CB_Radio - jakie, gdzie i jak zamontować, anteny - jakie?

Tematy dotyczące CB - dla wszystkich modeli aut

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
KOPERNIK

#136 Post autor: KOPERNIK »

komura85, podjedz do jakiegoś sklepu co sprzedają CB i poproś o zestrojenie radia zapłacisz raptem z 5zł i głowa będzie spokojna że coś uszkodzisz w radiu np końcówkę mocy...pozdrawiam

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#137 Post autor: opelmen »

komura85 pisze:Tez tak słyszałem może wiesz w jakiej pozycji zrobić to zgrubienie.
W przypadku mojej Floridy najlepszy SWR osiągnął gdy suwak znalazł się ok. 5cm od góry.
Obrazek
Obrazek

komura85

#138 Post autor: komura85 »

będę musiał jechać do sklepu zeby mi to zrobili. Opelmen jaki ty masz zasięg??

darkp1

#139 Post autor: darkp1 »

Floridę się stroi tym niby suwakiem, ale za dużo się nie wystroi. SWR ma 1.1 - 1.3. Gdzie najlepiej ją postawić?

Awatar użytkownika
opelmen
Mieszkaniec
Imię: Janusz
Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#140 Post autor: opelmen »

Moja Florida stoi zaraz przed radiową (podstawa prawie styka się z radiową) - patrząc od przodu na samochód widać tylko jeden bat :lol:

A zasięgu jej nie sprawdzałem, ale jak dla mnie jest w zupełności wystarczający, mam nawet czułość skręconą na "godz 14"
Obrazek
Obrazek

darkp1

#141 Post autor: darkp1 »

Zależy jakie kto ma radio, ja niebawem będę testował ze swoją Cobrą 19 plus i zobaczymy ;)

jacekk44

#142 Post autor: jacekk44 »

w mojej zafirze w czesie jazdy pierdzi cb chyba że zdejme nogę z gazu to pierdzenie ustaje co mam z tym zrobić radio to president harry II antena president ML145
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2010, 22:59 przez jacekk44, łącznie zmieniany 1 raz.

piorun

#143 Post autor: piorun »

kup filtr, załóż miedzy aku i CB powinno pomóc
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2010, 19:03 przez piorun, łącznie zmieniany 1 raz.

jacekk44

#144 Post autor: jacekk44 »

filtr mam załżony nic nie dało

piorun

#145 Post autor: piorun »

jacekk44, a radio masz podpięte pod zapalniczkę ?
jeśli tak ,to podłącz pod inne źródło ,a najlepiej pod aku.
powiem ci też przykrą sprawę że czasami nic nie pomoże, winę za to ponoszą radia CB robione w chinach jak i nasze auta nafaszerowane elektroniką
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2010, 19:03 przez piorun, łącznie zmieniany 1 raz.

jacekk44

#146 Post autor: jacekk44 »

podłanczałem bezpośrednio pod aku i cały czas to samo nic nie daje ale dzięki za odpowiedż

piorun

#147 Post autor: piorun »

jacekk44, jest jeszcze możliwość zrobienia takiego filtra ,pod twoje zakłócenia,tylko to już byś musiał zlecić mądrej głowie
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2010, 19:57 przez piorun, łącznie zmieniany 1 raz.

jacek76
Mieszkaniec
Model:

#148 Post autor: jacek76 »

jacekk44 pisze:w mojej zafirze w czesie jazdy pierdzi cb chyba że zdejme nogę z gazu to pierdzenie ustaje co mam z tym zrobić radio to president harry II antena president ML145
Najprościej to sprzedać tego harrego i kupić inne radio z lepszymi filtrami.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#149 Post autor: Lorry »

W związku z pytaniami jak zamontować CB w ZB pokaże tu moją bezinwazyjną metodę ;) Radio to Uniden pro520xl.

Tak oto leży sobie radio gdy nie jest używane/auto stoi sobie na ulicy. Wielkim plusem takiego montażu jest to że nie idzie go zobaczyć. Od strony kierowcy zasłania go boczek , a od pasażera fotel
Obrazek

A tak gdy jest używane Obrazek

Nawet przy gwałtownym hamowaniu siedzi na miejscu.
W miare wygodna do regulacji głośności i szumów (choć staram się na trasie bawić się tylko głośnością, reszta przed wyruszeniem). Gruszka leży sobie wygodnie na nogach.
Zasilanie mam z gniazdka.

Próbowałem też w tej wnęce na tunelu środkowym ale dla mojego radia za luźno i za dużo roboty przy ukrywaniu. Miedzy tunelem a fotelami też nie za dobrze bo ciasno i radio odginało tunel w jedną ze stron :|

Podkreślę jedynie że ja chciałem mieć radio szybkie do ukrycia i nie chciałem nic wiercić, kleić itp.

Antena stoi na lewej krawedzi dachu na wysokości środkowego słupka, kabel prowadzę przez tylnie lewe drzwi, a wychodzi w przerwie miedzy przednimi i tylnimi drzwiami. Kabel w tym miejscu usztywniony kilkoma warstwami taśmy izolacyjnej

Jak coś to pytajcie :)

M@rio

#150 Post autor: M@rio »

http://www.allegro.pl/item997469175_rad ... _7000.html
chciałem zapytać o opinię czy się opłaca i czy ta antena jest dobra
czy może lepiej kupić i CB i antenę presidenta??
planuję trzymać cb jak Lorry więc chyba w tym komplecie jest wszystko co potrzeba
z góry dziękuję za podpowiedź

ODPOWIEDZ

Wróć do „CB Radio”