dziwnie wysokie spalanie po tankowaniu na Shellu
-
ADAMO_16
Tak przy okazji paliwa, też przekonałem sie do Lukoil-a.Spalanie w normie i kultura pracy silnika OK. W kompie są dwa BC- po wyzerowaniu i przejechaniu prawie trzystu km są dwa różne wskazania spalania na BC przy jednakowym dystansie. Skąd ta różnica? Mniejsze spalanie na pierwszym BC.Postaram zapodać sie fotke-jeśli nie ten dział to sorki 
-
ZAKROPIOLO
Ja natomiast zaobserwowałem wyższe spalanie po "tanku" na Statoil-u, a co do Luk-oil, to podobno mają dobre paliwo ( sam tam leję) no i jedno z tańszych w mieście. Zastanawiam się jednak nad tym spalaniem, już nie wiem co myśleć...może to ten wiatr??? Ale faktem jest, że chyba coś w paliwie jest nie tak. Albo te nasze Zośki takie delikatne....
damesy.
-
M@rio
-
Anony Mous
Co do Shella to muszę powiedzieć ,że cały czas tankuję to paliwo i spalanie jest OK. Licząc na piechotę bez komputera to średnio ok. 7,5 litra( trochę po mieście i po trasie). Dla kolegów z Tychów to stacja SHELL przy Budowlanych bo mam najbliżej. Patrząc na spalanie z BC to wynosi ono średnio 6,8 litra. To taka różnica po zliczeniu wszystkich tankowań z 5000 km. Może na tym Shellu przy trasie coś kombinują z paliwem?
Co do różnicy z spalaniem paliwa to jakoś jeszcze nie mam zdania.
Co do różnicy z spalaniem paliwa to jakoś jeszcze nie mam zdania.
- timi68
- Zafiromaniak
- Imię: Andrzej
- Auto: Volvo S60 D5 AWD 215/440
- Model: II
- Oznaczenie silnika: D5-2.4
Ja tankuję tylko na Orlenie cały czas na jednej stacji i jestem zadowolony.
Na średnie spalanie ma wpływ bardzo wiele czynników niezaleznych od paliwa.
Na średnie spalanie ma wpływ bardzo wiele czynników niezaleznych od paliwa.
-
rhaaziel
wątek główny:
Przejechałem ponad 200 km i sytuacja się ustabilizowała, jeździłem głownie na mini-trasie Tychy-Katowice i po mieście, w tej chwili średnia to 7,5 l/100km czyli więcej jeśli porównam do jeżdżenia na oleju napędowym Orlen Verva ale już w akceptowalnej normie, nie jest to pierwotne 9! Na kolejne tankowanie wybiorę chyba coś innego albo Statoil albo moze Lukoil i zobaczę jak auto się będzie zachowywać.
taki mały offtop:
A jednak ten błąd przy zapalaniu pozostawił po sobie ślad!
Dziś wypedałowałem błędy i pojawił się błąd 161450 (sprawdziłem dot. immo) auto zapala jednak normalnie, naciskałem guziki zamykania i otwierania przy włożonym kluczyku (nie przekręconym) ale błąd został, nie zmienia to jednak faktu że kontrolka serwisu gaśnie po zapaleniu samochodu, a samo autko odpala normalnie.
W weekend chyba będę musiał przetestować interfejs i sprawdzić napięcie na akumulatorze, ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu i nawet nie mam kiedy iść podłączyć kompa do auta!
Przejechałem ponad 200 km i sytuacja się ustabilizowała, jeździłem głownie na mini-trasie Tychy-Katowice i po mieście, w tej chwili średnia to 7,5 l/100km czyli więcej jeśli porównam do jeżdżenia na oleju napędowym Orlen Verva ale już w akceptowalnej normie, nie jest to pierwotne 9! Na kolejne tankowanie wybiorę chyba coś innego albo Statoil albo moze Lukoil i zobaczę jak auto się będzie zachowywać.
taki mały offtop:
A jednak ten błąd przy zapalaniu pozostawił po sobie ślad!
Dziś wypedałowałem błędy i pojawił się błąd 161450 (sprawdziłem dot. immo) auto zapala jednak normalnie, naciskałem guziki zamykania i otwierania przy włożonym kluczyku (nie przekręconym) ale błąd został, nie zmienia to jednak faktu że kontrolka serwisu gaśnie po zapaleniu samochodu, a samo autko odpala normalnie.
W weekend chyba będę musiał przetestować interfejs i sprawdzić napięcie na akumulatorze, ostatnio cierpię na chroniczny brak czasu i nawet nie mam kiedy iść podłączyć kompa do auta!
-
kicaj
jesli to blad nieaktywny powinien zniknac po ok 20 uruchimieniach silnika (po jakims czasie)rhaaziel pisze:A jednak ten błąd przy zapalaniu pozostawił po sobie ślad!
-
lapm
Wlasnie wszyscy mowia, ze na wszystkich stacjach w pl to jest olej z orlenu lub lotos i w sumie verva/statoil gold/ultimate to bym sie zgodzil ze tylko jakis dodatek, ale jak widac tu Vpower diesel to jakis GTL to raczej nie z orlenu, bo srednio wierze, zeby mieli, az taka wyobraznie...
-
kicaj
GTL to w miare nowosc na rynku paliw, jeszcze wiele o tym nie czytalem. ale na forum forda juz to ktos testowal i chyba bez jakichs ekstrasow...
z tego co mi wiadomo to vpower jest sprowadzany z niemiec. wiekszosc zwyklego diesla jest produkowane w polskich rafineriach a jedynie firmy dolewaja swoje dodatki...
z tego co mi wiadomo to vpower jest sprowadzany z niemiec. wiekszosc zwyklego diesla jest produkowane w polskich rafineriach a jedynie firmy dolewaja swoje dodatki...
-
rhaaziel
Ja wczoraj tankowałem na Shellu (innym niż ostatnio) i zobaczę jaka będzie różnica. Generalnie po 4 tankowaniach (wiem że to bardzo mało) pomimo tego że początkowo narzekałem na Shella widzę że jednak chyba na Shell'owym paliwie autko zarówno jeździ lepiej jak i spala go mniej.
Wiem, że na spalanie ma wpływ wiele czynników, aczkolwiek u mnie praktycznie każdy tydzień jest taki sam Tychy-Katowice-Tychy i trochę po mieście, a różnice są spore (do 1 litra na 100).
Reasumując, Orlen odpada, zarówno Verva (spalanie 8,36) jak i Eko (spalanie 7,60) nie zamierzam więcej tankować, spalanie wysokie a kultura pracy jakby gorsza od Shella, w kolejnych tankowaniach przetestuje Lukoil i Statoil.
Wiem, że na spalanie ma wpływ wiele czynników, aczkolwiek u mnie praktycznie każdy tydzień jest taki sam Tychy-Katowice-Tychy i trochę po mieście, a różnice są spore (do 1 litra na 100).
Reasumując, Orlen odpada, zarówno Verva (spalanie 8,36) jak i Eko (spalanie 7,60) nie zamierzam więcej tankować, spalanie wysokie a kultura pracy jakby gorsza od Shella, w kolejnych tankowaniach przetestuje Lukoil i Statoil.
-
Anony Mous
-
kicaj
-
rhaaziel
-
kicaj
czasem sie zdarzy, ale generalnie to jazda do i z pracy... glownie po miescie... 
ale nie ukrywam ze daje popalic tez autu... jak tylko mam mozliwosc to i pod 200 podchodze
ale wiesz nie jestem super oszczedny sa i tacy ktorzy do 6tki dobijaja
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... &gearing=1
ale nie ukrywam ze daje popalic tez autu... jak tylko mam mozliwosc to i pod 200 podchodze
ale wiesz nie jestem super oszczedny sa i tacy ktorzy do 6tki dobijaja
http://www.spritmonitor.de/en/overview/ ... &gearing=1
-
rhaaziel