[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ostatnio Zafira przechodzi okres buntu dwulatka i trochę się z nią działo.
Na początek padła cewka elektromagnesu od sprzęgła klimatyzacji. Później sama klimatyzacja zachowywała się dziwnie, ale okazało się, że to wina niezałączającego się wentylatora. W weekend z samochodu wypadło koło pasowe.
Tu widać obie części koła, które normalnie połączone są gumą. Pasek opadł na wewnętrzne koło, co pozwoliło na w miarę normalne korzystanie z samochodu.
Tym oto sposobem zamiast bawić się oświetleniem samochodu walczyłem z usterkami. Jedyny bajer jaki pojawił się w samochodzie to miniaturowy bat anteny.
Jest to wypatroszona antena od Škody. Oryginalnie posiadała gwint M5, dlatego została z niej jedynie guma. W podstawę anteny wkręciłem kawałek pręta gwintowanego M6 i na niego nadziałem gumową osłonę. Nawet nieźle odbiera to stacje radiowe, ale w planach jest wykorzystanie ogrzewania tylnej szyby jako anteny.
Do zrobienia pozostają również przekaźniki przedniego wentylatora chłodnicy.
Na początek padła cewka elektromagnesu od sprzęgła klimatyzacji. Później sama klimatyzacja zachowywała się dziwnie, ale okazało się, że to wina niezałączającego się wentylatora. W weekend z samochodu wypadło koło pasowe.
Tu widać obie części koła, które normalnie połączone są gumą. Pasek opadł na wewnętrzne koło, co pozwoliło na w miarę normalne korzystanie z samochodu.
Tym oto sposobem zamiast bawić się oświetleniem samochodu walczyłem z usterkami. Jedyny bajer jaki pojawił się w samochodzie to miniaturowy bat anteny.
Jest to wypatroszona antena od Škody. Oryginalnie posiadała gwint M5, dlatego została z niej jedynie guma. W podstawę anteny wkręciłem kawałek pręta gwintowanego M6 i na niego nadziałem gumową osłonę. Nawet nieźle odbiera to stacje radiowe, ale w planach jest wykorzystanie ogrzewania tylnej szyby jako anteny.
Do zrobienia pozostają również przekaźniki przedniego wentylatora chłodnicy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Flora
- Zafiromaniak
W weekend wybrałem się z rodziną na małe wakacje. Przed wyjazdem podpiąłem interfejs żeby sprawdzić stan samochodu i w jednej z zakładek zobaczyłem, że DPF zapchany jest w 71%, a od ostatniego wypalania przejechane jest już 580 km. Wypalanie rozpoczęło się dopiero 140 km dalej, a zazwyczaj proces uruchamia się co ~500 km. Muszę częściej zabierać Zafirę na dłuższe wycieczki, bo zdecydowanie to lubi.
- Flora
- Zafiromaniak
W weekend zabrałem rodzinę na małą wycieczkę, w czasie której Zafira zakończyła okres docierania.
Chwilę wcześniej wróciłem do procesu doświetlania podwozia i mam już wszędzie pociągnięte schowane okablowanie oraz poprawione listwy LED pod progami. Jak tylko dołożę listwy pod zderzaki pojawią się zdjęcia całości.
Chwilę wcześniej wróciłem do procesu doświetlania podwozia i mam już wszędzie pociągnięte schowane okablowanie oraz poprawione listwy LED pod progami. Jak tylko dołożę listwy pod zderzaki pojawią się zdjęcia całości.
- Flora
- Zafiromaniak
Trochę było nudno i nic się nie działo. Za to dziś o 17 Zafira służyła za ambulans, a tuż przed 21 na świecie pojawiła się kolejna pasażerka
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2015, 21:45 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Flora pisze:Trochę było nudno i nic się nie działo. Za to dziś o 17 Zafira służyła za ambulans, a tuż przed 21 na świecie pojawiła się kolejna pasażerka
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.