[B] - Wojti- 2,0T OPC 241 KM- 2006
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Sprawdziłem: Zafira nie ma pojęcia co dzieje się z zamkiem.
1. Jeżeli samochód jest zamknięty z pilota, przekręcenie klucza odblokowuje drzwi kierowcy, a dopiero ich otwarcie odblokowuje pozostałe - tak jakby zostały otwarte od środka.
2. Przy odblokowanych drzwiach przekręcenie klucza blokuje jedynie drzwi kierowcy. Próba odblokowania z pilota kończy się miganiem kierunkowskazów, ponieważ Zafirze wydaje się, że wszystkie drzwi są odblokowane. Dopiero zamknięcie z pilota i ponowne otwarcie odblokowuje drzwi.
1. Jeżeli samochód jest zamknięty z pilota, przekręcenie klucza odblokowuje drzwi kierowcy, a dopiero ich otwarcie odblokowuje pozostałe - tak jakby zostały otwarte od środka.
2. Przy odblokowanych drzwiach przekręcenie klucza blokuje jedynie drzwi kierowcy. Próba odblokowania z pilota kończy się miganiem kierunkowskazów, ponieważ Zafirze wydaje się, że wszystkie drzwi są odblokowane. Dopiero zamknięcie z pilota i ponowne otwarcie odblokowuje drzwi.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
W oczekiwaniu na wiadomości kiedy będzie naprawiony skaner (podobno już w styczniu) jak zwykle kolejna niespodzianka Po kliku dniach na mrozie ako padł No Zafirke mam już prawie 3 lata więc myślę sobie czas na nowy Wybrałem boscha 72 AH nawet pod kolor silikonów pod maska niebieski napisałem do Bodka czy będzie pasował i zamówiłem
W piątek odebrałem za sklepu
Do garażu na szybką wymianę i..
i tu nie miłe zaskoczenie nie pasuje wymiarami za długi ale to nie koniec mojego zdziwienia dostałem akumulator z Prawym plusem a u mnie w Zosi siedzi Lewy plus takie ako tu nie powinno być bo jest ono przeznaczone do aut amerykańskich i chyba daewoo ... Teraz wymiana akumulatora na mniejszy 60AH podejdzie wymiarami i odwrócenie go we właściwy sposób .Niby miała być prosta rzecz a jak zwykle u mnie pod górkę
W piątek odebrałem za sklepu
Do garażu na szybką wymianę i..
i tu nie miłe zaskoczenie nie pasuje wymiarami za długi ale to nie koniec mojego zdziwienia dostałem akumulator z Prawym plusem a u mnie w Zosi siedzi Lewy plus takie ako tu nie powinno być bo jest ono przeznaczone do aut amerykańskich i chyba daewoo ... Teraz wymiana akumulatora na mniejszy 60AH podejdzie wymiarami i odwrócenie go we właściwy sposób .Niby miała być prosta rzecz a jak zwykle u mnie pod górkę
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Ze tak powiem źle dobrali Ci baterie. Wg wymiarów wychodzi że masz S5 a na fotce widzę jakieś dziwne S4. Może to ten??:
A ma być taki S4.
Ma on taki numer i takie wymiary:
Masz podany symbol i jego parametry. To jest 60Ah. I taki jest dedykowany do naszych Zosiek. Większy nie wejdzie
Poza tym ten akumulator który masz założony u siebie jest chyba w złą stronę lub ktoś kiedyś go źle dobrał. Ja posiadam u siebie jeszcze oryginalny akumulator GM. Jak widać na zdjęciach niżej jest zamontowany w drugą stronę
Ogólnie jak chcesz zmieniać baterie to polecam Centre FUTURE lub Exide Premium*** EA612 ( w sumie to ta sama firma tylko inne opakowanie). Mają 3 letnią gwarancję co bije konkurencje a dodatkowo jak padnie ci bateria nie z twojej winy ( czyli nie zostawisz zapalonego światła, lub masz jakiś problem z ładowaniem) to dzwonisz na pogotowie "Akumulatorowe" (numer masz podany na gwarancji ) i przyjeżdżają z pomocą
U mnie bateria wygląda tak:
Jak byś coś jeszcze potrzebował to pisz
A ma być taki S4.
Ma on taki numer i takie wymiary:
Masz podany symbol i jego parametry. To jest 60Ah. I taki jest dedykowany do naszych Zosiek. Większy nie wejdzie
Poza tym ten akumulator który masz założony u siebie jest chyba w złą stronę lub ktoś kiedyś go źle dobrał. Ja posiadam u siebie jeszcze oryginalny akumulator GM. Jak widać na zdjęciach niżej jest zamontowany w drugą stronę
Ogólnie jak chcesz zmieniać baterie to polecam Centre FUTURE lub Exide Premium*** EA612 ( w sumie to ta sama firma tylko inne opakowanie). Mają 3 letnią gwarancję co bije konkurencje a dodatkowo jak padnie ci bateria nie z twojej winy ( czyli nie zostawisz zapalonego światła, lub masz jakiś problem z ładowaniem) to dzwonisz na pogotowie "Akumulatorowe" (numer masz podany na gwarancji ) i przyjeżdżają z pomocą
U mnie bateria wygląda tak:
Jak byś coś jeszcze potrzebował to pisz
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, 11:33 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jeszcze jedno. Nie wiem na jakiej podstawie Bodek doradził Ci taki akumulator ale ten co zakupiłeś pasuje do takich modeli:
Nie ma tu wzmianki o Zafirze B. Może na długość jakoś da się go tam zmieścić.
Wywal tą Centre co masz i mierz ten aku co kopiłeś bo może wejdzie na długość na podstawkę. To tylko 3,6 cm różnicy. Może się zmieści. Jak nie to niestety musisz go wymienić...
I zamontuj akumulator właściwie (tak jak u mnie).
Nie ma tu wzmianki o Zafirze B. Może na długość jakoś da się go tam zmieścić.
Wywal tą Centre co masz i mierz ten aku co kopiłeś bo może wejdzie na długość na podstawkę. To tylko 3,6 cm różnicy. Może się zmieści. Jak nie to niestety musisz go wymienić...
I zamontuj akumulator właściwie (tak jak u mnie).
Ostatnio zmieniony 11 sty 2016, 11:55 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT