedłem do tematu u siebie w sposób - bezpieczeństwo na drodze.
Sytuacja - wyprzedzasz autobus, tira. Jesteś w połowie drogi wyprzedzania a tu auto wywala błąd, wchodzi w tryb serwisowy. Nie dokończysz manewru wyprzedania bo na to nie ma szans, a jeśli nie ma się jak schować, bo jakiś baran też zacznie wyprzedać autobus razem z Tobą? Po za sobą wożę swoją rodzinę. Stąd decyzja o wymianie.

Zauważyłem też, że wtedy P0400 wywalał mi w okolicach 3000 obrotów.
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

Awatar użytkownika
fliztar
Bywalec
Model:

#393 Post autor: fliztar »

miodzik, mi wywaka autko przy 4000/4500 i tylko na 4 i 5 biegu
Fliztar

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#394 Post autor: miodzik »

W okolicach 3000 miałem na myśli powyżej 3000. I też na pewno na wyższych biegach.

Podczas normalnej jazdy po mieście nie miałem żadnych wyskoków z tym błędem. Tylko na trasie i tylko przy "ostrzejszej" jeździe. Na dobrą sprawę, nie zauważyłbym nawet, że coś jest nie tak, gdyby nie to, że chciałem sprawdzić "ile fabryka dała" ;)

Dzisiaj twierdzę, że dobrze, że to się stało w sytuacji nie na drodze (coś jak opisałem wyżej) tylko w trakcie "testowania" auta.

Oczywiście tak samo jak u Ciebie, po zjechaniu na pobocze, wyłączeniu zapłonu i ponownym uruchomieniu silnika - błędu nie było.

Dodam jeszcze, że oczywiście wpierw był pomysł z jego czyszczeniem. Po rozebraniu i stwierdzeniu, że już kiedyś był czyszczony bo był extra czyściutkeńki <- tu była decyzja o zakupie nowego (podejrzenie na uszkodzoną elektronikę sterującą), zauważyłem, że sporadycznie gdzieś momentami też mi się zaświecała kontrolka auta z kluczykiem, ale nawet potrafiła zgasnąć zaraz jeszcze w czasie jazdy.

Co masz zrobić - najlepiej na komputer w pierwszej kolejności i sprawdź co Ci komputer powie. Sądzę, że EGR. Oczywiście wyczyścić na początek możesz, no ale...

I kolejna uwaga - tankuj tylko dobrą ropę. Verva, V-Power plus co jakiś czas zatankowanie do pełna i jakiś czyścik/ulepszacz do ropy. Co prawda lepsze paliwo już jest z ulepszaczami, ale dodatkowego dobrego dodatku nigdy za wiele.

Nawet na orlenie lepszy dodatek kosztuje ok 20 zł (na cały bak paliwa).
Ostatnio zmieniony 03 mar 2014, 11:50 przez miodzik, łącznie zmieniany 1 raz.
moja Zafira
Obrazek

Pawel93

#395 Post autor: Pawel93 »

witam . Czy ktoś z forumowiczów miał doczynienia z błędem 1110-4 zmienne zawirowanie , otwarty układ dolotowy ? Prosze o pomoc !

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#396 Post autor: miodzik »

poczytaj

cyt:

P1110 - Zawór 1 rury ssącej napięcie za niskie
(04) - Sporadyczny

Błąd elektrozaworu kolektora ssącego o zmiennej długości ,jeżeli występuje jako sporadyczny to może być jakiś niekontakt na elektrozaworze..
moja Zafira
Obrazek

Awatar użytkownika
fliztar
Bywalec
Model:

#397 Post autor: fliztar »

naprawione :ok: koszt 80,- zafura idzie jak burza
Fliztar

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak

#398 Post autor: miodzik »

fliztar pisze:naprawione :ok: koszt 80,- zafura idzie jak burza
Mariusz a co było u Ciebie do naprawienia? Rozwiniesz coś więcej na ten temat?
moja Zafira
Obrazek

Awatar użytkownika
fliztar
Bywalec
Model:

#399 Post autor: fliztar »

Więc tak dopiero dziś znalazłem czas dla zafirki pojechałem do Pana mechanika Pan podłączył techa okazało się że brak doładowania turbiny Pan zaproponował mi że całkiem za darmo przełoży mi czujnik za filtra powietrza na czujnik ten który jest obok akumulatora przełożył ale chyba nie był do końca przekonany przyniósł manometr i sprawdził te cienkie rurki plastikowe i okazało się że jest przetarta rurka plastikowa dł ok 40cm od czujnika obok akumulatora która idzie w okolice egr czas naprawy ok 20min nowa rurka plus praca plus tech całe 80,- teraz na 4 155km/h i nic
Fliztar

Skasowany użytkownik 16629

#400 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Mam problem z wolno opadającymi obrotami, ale nie o to chodzi w tym temacie (dzisiaj byłem czyścić, adaptować i dalej to samo). Dokładnie, kontrolka u mnie zaświeca się na chwilkę przede wszystkim podczas jazdy stałej z 60km/h, gaz wciśnięty na jednym poziomie bez ruszania, 4 bieg, obroty ok. 2000. Kontrolka co jakiś czas się włączy na sekundę i gaśnie, nic nie szarpie, żadnego błędu nie pokazuje (po podpięciu kompa też nic nie ma). Zastanawia mnie co to może być? Auto mam od piątku, więc dopiero będę się bawił w wymianę filtrów itp. czytałem, że mogą to być świece, które też niebawem wymienię, ale może ktoś się spotkał (dodam, że po czyszczeniu przepustnicy auto dużo lepiej się zbiera i nie dusi się tak przy ruszaniu, ale podczas normalnej jazdy nic się nie dzieje). Dodam, że kontrolka oświeca się tylko podczas jazdy z tą akurat stałą prędkością (może inną też, ale jeszcze nie wyskoczyłem na autostradę, aby sprawdzić czy przy np. 100 km/h też się tak dzieje)

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#401 Post autor: SD72 »

kacza1982 pisze:Mam problem z wolno opadającymi obrotami, ale nie o to chodzi w tym temacie (dzisiaj byłem czyścić, adaptować i dalej to samo). Dokładnie, kontrolka u mnie zaświeca się na chwilkę przede wszystkim podczas jazdy stałej z 60km/h, gaz wciśnięty na jednym poziomie bez ruszania, 4 bieg, obroty ok. 2000. Kontrolka co jakiś czas się włączy na sekundę i gaśnie, nic nie szarpie, żadnego błędu nie pokazuje (po podpięciu kompa też nic nie ma). Zastanawia mnie co to może być? Auto mam od piątku, więc dopiero będę się bawił w wymianę filtrów itp. czytałem, że mogą to być świece, które też niebawem wymienię, ale może ktoś się spotkał (dodam, że po czyszczeniu przepustnicy auto dużo lepiej się zbiera i nie dusi się tak przy ruszaniu, ale podczas normalnej jazdy nic się nie dzieje). Dodam, że kontrolka oświeca się tylko podczas jazdy z tą akurat stałą prędkością (może inną też, ale jeszcze nie wyskoczyłem na autostradę, aby sprawdzić czy przy np. 100 km/h też się tak dzieje)
To zacznij od tej wymiany filtrow , oleju i swec zaplonowych na poczatek ;)

A dlaczego po zekupie czysciles przepustnice :?:

Skasowany użytkownik 16629

#402 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Przepustnicę czyściłem po przeczytaniu masy postów w podobnych tematach, a dodatkowo auto strasznie muliło przy ruszaniu z niższych obrotów (ten objaw ustąpił po czyszczeniu) i dość leniwie reagowało na wciśnięcie pedału gazu. Po wyczyszczeniu jest o wiele żwawsze, ale pytam znawców Opli (to mój pierwszy, więc proszę się nie dziwić, że pytam) o poradę... oczywiście w najbliższych dniach wymienię świece, filtry i wszystko co składa się na taki mój "pakiet startowy"-standard moim zdaniem po zakupie furmanki jakiejkolwiek. Mam nadzieję, że wymiany pokażą efekt i będą odpowiedzią dla osób z podobnymi przypadkami :)

ps. pomimo wszystko nadal jestem bardzo zadowolony z zakupu

Skasowany użytkownik 16286

#403 Post autor: Skasowany użytkownik 16286 »

witam ja niestety tez mam problem z kontrolką z kluczem wszystko jest ok do czasu jak na trasie jadę powyżej 2,500 obrotów na piątym biegu wtedy się zapala i po ponownym uruchomieniu jest ok do czasu jak na 5 znowu depne na gaz. egr niby czysty nie zacina się , co moze byc

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#404 Post autor: lawless »

Zubek błędy sczytywałeś ? ;)
Myśl samodzielnie!

Skasowany użytkownik 16286

#405 Post autor: Skasowany użytkownik 16286 »

No właśnie mam urządzenie do diagnostyki i nie widzi żadnych błędów :D może w czasie jazdy podłącze wtedy coś pokaż bo jak wyłącze silnik i odpale to jest ok
kontrolka zapala się tylko przy 2,5 tys na 5 biegu czyli jakieś 120 km na godz

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”