Z16YNG - Jaki rozrząd polecacia a jaki odradzacie

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
wiktorio001

Z16YNG - Jaki rozrząd polecacia a jaki odradzacie

#1 Post autor: wiktorio001 »

Witam, jak temacie proszę Was o info na temat rozrządu. Po tym jak kilka lat temu w posiadanym przeze mnie Polonezie po wymianie rozrządu dwukrotnie zerwało mi zęby z paska Gates, po 1500 km a następny po 10000 km. Po tych incydentach wymiana rozrządu przyprawia mnie o mdłości.
Dlatego proszę Was o radę jaki rozrząd zakładać a jakiego unikać.
Czy wiecie może jaki rozrząd był fabrycznie montowany w ZB 2009r 1,6 CNG 94KM? Bo właśnie taki posiadam :-)
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2015, 15:57 przez wiktorio001, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Opel Zafira
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#2 Post autor: Bodek »

Dla silnika Z16YNG szukaj po takim numerze:

93185845 - nr części
1606306 - nr katalogowy
KOMPLET, CZĘŚCI ROZRZĄDU SILNIKA

http://allegro.pl/listing/listing.php?d ... fault-0113

Temat z Forum dotyczący silnika Z19DT i Z19DTH: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... &start=180
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2015, 10:53 przez Anonymous, łącznie zmieniany 1 raz.
wiktorio001

#3 Post autor: wiktorio001 »

Dzięki Bodek. O numery części pod VIN już Cię kiedyś męczyłem :piwo:

Masz może Ty lub ktoś z kolegów wyrobioną opinię na temat firm produkujących rozrząd a w szczególności paski?
Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#4 Post autor: SD72 »

Masz może Ty lub ktoś z kolegów wyrobioną opinię na temat firm produkujących rozrząd a w szczególności paski?
Ja mam zdanie ze warto kupic rozrzad i pasek GM ;)
bazyliszek72
_model_

#5 Post autor: _model_ »

Conti, Gates, Dayco to najlepsze firmy.
Ja nigdy na Gates się nie zawiodłem, ale do Zafiryndy założyłem Conti bo był dostępny od ręki i w dodatku tańszy o jakieś 20PLN od Gates'a.

A jak zrywa zęby z paska rozrządu to do sprawdzenia wszystko do okoła a nie wina paska. Mi kiedyś dwa razy tak Astra F 1,7D zrobiła. Za pierwszym razem problem zbagatelizowałem. Ale jak drugi raz mi tak pasek spierniczyło to poszukałem przyczyny. Okazało się, że pompa wody miała źle zrobione koło napędzające i zęby paska nie wchodziły dobrze w zęby koła pompa wody, co powodowało uszkadzanie zębów...
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2015, 14:43 przez _model_, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#6 Post autor: Bodek »

wiktorio001 pisze:Dzięki Bodek. O numery części pod VIN już Cię kiedyś męczyłem :piwo:

Ja mam oryginał GM - nie jest aż taki drogi żeby go nie kupić.

Pompa wody SKF, a reszta tak jak wyżej.

Wiem, że rolki do paska od altka są w oryginale INA
wiktorio001

#7 Post autor: wiktorio001 »

W serwisie Opla robią rozrząd za 799 zł bez pompy wody. Więc to chyba w miarę dobra cena?
Muszę i dostarczyć swoją pompę i tu zaczynają się schody. Sprzedawca w sklepie polecał mi pompę firmy DILZ ja raczej wolałbym chyba SKF. Czy miał ktoś do czynienia z pompą firmy DOLZ?
Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
#8 Post autor: Bodek »

wiktorio001 pisze:W serwisie Opla robią rozrząd za 799 zł bez pompy wody. Więc to chyba w miarę dobra cena?
Muszę i dostarczyć swoją pompę i tu zaczynają się schody. Sprzedawca w sklepie polecał mi pompę firmy DILZ ja raczej wolałbym chyba SKF. Czy miał ktoś do czynienia z pompą firmy DOLZ?
Przykładowe ceny - SKF, VALEO, RUVILLE

SKF - Allegro - cena jak w sklepie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”