napinacz paska klinowego

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
mwojdas

napinacz paska klinowego

#1 Post autor: mwojdas »

Witam,

Mam pytanie dotyczące czasu pozostawienia napinacza w stanie zablokowanyn. Padl mi alternator i zamierzam oddac go do regeneracji. Zastanawiam sie czy jesli zablokuje napincz wieczorem i przez dwa dni pozostanie zablokowany, to czy jego sila napinania (albo żywotność) nie ulegnie pogorszeniu?

PS.

zapomniałem o silniku wspomnieć - Z19DTL

Pozdrawiam

Maciek
Broda_2014

#2 Post autor: Broda_2014 »

Witaj Maciej

Nic się nie martw ,spokojnie możesz zostawić napinacz zablokowany , bo przeciesz jak masz założony pasek to on też jest w pewnym zakresie " zablokowany" cały czas.
prymus2103

#3 Post autor: prymus2103 »

Niema strachu nic mu nie będzie , jak nowe napinacze zamawiam w hurtowni to każdy jest zablokowany .
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#4 Post autor: paweldm »

Mam o wymiany rolkę napinacza w silniku 2.0 turbo. Kilka lat temu wymieniałem w poprzedniej zafirze z silnikiem 1.8.
Mam takie pytanie. Czy śruba, którą przykręca się rolkę do ramienia napinacza nie ma przypadkiem lewego gwintu.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#5 Post autor: Bodek »

Wygląda, że prawy:

Obrazek
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#6 Post autor: paweldm »

Tak dla jasności chodzi mi tylko o śrubę rolki. Nie potrzebuję wymieniać całego napinacza.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”