nierówna praca po dokręcania korka oleju

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
darkb

nierówna praca po dokręcania korka oleju

#1 Post autor: darkb »

Koledzy proszę o pomoc.zamierzam kupić zafire b z silnikiem 1,8 140km.oglądałem już kilka aut i mam pytanie.czy w trakcie pracy silnika auta kiedy odkręce korek wlewu oleju to silnik powinien zacząć chwilę nierówno pracować lub troszkę przytulić.bardzo proszę o informację jak jest u was oraz może wiecie jak sprawdzić stan silnika w 1,8 w zafirze b
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Co prawda mam A,ale bo odkręceniu korka, u mnie silnik w dalszym ciągu pracuje równo.
Żeby sprawdzić pobieżnie stan silnika,postaraj się go odpalić na zimno,żeby sprawdzić,czy nie hałasują koła zmiennych faz rozrządu. Sprawdź,czy nie kopci,wyjmij miarkę oleju i zobacz,czy nie ma przedmuchów.
Oczywiście!
darkb

#3 Post autor: darkb »

a jeśli chodzi o koła rozrządu tzn chodzi o takie zaklekotanie jak odpala się auto
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#4 Post autor: Tunio999 »

darkb pisze:a jeśli chodzi o koła rozrządu tzn chodzi o takie zaklekotanie jak odpala się auto
Koła ZFR jeżeli są wadliwe to klekoczą cały czas ;) nie ważne czy silnik zimny czy ciepły ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
smaru

#5 Post autor: smaru »

u mnie też chodzi nierówno po odkręceniu korka...
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#6 Post autor: paweldm »

Jak dmucha po odkręceniu korka? Jak z lokomotywy, to silnik ma przedmuchy na tłokach.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”