[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#76 Post autor: Wojti »

Też miałem astre H z jednym siłownikiem fabrycznym :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#77 Post autor: gRZENIU »

Sumik pisze: Poszukam krótszego i delikatnie słabszego i dam znać co i jak.]
To jaki nacisk w Nm ma ten z Nubiry ??? Interesuje mnie bo sam jestem w trakcie zamówienia i nie wiem czy odpowiednią siłę dobrałem ( bo waga paru kg nie powinna zrobić różnicy między wagą Zafiry A , a Zafiry B ) :lol:

Awatar użytkownika
Przemass
Zafiromaniak
Imię: Przemek
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Z20LET

#78 Post autor: Przemass »

Interesuje mnie bo sam jestem w trakcie zamówienia
Na allegro kupisz do Astry G za ok.60 zł i bez przeròbek pasują do Zafiry A. Chyba nawet gdzieś podałem link u mnie w garażu.
Swoją drogą jak patrzę na te kolejne tury zamòwień na siłowniki to aż mi się nòż w kieszeni otwiera.
Napisałem kiedyś na Fb o tym oficjalnie,że można kupić za połowę ceny i forum jest chyba po to,żeby pomagać,to usunięto mòj komentarz :evil:
Zafira OPC Arden Blue by Przemass:

https://youtu.be/ZTRk3ILxeOk

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#79 Post autor: Sumik »

gRZENIU pisze:To jaki nacisk w Nm ma ten z Nubiry ???
Nubira kombi:
Parametry : długość L = 448mm skok = 180mm siła = 520N

Teraz szukam takiego z 400 mm i z siłą ok 350-400N
Znalazłem od matiza:
Parametry : długość L = 405mm skok = 165mm siła = 355N

lub clio 2:
Parametry : długość L = 412mm skok = 155mm siła = 340N

Może też będzie pasował z megane 2 sedan:
Parametry : długość L = 345mm skok = 122mm siła = 350N

Szukam aut które często można spotkać na szrotach żeby takie siłowniki wyrwać za 10-20 zł.

Najlepiej to jakby ktoś kto ma zamontowane lifty z forum podał wymiary siłownika. Po wsunięciu i po rozsunięciu. Wtedy można by dobrać coś odpowiedniego z jakiegoś auta. Jest tego mnóstwo. Nowe krótkie siłowniki są tanie, w granicach 25-40 zł za sztukę ( a jedna sztuka wystarcza).
Śrubki z kulkami potrzebnymi do montażu można dostać za darmo lub za browara (5zł) na szrocie.

Do tego kawałek blaszki, wiertarka i chęci.
Przemass pisze:Swoją drogą jak patrzę na te kolejne tury zamòwień na siłowniki to aż mi się nòż w kieszeni otwiera.
Napisałem kiedyś na Fb o tym oficjalnie,że można kupić za połowę ceny i forum jest chyba po to,żeby pomagać,to usunięto mòj komentarz :evil:
No właśnie nie chciałem wywołać wojny moim postem. Jak dla mnie 150 zł za 2 blaszki i 2 siłowniki to że tak powiem dużo za dużo. Dlatego postanowiłem sam pokombinować i jak na razie jestem zadowolony z efektu.

Awatar użytkownika
Aliass
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#80 Post autor: Aliass »

Przemass pisze:
Interesuje mnie bo sam jestem w trakcie zamówienia
Na allegro kupisz do Astry G za ok.60 zł i bez przeròbek pasują do Zafiry A. Chyba nawet gdzieś podałem link u mnie w garażu.
Swoją drogą jak patrzę na te kolejne tury zamòwień na siłowniki to aż mi się nòż w kieszeni otwiera.
Ja tez takie zakupilem.. aczkolwiek zastanawiam sie jaka jest róznica w długosci miedzy tymi z Astry G a tymi z Astry F :?
Obrazek

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#81 Post autor: gRZENIU »

Ja zamówiłem indywidualnie długość całkowita 450mm , skok 185-190 mm ,siła 250Nm (około 30kg),średnica Tłoka 18 mm , a toczyska 8 mm. Za dwa wraz z śrubami kulowymi zapłaciłem 25 zł (40 Yuanów gdyż kupiłem na wschodzie :lol: ) , bez blaszek montażowych , ale to nie problem . Jak wrócę do domu to zamontuję i sprawdzę jak działają ... :lol:
Myślę,że jak by poszukać firmy w Polsce ,która robi takie siłowniki i zamówić indywidualnie to nie było by problemu z wykonaniem .
Sumik pisze:No właśnie nie chciałem wywołać wojny moim postem. Jak dla mnie 150 zł za 2 blaszki i 2 siłowniki to że tak powiem dużo za dużo. Dlatego postanowiłem sam pokombinować i jak na razie jestem zadowolony z efektu.
Czasami brak czasu i możliwości powoduje to ,że wolimy zapłacić odpowiednią kwotę aby mieć już dopasowane i bez kombinacji, żeby montaż był bezproblemowy. Nikt nikogo nie zmusza do kupna ;)
A jak ktoś lubi sobie pogłówkować i pokombinować, to jak dla mnie wielkie :brawo: :piwo:

Najważniejsze żeby efekt końcowy był taki sam :lol:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#82 Post autor: Sumik »

gRZENIU pisze:Myślę,że jak by poszukać firmy w Polsce ,która robi takie siłowniki i zamówić indywidualnie to nie było by problemu z wykonaniem .
Ja sprawdzałem ceny na pierwszej lepszej stronie która mi wyskoczyła w przeglądarce.
Sklep z siłownikami
Po dopasowaniu długości można zamówić i cieszyć się tanimi siłownikami.
Poszukam na szrotach jakiegoś najlepszego rozwiązania, posprawdzam jak to się zachowuje i postaram się znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie, o czym oczywiście wszystkich poinformuję.
gRZENIU pisze:Czasami brak czasu i możliwości powoduje to ,że wolimy zapłacić odpowiednią kwotę aby mieć już dopasowane i bez kombinacji, żeby montaż był bezproblemowy. Nikt nikogo nie zmusza do kupna ;)
Oczywiście że tak, zgadzam się z tobą w 100 %. Ale i tak uważam że 150 zł to przesada. Gdyby kosztowały ok. 80 max 100zł z przesyłką to może też bym się skusił.
Z resztą, lubię dłubać przy furach i dojść do czegoś własnymi siłami :D

Tak po za tym przed chwilą stałem się szczęśliwym posiadaczem downpipe-a. Kat leci do pudła z seryjnymi gratami, a na jego miejsce wskakuje rura o średnicy 2,5".
Poprzedni właściciel hamował auto przed i po montażu i przy silniku LER (200 KM ) doszło mu przez to 11KM. Mam nadzieję że u mnie będzie podobnie :D
Obrazek
Obrazek

Niech MOCCCCCCCCC bedzie mi dana !!!!!! :D:D :lol:

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#83 Post autor: Wojti »

Bardzo dobre posuniecie :piwo:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#84 Post autor: Sumik »

W czwartek moze uda mi sie pomierzyc wydech czy bez zadnych przesciowek polacze downpipa z pozostala czescia wydechu. Ciekawe czy rozstaw srub na flanszy bedzie pasowal... sie okaze :lol:
Poza tym musze ogarnac jakas uszczelke na polaczenie.
Ostatnio zmieniony 08 gru 2015, 15:31 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#85 Post autor: gRZENIU »

Sumik, Tylko jak założysz Down pipe to nie zapomnij o emulatorze drugiej sondy ,co by błędu nie wywalało ... ;) czekamy na efekty i wrażenia po montażu ... :piwo:

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#86 Post autor: Sumik »

No wlasnie tez jestem ciekawy. Gosc od ktorego to bralem powiedzial ze u niego nic nie wywalalo. Nie mial emu i podobno wszystko gralo. Sie okaze.

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM

#87 Post autor: ryba1 »

gRZENIU pisze:Sumik, Tylko jak założysz Down pipe to nie zapomnij o emulatorze drugiej sondy ,co by błędu nie wywalało
nie trzeba emulatora.emulator zakładasz jak pozbywasz się 2 kata

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak

#88 Post autor: Sumik »

W końcu dzisiaj się udało pogrzebać przy Zośce. Kupiłem uszczelkę i wybrałem się do garażu żeby pozbyć się 1 kata i umieścić downpipe, który kupiłem na aukcji za pół darmo :D
Po kilku chwilach katalizator "leżał na deskach" :P
Obrazek

Przymierzyłem wszystko i wyszło że muszę użyć starej uszczelki bo ta nowa pochodziła chyba z 1,9 cdti. Chyba jakiś błąd podczas zamawiania... ale nie ważne.

Poskładałem wszystko na specjalnej paście :)
Obrazek

I odpał. Ku mojemu zdziwieniu okazało się że słychać przyjemny basowy pomruk. Tak więc pierwsze zmiany widoczne. Nie pozostało nic tylko testować. Wybrałem się na trasę i BUT !!!
Że tak powiem, zapier....a. Jestem pod wrażeniem jak taka mała modyfikacja wpływa na pracę silnika. Jak tylko turbo wstanie to ciągnie jak opętana do samego końca bez jakiej kolwiek odczuwalnej zamuły.
Poza tym dzwięk jest nie do opisania. Dodatkowo po dobrym rozgrzaniu i poszczeniu gazu fajnie strzela w wydech. Nic tylko sie cieszyć.

Dodatkowo pochwalę się małą pierdółką którą odebrałem dzisiaj od ślusarza.
Obrazek
Aluminiowy adapterek w którym będzie zamontowany czujnik ciśnienia doładowania. Oczywiście w nowym dolocie. Teraz można mierzyć i zamawiać kolejne elementy do dolotu.
przydał by się jakiś sponsor :P bo czuję że trochę to wyjdzie...

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM

#89 Post autor: ryba1 »

Sumik pisze: Jestem pod wrażeniem jak taka mała modyfikacja wpływa na pracę silnika
to jest najważniejsza część wydechu.szkoda że nie znalazłeś 3 cale
Sumik pisze: bo czuję że trochę to wyjdzie...
mogę Ci zrobić taki dolot.o pewnie chodzi o spawacza

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak

#90 Post autor: Wojti »

Marcin no właśnie ten pomruk i dźwięk silnik jest super :piwo:

Zablokowany