do użytkownikow silnika diesel ON czy ON Verva

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
rampi

do użytkownikow silnika diesel ON czy ON Verva

#1 Post autor: rampi »

Proszę o opinie czy warto tankować tańsze czy jednak droższe paliwo, jeśli chwalą, że do common rail Verva się sprawdza, czyści wstyski, instalacje itd, jednak spotkałem sie z opiniami fachowców z Boscha, że Verva jest paliwem suchym i może się przyczynić do szybszego zużycia wtrysków :) opinie o innych paliwach mile widziane, pozdrawiam
miodzik

#2 Post autor: miodzik »

Ja leję ON z systematycznym dolewaniem uszlachetniaczy do czyszczenia wtrysków.

Kiedyś lałem z kolei systematycznie Vervę bo jest z mniejszą ilością Biododatków czy też Shella V-Powerka, którego w zasadzie nadal polecam ;) ale od jakiegoś czasu za namową m.in. kolegów z forum leję ON ale już z dodatkami.

Przelatane mam ok 250 tys.
rampi

#3 Post autor: rampi »

akurat po przeczytaniu paru tematów na forach użytkownicy negatywnie sie wypowiadaja na temat Shella, a nawet, że spalają 1,5L/100km tego paliwa więcej ;)
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#4 Post autor: SD72 »

rampi

#5 Post autor: rampi »

a dziękować, tematy trzeba odwieżać :))
k@niu

#6 Post autor: k@niu »

Moim zdaniem warto mieć jedną sprawdzoną stację i nie ma znaczenia czy Orlen, Shell albo BP ropa jest z tego samego źródła w moim regionie są magazyny Orlenu i można tam spotkać cysterny Shella i BP kwestia tylko jakiego gatunku paliwo biorą, Swojego czasu czytałem artykuł że BP podpisało umową na rok chyba 2012 jak dobrze pamiętam na dostawy BP Ultimate na stronie Orlenu, no ale po drodze jest jeszcze pośrednik właściciel stacji paliw i tu mogą być cuda. W moim przypadku przez rok jeździłem na zwykłej ON po roku jak sprawdziłem stan wtrysków jeden lał powyżej 2,6, natomiast po zmianie na ON Ultimate i zastosowaniu dodatku smarującego wartość spadła do 1,2 i tak utrzymuje się, te 20 groszy na litrze szału nie robi dlatego zostaje na Ultimate.
Szlachta pali drewnem :lol:
rampi

#7 Post autor: rampi »

no tak, tylko większość mówi, ze paliwo Verva itd jest suche i to również może po dluższym czasie zaszkodzić :)))
k@niu

#8 Post autor: k@niu »

Znajomy także ma Zośkę z silnikiem 1,9cdti miał podobną sytuację jak u mnie, jeden wtrysk o dziwo ten sam 3 lał powyżej 2,7 nie stosował żadnych dodatków zmienił tylko na ON Ultimate nie długo będę podłączał go do Opcoma zobaczę czy coś się zmieniło u niego, jego zdaniem silnik ciszej pracuje jednak zauważył to dopiero po czasie. Jak coś będę wiedział to dam znać..
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#9 Post autor: Zdenek2007 »

Heh! Ja leję od początku tylko BP Ultimate i 99% tankowań na jednej stacji! Zośka zadowolona jest! Ale ostatnie motywowany tym postem, spróbowałem zwykłego ON i jest szok! Zocha wychlała o cały litr więcej na setkę! Może jej bardziej smakowało? :> Jeśli tak, to ma pecha, bo wracam do BP Ultimate! :lol:
chabretti

#10 Post autor: chabretti »

Ja też od dłuższego czasu tylko Verva lub Ultimate. Tankowałem kiedyś zwykły ON z flotowych stacji to spalanie było wyższe o jakiś 1litr. A jak swego czasu lałem na stacjach gdzie było najtaniej to był szok Zośka potrafiła i 2 litry więcej wciągnąć. Wniosek taki paliwo tańsze ale 2 litry więcej to jakieś ponad 10zł więcej na 100km.
Ja polecam lać na flotowych stacjach.
Zresztą widać moje średnie spalanie na sygnaturce po przejechaniu 42000km odkąd zacząłem wpisywać na motostat
Arczi

#11 Post autor: Arczi »

Osobiscie staram sie tylko na Shell-u tankowac. Jesli cud sie zdazy i niemam pod reka Shell-a to rezerwowo Orlen i VervaON.
Zwykly Shell ON stestowany od ponad 2-ch lat. Mechanik tez sugerowal Shell-a no i z praktyki wyszlo ze identyczna trasa, ta sama godzina i spalanie na ON z Shell-a wyszlo na calej trasie o troche ponad 1l nizsze niz na VervaON.
fresh7

#12 Post autor: fresh7 »

Kiedy jezdziłem Zafirą A i lałem zwykły ON to EGR potrafił sie zapchać od czasu do czasu.Kiedy zmieniłem na uszlachetniony problem prysł( Zrobiłem wtedy około 80 tys. km)..Obecną Zafirą zrobiłem dopiero 10 tys. leję wciąż to samo paliwo i jak na razie jest ok.

Pozdrawiam
k@niu

#13 Post autor: k@niu »

może się przydać:

http://www.uokik.gov.pl/kontrole_stacji ... _paliw.php
k@niu pisze:Znajomy także ma Zośkę z silnikiem 1,9cdti miał podobną sytuację jak u mnie, jeden wtrysk o dziwo ten sam 3 lał powyżej 2,7 nie stosował żadnych dodatków zmienił tylko na ON Ultimate nie długo będę podłączał go do Opcoma zobaczę czy coś się zmieniło u niego, jego zdaniem silnik ciszej pracuje jednak zauważył to dopiero po czasie. Jak coś będę wiedział to dam znać..
Po około miesięcznej jeździe na paliwie Premium okało się że wtrysk 2,7 ma na dzień dzisiejszy 1,9 jest duża poprawa.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2014, 09:56 przez k@niu, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”