[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#271 Post autor: Bodek »

darkb pisze:no nie wiem jaki był myśle ze chyba niemcy nie leją mineralnego więc zdecydowałem się na półsyntetyk z GM . tylko interesuje mnie czy wybrać GM czy mobil. Oraz interesuje mnie jaki na dzień dzisiejszy leją olej do aut podczas wymian w ASO
w aso zawsze leją GM - instrukcja str. 222 ;)

0W/30, 5W/40, 10W/40
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#272 Post autor: SD72 »

A moze leja 5W30 ?

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#273 Post autor: Bodek »

Obrazek
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#274 Post autor: SD72 »

Mialem na mysli ze moze niemcy leja 5W30 :)
bazyliszek72

glinek1980
Model:

#275 Post autor: glinek1980 »

W zakupionej Zafce okazało się iż poprzedni właściciel zalał ją olejem 10W40 Castrol-a co wg mechanika mogło spowodować uszkodzenie turbiny. W piątek jestem umówiony na wymianę rdzenia turbiny, olejów, świec i filtrów wszelakich. Zdecydowałem się na powrót do syntetyka 5W40 Motul X-cess. Przerabiał ktoś temat powrotu z 10W na 5W? Czy Z20LET nie będzie zbyt olejożerny? :mysli:

[ Dodano: Sro Wrz 04, 2013 20:46 ]
Zalecany
Produkt specjalny

Dobry
EDGE 5W-40 A3/B4

Dopuszczalny
MAGNATEC 5W-40

Wg tego co tu piszą wyłącznie syntetyk wchodzi w grę.
http://www.castrol.com/castrol/sectionb ... Id=7074467 Dzięki za podpowiedź Bazyliszek. ps- Pod tajemniczym opisem -Produkt specjalny- kryje się olej GM ?

kwaku
Przeglądacz
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira A 2,2 16V Design
Oznaczenie silnika: Z22SE
#276 Post autor: kwaku »

witam szanowne grono
mam mały dylemat; posiadam ZB 2,2 Direct automat , zbliża mi sie wymiana oleju silnikowego, dotychczas używałem Mobil Super 3000 XE 5W-30 hc syntheze, problemów żadnych nie miałem, silnik tego oleju nie pije albo pije tyle że nawet tego nie zauważam, zastanawiam sie czy nie zmienić oleju na Motul Specific Dexos2 5W-30 (taki olej do mojej ZB został dobrany na stronie Motula), czy miał ktoś do czynienia z obydwoma aby je porównać? Zastanawia mnie czy Motul nie był by lepszy :?:
a co do ceny to tu gdzie obecnie mieszkam kosztują tyle samo,
z jednej strony jeżeli coś jest dobre i sprawdzone to po co to zmieniać, ale z drugiej jeżeli za tą samą kase można by mieć coś lepszego to czemu nie :mysli:

pbetkow

#277 Post autor: pbetkow »

Witam!
Od paru dni jestem właścicielem opla zafiry 1.8 2002r., Silnik z18xe, przebieg wyświetlany na liczniku 185 tys., z książki wynika że silnik był zalewany olejem 5w30 do 2008 roku. Potem 10w40. Olej był zmieniany co 30 tys, Chcę się upewnić czy tego nie zmieniać - skrócić przebiegi między wymianami? . Cena oleju GM 10w40 jest w okolicy 60 - 70 zł za 5 l. Więc nie będę zmieniał marki. Nie znałem cen oryginalnych części GM. Ale skoro mogę kupić filtr oleju GM za 10 - 17 zł to nie będę szukał zamienników - chyba że naprawdę jakiś idealnie pasuje a cena jest atrakcyjna. Przeczytałem na forum że zamiennik filtronu lubi przepuszczać olej.
pozdrawiam

Awatar użytkownika
damian9009
Przeglądacz
Model:

#278 Post autor: damian9009 »

Witam mnie też czeka niebawem wymiana oleju i dzisiaj Pan na stacji polecił mi
Platinum Orlen miał ktoś z was styczność z takowymi olejami ?
Przykładowy link
http://allegro.pl/olej-syntentyczny-5w4 ... 20914.html
„Używajcie polskich znaków! Jest różnica czy zrobisz komuś LASKE czy ŁASKĘ!”

prof. Jerzy Bralczyk

heniek1821

#279 Post autor: heniek1821 »

Witam,
Posiadam zafirę z 2001r DTI. Dzis poszedłem do sklepu w celu zakupu oleju i filtra.
Dostałem 5l Lotos Diesel 15w 40 czy ktoś może wypowiedzieć się na temat tego oleju? Lać czy oddać i wymienić na inny? Nie mam pojęcia jaki wczesniej był lany olej ani czy przebieg jest autentyczny, bo uszkodzony był czujnik abs i nie nabijało km z tego względu zdecydowałem się na mineralny. Czy moze sprubowac polsyntetyk? Na zegarze pokazuje ponad 190tys km

Arczi

#280 Post autor: Arczi »

Ja do swojej Zofii zalewam GM-a 10w40. Z wielu opinii to najlwpsza jakosc do ceny :mrgreen:

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#281 Post autor: chabretti »

heniek1821 pisze:Witam,
Posiadam zafirę z 2001r DTI. Dzis poszedłem do sklepu w celu zakupu oleju i filtra.
Dostałem 5l Lotos Diesel 15w 40 czy ktoś może wypowiedzieć się na temat tego oleju? Lać czy oddać i wymienić na inny? Nie mam pojęcia jaki wczesniej był lany olej ani czy przebieg jest autentyczny, bo uszkodzony był czujnik abs i nie nabijało km z tego względu zdecydowałem się na mineralny. Czy moze sprubowac polsyntetyk? Na zegarze pokazuje ponad 190tys km
Ja jeżdzę na Valvoline max life diesel 10W40. Olej dedykowany do silników z przebiegiem powyżej 100.000km. Zmieniam co 15.000km a na stronie producenta zalecana wymiana co 30.000km. Inni producenci oleju zalecają wymianę co 10.000km. Olej w podobnej cenie jak inne wiodące marki na naszym rynku. Moim zdaniem chyba sie opyla jeździć na tym Valvoline.
Podobno do naszych silników opel nie zaleca lania 15W40 bo jest za gęsty i źle będzie smarował łańcuch rozrządu.

archimedes

#282 Post autor: archimedes »

Przez dwa lata jeździłem na tym oleju i jest bardzo dobry. Jednak teraz przy wymianie zalałem silnik Liqui Moly Diesel Leitchtlauf 10W-40 + Ceratec też LM. Gość który mi to sprzedawał powiedział, że nie zaszkodzi a może coś pomoże. Po przejechaniu ok 400 km powiem tak: na plus szybszy start silnika oraz na niskich obrotach silnik wyraźnie cichszy, minusów na razie nie widzę. Jak przejadę więcej km to napiszę czy coś się zmieniło

Rychu241

#283 Post autor: Rychu241 »

Nigdy nie używajcie proszę oleju GM,to jest jeden z najgorszych olejów,kiepskie smarowanie i właściwości,on jest stosowany w ASO żeby częściej go odwiedzać.Ja polecam mobil 1 to jest najlepszy olej

Rychu241

#284 Post autor: Rychu241 »

Nie kupujcie oleju GM mam kolegę w oplu w Wielkiej Brytanii także informacja z pierwszej ręki
Ostatnio zmieniony 30 sie 2014, 11:35 przez Rychu241, łącznie zmieniany 1 raz.

Admos

#285 Post autor: Admos »

Po zakupie swojej zafiry Zatankowalem ja olejem Shell Helix HX-7 10W40 Diesel nie bylo zadnych problemow, wydawalo sie wszystko ok :)
Jednak okolo miesiac temu zmienilem olej na Shell Helix Ultra 5W30 wydaje mi sie, ze autko odzyskalo troche utraconej wczesniej mocy. Chociaz moze to to tez przez wymienione wszystkie filtry. :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”