[B] Olej do silników Diesla bez/z DPFem
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
Też mam go na swojej liście i też mam puszkę ale pustą
to że jest pod samochodem nie znaczy że jest pełna , czy Twoja Zosia po puszczeniu pedału gazu na niskich biegach (do 3) robi takie charakterystyczne chuchnięcie?? http://www.youtube.com/watch?v=qH26u7o14dA dokładniej słychać w 0:58 sek. jak tak to DPF OFF
a jeśli boisz się o nagar możesz dodać przy wymianie oleju taki siuwax do płukania silnika.
a 180 tys. (jeśli faktyczny) to dopiero po dotarciu
to że jest pod samochodem nie znaczy że jest pełna , czy Twoja Zosia po puszczeniu pedału gazu na niskich biegach (do 3) robi takie charakterystyczne chuchnięcie?? http://www.youtube.com/watch?v=qH26u7o14dA dokładniej słychać w 0:58 sek. jak tak to DPF OFF
a jeśli boisz się o nagar możesz dodać przy wymianie oleju taki siuwax do płukania silnika.
a 180 tys. (jeśli faktyczny) to dopiero po dotarciu
-
- Świeżak
- Imię: Mariusz
- Auto: Opel
- Model: ZB
do 1,9 cdti z dpf nie wystarczy zwykły 5W30 - musi spełniać normę ACEA-C3, i zazwyczaj taki na etykiecie ma adnotację, że spełnia normę dexos2 ... po co sobie samemu robić krzywdę?
Z niezależnych to Castrola widziałem spełniającego normę, ale warto poszukać, bo jakiś czas temu widziałem w Praktikerze oryginalny olej GM 5W30 dexos2 5L za 100 zł, a 2 tyg. temu w L'eclercu ten sam olej trafiłem za 85 zł
Z niezależnych to Castrola widziałem spełniającego normę, ale warto poszukać, bo jakiś czas temu widziałem w Praktikerze oryginalny olej GM 5W30 dexos2 5L za 100 zł, a 2 tyg. temu w L'eclercu ten sam olej trafiłem za 85 zł
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
Korek jest od spodu, odkręć klapkę (część osłony silnika) i widać korek spustowy skierowany do tyłu auta - jak dobrze pamiętam.organista15 pisze:A ja nie znalazłem odpowiedniego miejsca to się tu zapytam. Czy silniki diesla 1,9 100km mają dwie komory olejowe czy coś takiego ? Chcę zmienić olej i nie wiem czy będę musiał część oleju odsysać czy wystarczy jak odkręcę korek pod spodem i cały olej z silnika sam wyleci ?
Odkręcaj delikatnie, żeby nie zerwać.
Na początku odkręć troszkę, niech olej zacznie spływać, a później w całości - tak to nie wylejesz na siebie
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
- mirek2602
- Przeglądacz
- Imię: Mirosław
- Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
witam jestem nowym posiadaczem zafiry 1.9 DT z DPF nie mam pojęcia jaki olej był lany wcześniej jakiej marki i jakiego oznaczenia co mam teraz wlać i jak często go wymieniać... może ktoś pomoże...??? bo czytałem sporo stron i nadal za wiele nie wiem albo wydaje mi się że GM Dexos2 5W/30??? albo zamienniki tego typu??? ważne żeby był 5w/30 i nadawał się do silników diesla z dpf???
- Bodek
- Zafiromaniak
ma spełniać normę ACEA C3 - low sapsmirek2602 pisze:witam jestem nowym posiadaczem zafiry 1.9 DT z DPF nie mam pojęcia jaki olej był lany wcześniej jakiej marki i jakiego oznaczenia co mam teraz wlać i jak często go wymieniać... może ktoś pomoże...??? bo czytałem sporo stron i nadal za wiele nie wiem albo wydaje mi się że GM Dexos2 5W/30??? albo zamienniki tego typu??? ważne żeby był 5w/30 i nadawał się do silników diesla z dpf???
nie ważne jaki miałeś wlej 5W/30 do dpf, czy to będzie Dexos, Mobil czy każdy inny to rzecz gustu, dyskusji i zasobności portfela
ja leję Mobil1 ESP, lałem dexos, polecają też liqui moly, motul, millers
do wyboru - do koloru
Skasuj INSP, a o następnej wymianie poinformuje Cię kolejny komunikat INSP
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
- mirek2602
- Przeglądacz
- Imię: Mirosław
- Auto: Opel Zafira B 1.9 120Km
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
mam jeszcze 5l Castrolu EDGE 5w-30 na odwrocie bańki mam napis SAE5W-30 ACEA C3 i dalej inne jakieś oznaczenia wszystko napisane nie po polsku nic tam o filtrze nie doczytałem...
Ale rozumiem że ten olej będzie ok.??
co do inspekcji to jeszcze się nie świeci.. ale nie mam pojęcia na ile jest ustawiona itp. więc chcę sobie na spokojnie wymienić wszystko żeby mieć spokój... i będzie trzeba się udać do kogoś żeby sprawdził na kompie co i jak i żeby ustawił inspekcje od aktualnego przebiegu...???
ile tam wchodzi oleju??
dobrze myślę??/ dzięki za odpowiedź "BODEK" pozdrowienia
Ale rozumiem że ten olej będzie ok.??
co do inspekcji to jeszcze się nie świeci.. ale nie mam pojęcia na ile jest ustawiona itp. więc chcę sobie na spokojnie wymienić wszystko żeby mieć spokój... i będzie trzeba się udać do kogoś żeby sprawdził na kompie co i jak i żeby ustawił inspekcje od aktualnego przebiegu...???
ile tam wchodzi oleju??
dobrze myślę??/ dzięki za odpowiedź "BODEK" pozdrowienia
- Bodek
- Zafiromaniak
Posty dotyczące INSP zostały przeniesione do tego tematu: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... c&start=90
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sergiusz
- Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
- Oznaczenie silnika: A17DTJ
Może znajdzie się chętny na Dexos'a. Ja kupiłem wczoraj.
http://allegro.pl/olej-opel-gm-5w30-dex ... 71551.html
http://allegro.pl/olej-opel-gm-5w30-dex ... 71551.html
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny