Objawy uszkodzenja czujnika wałka rozrządu

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Rychu241

Objawy uszkodzenja czujnika wałka rozrządu

#1 Post autor: Rychu241 »

Jakiś czas temu pojawił mi się błąd czujnika wałka rozrządu skasowałem go ,błąd nie powraca ale auto często ciężko odpala,trzeba dłużej kręcić.Jaka może być przyczyna ,czujnik do wymiany czy koło wałka rozrządu się sypie? Czy miał ktoś podobny problem?
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Raczej czujnik do wymiany.
Oczywiście!
Skasowany użytkownik 323

#3 Post autor: Skasowany użytkownik 323 »

Ja przerabiałem. Czujnik kaput. Ja wymieniłem czujnik wałka rozrządu, koło zębate wału korbowego, simeringii wału i wałka, pasek rozrządu. Naczytałem się o ścinającym klinie. Wszystko było na wierzchu więc koło poszło nowe.
Pozdr.
raiden

#4 Post autor: raiden »

No i mnie dopadł ten problem. Błąd ECN 034028 - obwód prądowy czujnika położenia wałka rozrządu, wartość po za zakresem. Czujnik podmieniony, bez rezultatu, kłopoty z odpaleniem. Odłączyłem wtyczkę od czujnika - zapalał jako tako, ale palił więcej. Zakupiłem w Dixicarze oryginał koła zębatego wału korbowego P/N 5636345 (163, 28 zł przez internet). Wymieniałem w piątek (31.10.2014) w ESO Białołęka. Zapobiegawczo do podmiany nowy pasek rozrządu Gates. Przy okazji olej wypadł z resursu. Autko kręci za pierwszym razem, aż miło. Poniżej fotki koła zębatego ze ściętym klinem.

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”