Wibracje przy ruszaniu

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Rodrigo

Wibracje przy ruszaniu

#1 Post autor: Rodrigo »

Moja Zafira ma dziwną przypadłość w momencie ruszania. Kiedy puszczam sprzęgło, auto zaczyna się toczyć, Zafira wpada w wibracje, a lewarek biegów lata jak szalony. Auto było u mechanika, skrzynia była zdejmowana, a mechanik wymienił jedynie uszczelniacz wału, bo cała reszta była w porządku. Czy ktoś jeszcze może pomysł co może być przyczyną takiego zachowania.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2015, 22:04 przez Rodrigo, łącznie zmieniany 1 raz.
Skasowany użytkownik 16629

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Odczytaj błędy najpierw, winnych może być kilka elementów, dla przykładu przepływomierz, sonda, brudna przepustnica, cewka zapłonowa, czujniki różnorakie. Z fusów nie wywróżymy, ale przypadłość wskazuje raczej na elektronikę niż na sprzęgło i skrzynię. Dodajesz gazu przy ruszaniu?
Rodrigo

#3 Post autor: Rodrigo »

Trochę gazu dodaje, natomiast przy manewrach wcale, a objaw występuje w obydwu przypadkach. Najmocniej to się daje we znaki na zimnym silniku, na ciepłym objawy są minimalne. Zdaję sobie sprawę że nikt nie ma kryształowej kuli i nie napisze mi co to za chochlik, ale miałem nadzieję że komuś już się coś podobnego wydarzyło i nie będe musiał rozbierać pół auta żeby to ustalić.
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Tunio999 »

Rodrigo pisze:Zdaję sobie sprawę że nikt nie ma kryształowej kuli
Sprawdzałeś błędy :?:
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB

#5 Post autor: janekW67 »

A masz jakieś błędy?
Oczywiście!
Rodrigo

#6 Post autor: Rodrigo »

Błędów jeszcze nie sprawdzałem, bardziej mechaniczną usterkę obstawiałem, a check się nie swieci.
Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, 23:26 przez Rodrigo, łącznie zmieniany 1 raz.

#7 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

No właśnie to co pisałem i koledzy-odczytaj błędy, to podstawa. Osobiście obstawiam przepływomierz, przerabiałem temat, miałem zbliżone objawy, ale o wiele słabsze. Proponuję-jeżeli nie masz zamiaru odczytać błędów w najbliższym czasie (koledzy z okolic Warszawy niech się zgłoszą do kolegi, napewno ktoś ma choćby elma i odczyta błędy na szybko za piwko) odłącz wtyczkę od przepływomierza i pojeździj przez kilka dni, wywali Ci check, ale się nie przejmuj, jeżeli nie będzie polepszenia to przepływka dobra i możesz analogicznie sprawdzać tak samo obie sondy i inne czujniki

ps. cewki zapłonowej w podobny sposób raczej nie sprawdzisz ;)
ps2. to że nie świeci check nie znaczy, że wszystko gra i błędów nie ma, wierz mi, to samo zapewne powie niejeden miłośnik Opla :)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2015, 04:06 przez Skasowany użytkownik 16629, łącznie zmieniany 1 raz.
Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#8 Post autor: Maćku »

Ja miałem podobnie w Beemcea dokładnie na toczeniu się drgała.... związek z tym miało sprzęgło delikatnie uśligiwało i wpadało w wibracje... kiedy wymieniałeś sprzęgło kolego i jakiego czasu zauważyłeś te wibracje?

Jeden plus posiadania starszych aut jest taki, że nie trzeba podpinać za każdym razem kompa by dowiedzieć się co go boli
Obrazek
Rodrigo

#9 Post autor: Rodrigo »

W wolnej chwili podjadę do znajomego mechanika i poproszę o sczytanie błędów. Auto kupiłem w czerwcu już z tym objawem, widać było wyciek na łączeniu skrzyni biegów, więc po odpowiednim stargowaniu ceny dobiłem targu. Mechanik ściągnął skrzynie i potwierdził świeżo wymienione sprzęgło i źle założony uszczelniacz. Wszystko obadał, zalał świeżym olejem i złożył do kupy. Objaw niestety został, bujałem się z tym po różnych specach, ale do tej pory bez rezultatu.
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB

#10 Post autor: janekW67 »

Rodrigo pisze:W wolnej chwili podjadę do znajomego mechanika i poproszę o sczytanie błędów. Auto kupiłem w czerwcu już z tym objawem, widać było wyciek na łączeniu skrzyni biegów, więc po odpowiednim stargowaniu ceny dobiłem targu. Mechanik ściągnął skrzynie i potwierdził świeżo wymienione sprzęgło i źle założony uszczelniacz. Wszystko obadał, zalał świeżym olejem i złożył do kupy. Objaw niestety został, bujałem się z tym po różnych specach, ale do tej pory bez rezultatu.
Czyli sprzęgło,jako przyczynę można wykluczyć. Rafał sugerował Ci przepływomierz i trzymałbym się tego tropu.
Oczywiście!

#11 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Janku, sugerowałem, bo sam się z tym zmagam, ale w o wiele delikatniejszej postaci i oczywiście nie mówię, że u kolegi to samo się dzieje, to wyjdzie po badaniu. Oczywiście przyznam, że Maćku ma też po części rację odnośnie sprzęgła i to też może być objaw, ale w związku z tym, że sprzęgło obejrzał mechanik sądzę, że jest dobrze w tej kwestii. Proponuję na chwilę temat uciszyć i nie wypowiadać się dopóki kolega Paweł nie odczyta błędów, bo na razie i tak nic nikt nie pomoże więcej.

Powodzenia życzę przede wszystkim, bo Zosia to wdzięczne autko
wojtek1985

#12 Post autor: wojtek1985 »

Mozesz na szybko odczytać blędy metodą gaz, hamulec. wciskasz gaz i hamulec do dechy przkręcasz zaplon i zczytujesz mignięcia kontrolki. 10 murugniec to zero, opsiy blędów znajdziesz w sieci pod tym linkiem http://opel.auto.com.pl/viewtopic.php?t=68050
Ostatnio zmieniony 22 sty 2015, 18:03 przez wojtek1985, łącznie zmieniany 1 raz.
Marcin1769

#13 Post autor: Marcin1769 »

Rodrigo odezwij sie na priv.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”