[B] Problemy z użytkowaniem filtra cząstek stałych (DPF)

Tematy dotyczące DPF.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#151 Post autor: franki »

A przy wypalaniu mruga Ci kontrolka świec?
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

F-19

#152 Post autor: F-19 »

Nie, nic nie mruga i nie świeci się żadna kontrolka tylko ten duży "przeciąg" w wydechu przy pożądnym przyspieszaniu

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#153 Post autor: Lorry »

Kontrolka świec sygnalizująca wypalanie DPFa jest w zależności od wersji softu wgranego w ECU.

ReGe1973

#154 Post autor: ReGe1973 »

REDEX fuel system cleaner : ma właściwości czyszczące, powodujące mniejsze dymienie, mniejsze zużycie ON, poprawia pracę silnika itp. Jeśli wierzyć w to co piszą i mówią to dla mnie ok.

g_kwiatek

#155 Post autor: g_kwiatek »

Panowie dobra rada jaką sam kiedyś dostałem, jak sie zacznie wypalanie DPFa to dobrze jest zrobić sobie 10-15 min przejażdżkę, byle tylko jak najmniej stać w korkach (chodzi o dobre chłodzenie) :D

cbm80

#156 Post autor: cbm80 »

Dlatego dieselki, glownie te nowe z DPF, to nieporozumienie w miescie, gdzie jezdzi sie wolno i glownie kisi w korkach. Szkoda, ze nie ma jakiegos manualnego sterowania tym procesem, wtedy podczas dalszego wyjazdu moznaby wypalic cala sadze.

jjjony23

#157 Post autor: jjjony23 »

koledzy sprawdziłem to spalanie chwilowe jest w okolicach 4/5 l tak więc to jest wypalanie DBF'a

Awatar użytkownika
franki
Mieszkaniec
Imię: Michał
Auto: Zafira C 1.4 T Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: NEL14

#158 Post autor: franki »

Już jestem ( chyba) po wypalaniy DPFa w trasie. Słychać było inny dźwięk - silnik jakby głośniej pracował. Druga sprawa - zauważalnie wzrosło chwilowe spalanie podczas jazdy. Wypalanie trwało 10-15 minut. Jedno co mnie zastanowiło, to jak zdjąłem nogę z gazu ( hamowanie silnikiem) to zużycie było 0 - z czego wynikać mogłoby, że wtedy proces wypalania jest przerywany.
Pozdrawiam
franki
Zafira C 1.4 Turbo 120KM Cosmo
Corsa D 1.2
Astra G 2.0 DTH Sport

lapm

#159 Post autor: lapm »

jeżeli chodzi w czym płukać to wklejam cytat z vkp
ATLANTOL HDE

to jest ten preparat. pisałem do nich ale niestety nie sprzedaja w ilościach małych:/ min to 25 kg (czyli bańka) i cena to 423,95 zł z transportem.
Gość pisał mi że serwisy OPLA biorą ten preparat. Rozcieńcza się go z wodą bo jest to koncentrat.
Jezeli bym usuwal DPF to calkowicie i update softu, zeby w ogole nie widzial go, a nie jakies emulatory.

jacekk44

#160 Post autor: jacekk44 »

jak długo można jeżdzić z migającą kontrolką świec żarowych

kicaj

#161 Post autor: kicaj »

to zalezy co sygnalizuje...

ps. szczegoly na forum...

Anony Mous

#162 Post autor: Anony Mous »

migająca kontrolka świec żarowych oznacza prawdopodobnie
- wypalanie dpf-a
- zapchany filtr dpf

Ja proponuje jak najszybciej do serwisu.
Ostatnio zmieniony 08 kwie 2010, 09:11 przez Anony Mous, łącznie zmieniany 1 raz.

tomkey

#163 Post autor: tomkey »

Migająca kontrolka oznacza pełny filtr cząstek stałych czyli nie wypalił się :?
Zmiataj gdzieś pod jakiegoś speca z kompem ( np. serwis ) co by zainicjować wypalanie .( Teraz to już i ja jestem mądry )
T.

Anony Mous

#164 Post autor: Anony Mous »

jelsli kontrolka migała to rzeczywiscie jest juz filtr zapachany ale nie oznacza to ze koniecznie od razu do serwisu jesli auto sie normalnie zachowuje. Kontrolka ostrzga ze był juz 3 próby wypalenia zakonczone niepowodzeinem. U mnie tak było...dzownilem do kilka aso i mowili ze jest ok jesli auto nie zachowuje sie jakos dziwnie.....ale.....uwaga......aboslutnie nie można przegapic nastepnego wypalania...które u mnie sie właczyło po okolo 150 km od tej migajacej kontrolki. I uwaga...!!! migajaca kontrolka może ale nie koniecznie musi oznaczac ze wlasnie sie zaczyna proces wyapalania...tylko ze filtr jest zapchany i wkrotce nastapi wyapalanie.

Tak wiec tak jak ktos sugerwował na tym forum...zawsze ....ale to absolutnie zawsze....przed wyłaczeniem silnika... trzeba popatrzeć na chwilowe spalanie.....i najlepiej poczekac jakies 2-3 minut...bo to i tak jest wymagane dla chłodzenia turbiny.... Ostrzgam bo u mnie jak sie zatrzymałem to chwilowe spaalnie bylo normlne tzn 0.5 litra....ale po jakis włąsnie 2 minutach zaczał sie proces.....i trwał ponad 15 minut...

jacekk44

#165 Post autor: jacekk44 »

już po problemie kontrolka migała przez 240 km na autostradzie . Pierwsze 120 km powyżej 3000 obrotów i nic lampka migała następne 120 km tak jak w instrukcji nie przekraczałem 2000 obrotów i znowu nic lampka miga. Pojechałem do aso okazało się że filtr jest czysty a miganie to poprostu jakiś błąd komputera wykasowano go i jest wszystko OK

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”