[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r
- Sebu$
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Gdyby nie opis to bym powiedział, że po dzwonie ale da się wyklepać, będzie pan zadowolony, zrobimy to na cacy.Rafoooo pisze:Hehe .......... wygląda jak byś z Tirem się spotkał
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
trochę z tym rozbieraniem przesadziłeś :> AŻ tyle to nie trzeba był rozbierać
Ostatnio zmieniony 19 paź 2015, 22:22 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Ja zmieniałem w swojej chłodnicę klimy i tez mechanior podobnie wypatroszył auto. Chodziło o to żeby nie uszkodzić tej od wody, nie obić nowej przy wkładaniu a poza tym po złożeniu mieć swobodny dostęp z lampą UV i kluczami w razie jakby się pojawił wyciek.
Demontaż zderzaka 30 min i piękny dostęp. Ale belki nie rozkręcał
Demontaż zderzaka 30 min i piękny dostęp. Ale belki nie rozkręcał
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ja to się generalnie nie znam i początkowo wydawało mi się, że wystarczy odkręcić pas górny i w tą stronę wyjąć chłodnicę, ale wraz z postępem prac jakoś nie potrafiłem sobie wyobrazić innego wariantu niż ten ze zdjęcia. Nawet przy tak oczyszczonym przodzie ciężko było wyrwać chłodnicę. Górą nie ma szans, a żeby wyjąć z przodu trzeba najpierw pozbyć się klimatyzacji i intercoolera, które z kolei są blokowane przez belkę zderzaka (chyba, że rozłączy się obwód klimatyzacji).
Może przy silnikach benzynowych i dieslach o mniejszej mocy jest to łatwiejsze, ale tu jest mniej miejsca niż w komorze silnika benzynowego, a chłodnica jest większa niż w pozostałych ropniakach.
Bardzo ciekawi mnie w jaki sposób Wy sobie z tym poradziliście i którędy wyciągaliście chłodnicę.
Tutorial dotyczący wymiany chłodnicy
Może przy silnikach benzynowych i dieslach o mniejszej mocy jest to łatwiejsze, ale tu jest mniej miejsca niż w komorze silnika benzynowego, a chłodnica jest większa niż w pozostałych ropniakach.
Bardzo ciekawi mnie w jaki sposób Wy sobie z tym poradziliście i którędy wyciągaliście chłodnicę.
Tutorial dotyczący wymiany chłodnicy
Kombinując jak koń pod górę wyciągamy chłodnicę do góry przekręcając ją na boki...na ile miejsce pozwoli.
Jak juz kolega wyzej opisal trzeba sie mocno nakombinowac aby wy ciagnac stara. Mam nadzieje ze w drugá strone pójdzie latwiej. Namordowalem sie z tymi uchwytami trzymajacymi chlodnice od góry,jest na to jakis prosty sposób?
Ostatnio zmieniony 20 paź 2015, 09:50 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Robert LTM
- Zafiromaniak
- Imię: Robert
- Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH