[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?
Moderator: Mariusz
-
borewicz
Ja w omedze B z 95 r przy 190 tyś (licznikowych zaraz po zakupie w 2005r.) z silnikiem 20SE (2.0 8V 115KM) przeszedłem po płukance z mineralnego na syntetyk. Przejechałem jeszcze ponad 100 tyś km. Co prawda w połowie tego przebiegu robiłem uszczelkę pod głowicą + szlifowanie gniazd zaworowych (żadnych panewek, pierścieni itd.) ale to normalne przy tym przebiegu. Auto sprzedałem gościowi ode mnie z miasta, jakieś trzy lata temu i kiedy tylko jestem na miejscu, to je widuje na drodze. Zużycie oleju oscylowało w okolicy 300 ml/1000 km przy normalnej mieszanej jeździe. Jak wyruszałem w trasę i leciałem autostradą ciągiem przez 100 - 200 km z prędkościami rzędu 150-180km/h to owszem rosło do około 500 ml/1000 km. Jak się jechało w trasę z prędkościami 90-120 km/h to zużycie praktycznie zanikało. Lałem do niej oleje LM. Twój silnik nie jest najnowszym trendem mody typu: start/stop/umieram, ale jest relatywnie nowoczesny i posiada wiele drobnych elementów które muszą być smarowane. jeżeli chcesz z niego korzystać w pełnym zakresie mocy, prędkości itd. to lepiej zalać syntetyk jeżeli rzadko przekraczasz 120km/h lub 3,5-4 tyś obr/min. to warto rozważyć półsyntetyk. Przy syntetyku prawdopodobnie, będziesz musiał częściej sprawdzać bagnet niż przy pólsyntetyku, ale smarowanie/chłodzenie będzie równiejsze i lepsze nawet pomimo większego zużycia oleju syntetycznego. Owszem, nie ma się co spuszczać, a to co napisałem powyżej to wiedza poparta doświadczeniem musisz też dostosować serwis auta do swojego użytkowania.
-
hamis
-
hamis
-
Wojtek7090
- janekW67
- Zafiromaniak
- Imię: Janek
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Skoro był zalany 5W40,to tak bym zostawił,a firm tańszych niż MOTUL jest wiele.Ale ostateczny wybór nalezy do Ciebie.Wojtek7090 pisze:Poproszę o poradę. Autko było zalane MOTUL 5w40, myśleć nad jakimś innym czy raczej lać to samo? Troszkę cena zaporowa ale czego się nie robi dla dobra autka:)
Oczywiście!
-
finetto
-
Organ18
Ja też ponoć mam wlany 10W40 czekam może coś na cholernego zajączka dostanę to pojadę do Norauto po Olej bo jest promocja 10W40 z 66,99zł na 55,99zł i do tego za darmo GRATIS 5L płynu do spryskiwacza (z lejkiem do nalania tego płynu) , gazetka jest do 22,04,2015 r i na zdjęciu jest Orlen Oil Platinum Clasic ale muszę podjechać i zobaczyć czy do diesla jest bo w Kauflandzie jakieś 2 tyg. temu patrzyłem nie pamiętam teraz nazwy oleju ale taka srebrna bańka była chyba 4L za 86 zł nie dam głowy czy to MOBIL nie byłhamis pisze:Czyli jednak półsyntetyk 10w40? Niby Castrol na swojej stronie tez zaleca 5W-30. Choc rzeczywiscie nie wiem czy do ponad 10 letniego auta dawac pelny syntetyk...
Za to na stronie http://autosotua.com/olej-silnikowy/opel/zafira.html podaja juz 10w40...
A może 5w40? Taki rekomenduje Total na swojej stronie...
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2015, 08:38 przez Organ18, łącznie zmieniany 1 raz.
-
kibic997
witam.
czas na wymianę oleju
co powiecie o LOTOS 10w40 dla silnika benzyna/lpg 1.8 ?
ktoś używał ?
ja lotos daję na dolewki i nie widzę żeby coś się działo złego.
EDIT
z czego to wynika że ja mam zalany od zawsze 10w40 a kolega leje 5w30 do tego samego auta z prawie takim samym przebiegiem?
Posty pisane w krótkim odstępie czasowym edytujemy i scalamy - GOTI
czas na wymianę oleju
co powiecie o LOTOS 10w40 dla silnika benzyna/lpg 1.8 ?
ktoś używał ?
ja lotos daję na dolewki i nie widzę żeby coś się działo złego.
EDIT
tak z ciekawosci.kamillo87 pisze:ja do swojej A 1,8 125 leje cały czas 5w30 castrola przebieg 170 tys, zadnych wycieków i brania oleju troche to dziwne bo czytająć wasze wypowiedzi to troche biorą te silniki
z czego to wynika że ja mam zalany od zawsze 10w40 a kolega leje 5w30 do tego samego auta z prawie takim samym przebiegiem?
Posty pisane w krótkim odstępie czasowym edytujemy i scalamy - GOTI
Ostatnio zmieniony 16 maja 2015, 15:05 przez kibic997, łącznie zmieniany 2 razy.
-
MARCEL!
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Lotosa? Ja tego nawet nie wlewałem do Fiata 126p.
Kolega miał Lotosa to mu się ciągle przegrzewał (PF 126p miał silnik chłodzony powietrzem i olejem). Zmienił na Elfa i zniknął problem przegrzewania.
Mi Z18XE trochę pił oleju, 10W40 Mobil, półsyntetyk, zmieniłem na Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40 2654 i już nie bierze tak bardzo oleju. Praktycznie wcale.
Kolega miał Lotosa to mu się ciągle przegrzewał (PF 126p miał silnik chłodzony powietrzem i olejem). Zmienił na Elfa i zniknął problem przegrzewania.
Mi Z18XE trochę pił oleju, 10W40 Mobil, półsyntetyk, zmieniłem na Liqui Moly Super Leichtlauf 10W-40 2654 i już nie bierze tak bardzo oleju. Praktycznie wcale.
-
Pietrzek
-
michaslipknot
Witam
Zbliżam się do wymiany oleju, mam zalany motul synergie+ 10w40 półsyntetyk, silnik z20let uturbiony, przebieg 225000tyś km. Mam zostać na tym oleju, czy lepiej zalać np liqui moly 10w40, czy wracać na pełny syntetyk 0w30, albo 5w30? Z tego co inni twierdzą najlepiej jest jeździć na fullsyntetyk.... No i sam nie wiem.
Zbliżam się do wymiany oleju, mam zalany motul synergie+ 10w40 półsyntetyk, silnik z20let uturbiony, przebieg 225000tyś km. Mam zostać na tym oleju, czy lepiej zalać np liqui moly 10w40, czy wracać na pełny syntetyk 0w30, albo 5w30? Z tego co inni twierdzą najlepiej jest jeździć na fullsyntetyk.... No i sam nie wiem.
-
_model_
Jak nie bierze oleju w znacznych ilościach (każde turbo delikatnie bierze) to bym spróbował 5w40 też Motul'a (bardzo dobry olej). Ale jeżeli musisz dolewać to zostać przy tym co maszmichaslipknot pisze:Witam