[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r
- Rafoooo
- Zafiromaniak
- Model:
- Kontakt:
.u99artur pisze:to ja będę "odwrotowcem" i powiem, że żadna mi się nie podoba jakoś nie lubię tych zabaw z lampami i w żadnym samochodzie mnie jeszcze takie przeróbki nie zachwyciły może taki głos czasem też się liczy
.
.
Każdy ma swoje zdanie, ale i każdy ma swój gust, skoro Marcinowi się podobają takie, to znaczy że takie mają być!!! i nie mamy prawa podważać jego decyzji w doborze elementów estetyki Zośki
Życie trzeba przeżyć tak, żeby wstyd było opowiadać, za to przyjemnie
wspominać.
wspominać.
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Ale mamy prawo wyrażać swoją opinię. Także tą negatywną. Więc twój tekst do kolegi był zbędny Ma prawo mu się nie podobać.Rafoooo pisze:.u99artur pisze:to ja będę "odwrotowcem" i powiem, że żadna mi się nie podoba jakoś nie lubię tych zabaw z lampami i w żadnym samochodzie mnie jeszcze takie przeróbki nie zachwyciły może taki głos czasem też się liczy
.
.
Każdy ma swoje zdanie, ale i każdy ma swój gust, skoro Marcinowi się podobają takie, to znaczy że takie mają być!!! i nie mamy prawa podważać jego decyzji w doborze elementów estetyki Zośki
Co do meritum: Gdyby prawa była w kolorze nadwozia to bym ją wybrał, ale obecnie żadna mi się nie podoba
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Chyba będę musiał spróbować tego wariantu. Małżonka moja kochana zaakceptowała już jaśniejszą lampę bez chromu. W rzeczywistości prawa lampa wygląda lepiej niż na zdjęciu, ale mimo wszystko lewa jakoś bardziej pasuje. Spróbuję jeszcze raz przemalować wnętrze.cns80 pisze:Gdyby prawa była w kolorze nadwozia to bym ją wybrał, ale obecnie żadna mi się nie podoba
- cns80
- Zafiromaniak
- Imię: Patryk
- Auto: Renault
- Model: Espace4
- Oznaczenie silnika: J4BR
Spróbuję cię natchnąćFlora pisze:Chyba będę musiał spróbować tego wariantu. Małżonka moja kochana zaakceptowała już jaśniejszą lampę bez chromu. W rzeczywistości prawa lampa wygląda lepiej niż na zdjęciu, ale mimo wszystko lewa jakoś bardziej pasuje. Spróbuję jeszcze raz przemalować wnętrze.cns80 pisze:Gdyby prawa była w kolorze nadwozia to bym ją wybrał, ale obecnie żadna mi się nie podoba
Ponieważ listwę na klapie masz matową to zostaw mat w części świateł wstecznego, a pozostałą górną część spróbuj w kolor nadwozia Może wyjść ciekawie. Tylko musisz się zastanowić czy lepiej cały dół lampy zostawić w macie czy tylko ten szeroki pasek na wysokości wstecznego zachodzący na błotnik, a te cienkie ramki dookoła też w kolor nadwozia.
Jak się kiedyś wreszcie zabiorę do roboty to u siebie planuję właśnie zostawić srebrny w dolnej części, a resztę ramek w niebieski pod kolor
Ostatnio zmieniony 18 maja 2015, 15:04 przez cns80, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
Planuję w najbliższym czasie dołożyć spojler na klapę, co wiąże się z wymianą anteny. I tu przyszedł mi do głowy trochę zakręcony pomysł. Zamiast oryginalnego bata wkręcić miniaturowy kikut żeby jakoś to wyglądało (ale niekoniecznie działało) lub nawet na dach wrzucić antenę GPS+GSM od np Audi A3/A6, a antenę FM upchnąć jakoś w spoiler.
Bawił się już ktoś w podmianę anteny radiowej w ZB?
Bawił się już ktoś w podmianę anteny radiowej w ZB?
- Flora
- Zafiromaniak
Pomysł super. Co prawda w nowych samochodach anteny mają na szybach wydzielone paski, które nie są wykorzystywane do grzania. Znalazłem informację, że Ford Sierra wykorzystywał zwykłe ogrzewanie tylnej szyby, a koszt adaptera jest bardzo mały, tylko z dostępnością gorzejcns80 pisze:Zamiast w spoiler pomyśl o paskach ogrzewania tylnej szyby Były swego czasu takie adaptery. Można wykonać też samodzielnie. Takie patenty są w BMW czy np w Volvo XC70 na bocznej szybie w części bagażnikowej.
Ty lubisz wyzwania
Moduł z Omegi powinien pasować i łatwiej go zdobyć
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, 08:30 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
Na początek było trochę nerwów przy śrubie trzymającej kierownicę, ale ta szybko poddała się po przedłużeniu klucza rurką.
Po rozebraniu okazało się, że moduł jest z 2008 roku i ma już lutowane złącza
Mimo wszystko poprawiłem luty i złożyłem wszystko do stanu pierwotnego. Niestety tu zaczęły się schody.
Przekręcenie kluczyka i brak reakcji zegarów. Próba opalenia i na zegarach kolorowo, a do tego masa błędów.
Okazało się, że problemem jest stacyjka:
B2961 - Switch Position Ignition Key Circuit Malfunction
CIM nie wie, że kluczyk znajduje się w pozycji zapłonu, ale wystarczy go delikatnie przekręcić dalej i wszystko uruchamia się bez problemu.
Okazało się, że przeprowadzone prace poprawiły funkcjonowanie przycisków kierownicy i klaksonu przy włączonym podświetleniu.
Co ciekawe nadal aktywne są błędy:
P0815 - Steering Wheel Remote Control Shift Up Switch Circuit Resistance Range/Performance
P0816 - Steering Wheel Remote Control Shift Down Switch Circuit Resistance Range/Performance
Są to błędy, których nie widać przy wypedałowaniu, ani sczytywaniu starszą wersją interfejsu.
Ogólny bilans jest na plus, ponieważ mogę spokojnie trąbić w nocy i nauczyłem się patroszyć układ kierowniczy. Muszę jeszcze tylko poradzić sobie z obsługą stacyjki.
Na początek było trochę nerwów przy śrubie trzymającej kierownicę, ale ta szybko poddała się po przedłużeniu klucza rurką.
Po rozebraniu okazało się, że moduł jest z 2008 roku i ma już lutowane złącza
Mimo wszystko poprawiłem luty i złożyłem wszystko do stanu pierwotnego. Niestety tu zaczęły się schody.
Przekręcenie kluczyka i brak reakcji zegarów. Próba opalenia i na zegarach kolorowo, a do tego masa błędów.
Okazało się, że problemem jest stacyjka:
B2961 - Switch Position Ignition Key Circuit Malfunction
CIM nie wie, że kluczyk znajduje się w pozycji zapłonu, ale wystarczy go delikatnie przekręcić dalej i wszystko uruchamia się bez problemu.
Okazało się, że przeprowadzone prace poprawiły funkcjonowanie przycisków kierownicy i klaksonu przy włączonym podświetleniu.
Co ciekawe nadal aktywne są błędy:
P0815 - Steering Wheel Remote Control Shift Up Switch Circuit Resistance Range/Performance
P0816 - Steering Wheel Remote Control Shift Down Switch Circuit Resistance Range/Performance
Są to błędy, których nie widać przy wypedałowaniu, ani sczytywaniu starszą wersją interfejsu.
Ogólny bilans jest na plus, ponieważ mogę spokojnie trąbić w nocy i nauczyłem się patroszyć układ kierowniczy. Muszę jeszcze tylko poradzić sobie z obsługą stacyjki.
- Flora
- Zafiromaniak
Tydzień temu, tuż przed długim weekendem padła klimatyzacja. Szybka weryfikacja wskazała winowajcę: cewka elektromagnesu sprzęgła. W poniedziałek Zafira trafiła do warsztatu, ale okazało się, że poza regeneracją cewki trzeba jeszcze trochę wymienić. Z jednodniowej naprawy zrobiło się trzydniowe oczekiwanie na efekty. Po wczorajszym odbiorze słońce znów jedynie oślepia, a temperatura w samochodzie jest odpowiednia.