Zaparowane reflektory ?

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
wachtomasz

#16 Post autor: wachtomasz »

Witam

Panowie ja mam zaparowany prawy cały reflektor co mi radzicie :cry:

mantiala

#17 Post autor: mantiala »

No i test myjni został pomyślnie zaliczony, mały deczczyk też, jednak po porannych przymrozkach zauważyłem delikatne zaparowanie szybki od wewnątrz na wysokości kierunkowskazu. Jest to kropla w morzu w porównaniu z tym co było, ale ta kropla jest niezwykle irytująca. Pozdrawiam :roll:

lisek

#18 Post autor: lisek »

witam mialem podobny problem tyle ze z ksenonami i u mnie poradzilem sobie z tym w taki sposob ze kupilem klej na cieplo za pare zl z takim pistolecikiem dobrze wyczyscilem lampe na miejscu styku szkla z obudowa i zalalem to tym klejem na cieplo bardzo powoli i dokladnie. potem wyczyscilem przedmuchalem odpowieczniki. uszczelki od klapek z tylu wyczyscilem i napuscilem silikonowym psikaczem. lampy nie paruja:)

olo018

#19 Post autor: olo018 »

Tak jak widziałeś postaraj się wyprowadzić wodę poza reflektor i zdemontuj na czas jazdy żarówkę od świateł dł to powinna woda odparować .

radziko
Bywalec
Imię: Radek
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#20 Post autor: radziko »

Dopadł i mnie ten problem i zaparował reflektor. Mam pytanko: wcześniej gdzieś czytałem że woda może dostawać się do reflektora przez śrubę służącą do regulacji świateł. Szukam i szukam i nigdzie tego nie mogę znaleźć. Może ktoś z Was wie gdzie to znajdę.

olo018

#21 Post autor: olo018 »

Jest to biała śruba plastikowa przy ,pod zewnętrznym mocowaniu u góry reflektora,patrząc od przodu lampy śruba jest po prawej stronie .
Ale to nie zawsze jest ten problem ,uszczelki po jakimś czasie nie spełniają swojej roli i trzeba je wyjąć i wyczyścić i posmarować jakimś olejem i zostawić w ciepłym miejscu aż guma trochę napęcznieje,lub wymontowanie lampy i uszczelnienie na całym obwodzie klejem do szyb tym czarnym np inotec .

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#22 Post autor: Dziadek13 »

Na pewno te białe pokrętło regulacji świateł na którego leci woda z tej rynienki i nim dostaje sie do wewnątrz sam to przerabiałem poleciałem silikonem po tym pokrętle w obu lampach i jest git.

radziko
Bywalec
Imię: Radek
Auto: Opel Zafira B 1.8
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#23 Post autor: radziko »

Też myślę że przez to pokrętło dostała się woda do środka bo na nim był lód. Na razie zakleiłem taśmą ale pewnie trzeba będzie posmarować sylikonem. Ciekawe tylko czy rosa sama zejdzie? Zimno teraz i nie chce mi się grzebać przy reflektorach. Dzięki za odpowiedź.

szumi1977

#24 Post autor: szumi1977 »

Cóż mam podobny problem z prawym reflektorem, skrapla się w nim wilgoć, popróbuje Waszych sposobów zanim będę miał akwarium :lol:

grende

#25 Post autor: grende »

Witam, piszę trochę w imieniu kolegi który jest właścicielem. Otóż rozszczelnił mu się prawy reflektor, który mamy wyjęty na stole. Plan był żeby go rozebrać wysuszyć a następnie zaizolować od nowa masą silikonową. Po zdjęciu metalowych spinek które łączą fragmenty klosza z obudową utkneliśmy w martwym punkcie, próba delikatnego podważenia czegokolwiek prowadzi do nikąd a całość wydaję się tak mocno trzymać jakby była skręcona od środka śrubami. Czy ktoś mógły podrzucić jakiś pomysł jak się za to zabrać ? Z góry dziękujemy :)

Proszę używać opcji szukaj i zamieszczać posty w odpowiednich tematach - Bodek

Wracając do meritum, przeczytałem cały wątek, w moim przypadku jest tak że fragment uszczelnienia od spodu lampy (czarna maziowata uszczelka) na odcinku ok 3-4cm wylazła na zewnątrz. Też się zastanawiam czy zalanie tego klejem na gorąco i przesmarowanie wszystkich uszczelek i punktów nieszczelności smarem silikonowym nie załatwi problemu. Jeżeli mam być szczery to trochę jestem sceptyczny i jednak obstawał bym za zdjęciem klosza i założeniem płynnej uszczelki a następnie skręceniem wszystkiego porządnie do kupy. Tylko właśnie... jak się ten reflektor rozkręca... Dla sprecyzowania, jest to reflektor xenonowy.
Ostatnio zmieniony 01 lis 2012, 16:56 przez grende, łącznie zmieniany 2 razy.

Elmo77

#26 Post autor: Elmo77 »

Ja zmieniałem wkłady lamp na czarne i za szybko po umyciu szkła zakleiłem - no i teraz mam po każdej jeździe mokre. Suszyłem suszarką i było ok ale zrobiło się zimno i znowu to samo wrrrrrrrrrr. Przy okazji nie wiedziałem że ta biała śruba od regulacji podaje wilgoć :piwo: trzeba ją zaizolować :)

jerry

#27 Post autor: jerry »

żeby rozkleić lampę porostu wsadzić ja do piekarnika i rozdzielasz a potem z powrotem skleić i oblać sylikonem ale jesli nikt nie chce malować np. środka to najprostsza metoda to od spodu lampy nawiercić dwa dosłownie małe otworki i lampa nie bedzie parować a jak komuś się nawet zbiera woda to wyleci ale na pewno nie wleci. dwa małe otworki można zrobić nawet bez zdejmowania lamp z auta

Casian
Debiutant
Imię: Przemyslaw
Auto: Opel Zafira A 2.0 DTI 16V
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#28 Post autor: Casian »

Witam

Mama pytanie, który sposób najlepiej się sprawdza?

kolegi jerry
jerry pisze:żeby rozkleić lampę porostu wsadzić ja do piekarnika i rozdzielasz a potem z powrotem skleić i oblać sylikonem ale jesli nikt nie chce malować np. środka to najprostsza metoda to od spodu lampy nawiercić dwa dosłownie małe otworki i lampa nie bedzie parować a jak komuś się nawet zbiera woda to wyleci ale na pewno nie wleci. dwa małe otworki można zrobić nawet bez zdejmowania lamp z auta
czy może kolegi KOPERNIK
KOPERNIK pisze:timi68, ja miałem ciągły problem z tym parowaniem lamp parowały na przemian a wiec te gumy co są na lampach czarne przeciąłem na pół i po 3cm skróciłem je i założyłem je z powrotem od tamtej pory lampy odparowały i problem się skończył a to za są cienkie dziurki to nie szkodzi woda nie wleci a para wychodzi .pozdrawiam
Bo u mnie lewy reflektor paruje nie widać w nim wody tylko parę wodną osadzoną na ściankach.

cdd3600

#29 Post autor: cdd3600 »

No i ja mam problem prawa i lewa lampa no paruja jak szalone. Czytalem na forum Vectry, ze moze trzeba odkrecic troche jakies gumki miedzy maska a reflektroem. Auto nie jest mo dzwonku, mieszkam w UK gdzie wilgoc to rzecz normalna, ale kurde... bez przesady. Jakies rady konkretne ? Nie mam jak wykrecic lamp ani nic.. czy mechanik cos poradzi ?

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#30 Post autor: Maćku »

Kamil wymień je szkoda zachodu ja z lewą lampą walczę już półtora roku i nie idzie dojść do ładu z nią...
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”