[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- gRZENIU
- Zafiromaniak
- Imię: Grzegorz
- Auto: Signum
- Model: Polift
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Taki garaż uczy i pokazuję jak systematycznie i konsekwentnie krok po kroku, można stworzyć rodzinnego MPV z mocą godną sportowego Coupe ...
Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli najszybszy Klub Zafir na świecie , czego nam wszystkim życzę ...Wojti pisze:Super Oby takich projektów jak najwięcej w naszym klubie
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Najlepsze w tym wszystkim jest to, że praktycznie nikt nie bierze się za mody przy rodzinnej 7-mio osobowej Zafirze B. To przecież nie może się udać... A jednak.gRZENIU pisze:Jak tak dalej pójdzie to będziemy mieli najszybszy Klub Zafir na świecie
Wszedłem na forum i znalazłem pomodzona Zośka Wojtiego. Czyli się da i jakiś pasjonata się odważył. Fajne jest to że nie ma tego dużo, np jak w przypadku VW Golfa 3 lub 4. Tam walka toczy się o pojedyncze konie. Tutaj jest inaczej. Przez takie projekty można wyznaczyć drogę i granice modyfikacji. Dodatkowo jest szansa że powstanie najmocniejsza Zafira B OPC w PL. Nie mówię tutaj tylko o sobie, ponieważ Wojti wyprzedza mnie o kilka poważnych kroków w modyfikacjach. Jak już uda mi się osiągnąć poziom pioniera tuningu ZB ( Wojti, mówię o Tobie) to wtedy będziemy zastanawiali się nad kuciem silników i nad dalszym śrubowaniem parametrów żeby pokazać że Zafira to nie tylko rodzinne auto
- Sumik
- Zafiromaniak
Mówi się że ogranicza nas tylko wyobraźnia. Z tym u mnie wszystko w porządku, czasami nawet wydaje mi się że w tym aspekcie jestem jakoś bardziej rozwinięty bo przychodzą mi takie mody do głowy, że aż się czasami bojęgRZENIU pisze:Aż strach pomyśleć co tam za plany wam się w głowach kotłują
W dzisiejszych czasach brak środków powoduje, że trzeba przystopować i zejść na ziemię....
Ale pomalutku do celu
- Sumik
- Zafiromaniak
Tak jak mowiłem, rozmawiałem z gościem z hamowni Dyna Mite Katowice i powiedział że EGT jest obowiązkowe do strojenia, ale to dopiero zamontuje przed strojeniem.
Jak narazie prace nad IC. Dzisiaj miałem okazje wpaść do garażu i troszkę pomodzić. Kilka dni wcześniej w końcu udąło mi się kupić kawałek blachy która była mi potrzebna na wykonanie wylotu. Pomierzyłem, pooklejałem i niechętnie przystąpiłem do cięcia nowiutkiego Icka:
Jak już było po wszystkim i pył w garażu opadł przystąpiłem do mierzenia i szykowania szablonów, przy pomocy których później wycinałem elementy a blachy. JAk zwykle pomogła mi przy tym niezastąpiona tektura Po kilku godzinach rysowania, pasowania i cięcia elementy były prawie gotowe:
Jeszcze kilka przymiarek żeby wyszło idealnie:
i po chwili udąło się poskładać wszystko do kupy:
IC gotowy do spawania. Jak dobrze pójdzie i znajomy nie będzie maił dużo spawania to może ogarnie to na przyszły tydzień. Wtedy montaż na aucie w celu dopracowania uchwytów rur i uchwytów chłodnicy klimy i można będzie w końcu przystąpić do montażu całego dolotu. Minęło już prawie 5 miesięcy od zakupu 1 rurki
Dodatkowo w między czasie poskładałem i pomalowałem mocowania liftów które przesłał mi Rafoooo
Wyglądaja jak fabryczne. Dokupiłem również 2-gi siłownik maski.
Po wyschnięciu lakieru wszystko zamontowałem. Maska trzyma się rewelacyjnie. Faktycznie może nawet troszkę za mocno ale zauważyłem że znikł motyw gięcia zawiasu jak miało to miejsce przy jednym siłowniku. Wyszło zaje....e !!!
I jeszcze jedna rzecz. Jak będziecie zamawiali siłowniki to napiszcie w opisie do sprzedającego żeby przesłął te z numerem 2008ABD jak na zdjęciu:
Byłem ostatnio u gościa i dokupiłem siłownik do maski od E46 tył sedan tak jak pisąłem w manualu, ale z innej firmy i okazało się że siłowniki te różnią się między sobą. Pojechałem go wymienić i dobrałem taki jak kupiłem wcześniej. Wszytsko teraz jest tak jak powinno być
Jak narazie prace nad IC. Dzisiaj miałem okazje wpaść do garażu i troszkę pomodzić. Kilka dni wcześniej w końcu udąło mi się kupić kawałek blachy która była mi potrzebna na wykonanie wylotu. Pomierzyłem, pooklejałem i niechętnie przystąpiłem do cięcia nowiutkiego Icka:
Jak już było po wszystkim i pył w garażu opadł przystąpiłem do mierzenia i szykowania szablonów, przy pomocy których później wycinałem elementy a blachy. JAk zwykle pomogła mi przy tym niezastąpiona tektura Po kilku godzinach rysowania, pasowania i cięcia elementy były prawie gotowe:
Jeszcze kilka przymiarek żeby wyszło idealnie:
i po chwili udąło się poskładać wszystko do kupy:
IC gotowy do spawania. Jak dobrze pójdzie i znajomy nie będzie maił dużo spawania to może ogarnie to na przyszły tydzień. Wtedy montaż na aucie w celu dopracowania uchwytów rur i uchwytów chłodnicy klimy i można będzie w końcu przystąpić do montażu całego dolotu. Minęło już prawie 5 miesięcy od zakupu 1 rurki
Dodatkowo w między czasie poskładałem i pomalowałem mocowania liftów które przesłał mi Rafoooo
Wyglądaja jak fabryczne. Dokupiłem również 2-gi siłownik maski.
Po wyschnięciu lakieru wszystko zamontowałem. Maska trzyma się rewelacyjnie. Faktycznie może nawet troszkę za mocno ale zauważyłem że znikł motyw gięcia zawiasu jak miało to miejsce przy jednym siłowniku. Wyszło zaje....e !!!
I jeszcze jedna rzecz. Jak będziecie zamawiali siłowniki to napiszcie w opisie do sprzedającego żeby przesłął te z numerem 2008ABD jak na zdjęciu:
Byłem ostatnio u gościa i dokupiłem siłownik do maski od E46 tył sedan tak jak pisąłem w manualu, ale z innej firmy i okazało się że siłowniki te różnią się między sobą. Pojechałem go wymienić i dobrałem taki jak kupiłem wcześniej. Wszytsko teraz jest tak jak powinno być
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Post od Marcina i tam masz jego PW na dole.wampir11111 pisze:Hej Marcin powiedz mi jak mam napisac do Ciebie PW bo mam kilka propozycji. Jak klikam na PW i pisze to wysyla do mnie
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
- -#Administrator
- Imię: Sebastian
- Auto: Yaponiec
- Model: Inne
- Oznaczenie silnika: Pb1.5
Jest dobrze.wampir11111 pisze:Jak pisze to w skrzynce mam ze do wyslania a nie wyslane.Sebu$ pisze:Post od Marcina i tam masz jego PW na dole.wampir11111 pisze:Hej Marcin powiedz mi jak mam napisac do Ciebie PW bo mam kilka propozycji. Jak klikam na PW i pisze to wysyla do mnie
Jak Marcin odczyta to wtedy "przeskoczy" do wysłanych.
- Sumik
- Zafiromaniak
Dzisiaj z Zośką odbyliśmy podróż w okolice Tarnowa. Pojechaliśmy do Maxton Design w celu skanowania nadwozia. Zośka wjechała na plac firmy i musiała się udać do hali gdzie miało odbyć się skanowanie. Na placu na swojej drodze napotkała nowego Focusa ST i nowe RS6 Zaskoczeniem było R8 zaparkowane za rogiem ale i tak jechała z nosem zadartym do góry Jak wjechała do hali to po chwili zbladła i dostała wysypki:
Zarcik . Chłopaki (Michał i Piotrek) nanieśli lakier matujący i punkty pozycjonujące dla skanera. Ale było przy tym roboty. Nakleili chyba z 1000 kropek ( potem to wszystko trzeba było odkleic MASAKRA)
Jeszcze kilka fotek:
Po jakiś 2 godzinach obrót, matowanie i znowu kropki...
Spędziliśmy tam kilka godzin ale było warto. Pakiet ospoilerowania do OPC za jakiś czas będzie dostępny na ich stronie.Oglądałem kilka elementów wykonanych przez firmę i muszę przyznać że jakościowo to naprawdę solidne dokładki. Na pewno są trwalsze i bardziej wytrzymałe na uszkodzenia niż elementy wykonane z kompozytu szklanego tzw. "włókna".
Dodatkowo zostały zeskanowane brewki które zrobiłem samemu. Spodobał im się pomysł i również wprowadzą je do produkcji. Bedą pasowały do każdej ZB.
Nie skanowali słupka pod zegary bo powiedzieli że nie wykonują elementów wnętrza.
Po wszystkim trzeba było skoczyć na małe SPA:
Za jakiś miesiąc znowu udamy się do firmy w celu przymiarki całego ospoilerowania. Mam nadzieję że wszystko będzie idealnie pasowało. Może zdecyduje się na jakieś dodatkowe dokładki
Wojti, teraz już możesz spać spokojnie. Dokładki na pewno będą pasowały do OPC
Zarcik . Chłopaki (Michał i Piotrek) nanieśli lakier matujący i punkty pozycjonujące dla skanera. Ale było przy tym roboty. Nakleili chyba z 1000 kropek ( potem to wszystko trzeba było odkleic MASAKRA)
Jeszcze kilka fotek:
Po jakiś 2 godzinach obrót, matowanie i znowu kropki...
Spędziliśmy tam kilka godzin ale było warto. Pakiet ospoilerowania do OPC za jakiś czas będzie dostępny na ich stronie.Oglądałem kilka elementów wykonanych przez firmę i muszę przyznać że jakościowo to naprawdę solidne dokładki. Na pewno są trwalsze i bardziej wytrzymałe na uszkodzenia niż elementy wykonane z kompozytu szklanego tzw. "włókna".
Dodatkowo zostały zeskanowane brewki które zrobiłem samemu. Spodobał im się pomysł i również wprowadzą je do produkcji. Bedą pasowały do każdej ZB.
Nie skanowali słupka pod zegary bo powiedzieli że nie wykonują elementów wnętrza.
Po wszystkim trzeba było skoczyć na małe SPA:
Za jakiś miesiąc znowu udamy się do firmy w celu przymiarki całego ospoilerowania. Mam nadzieję że wszystko będzie idealnie pasowało. Może zdecyduje się na jakieś dodatkowe dokładki
Wojti, teraz już możesz spać spokojnie. Dokładki na pewno będą pasowały do OPC
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
No Marcin jestem Twoim dłużnikiem spłacę przednim dyfuzorem Bardzo dziękuje ze się dogadaliśmy i wykonałeś za mnie robotę .ja z Bydgoszczy mam kawał drogi .Oczywiście i tak bym pojechał jeśli byś nie mógł Nie mogę się doczekać efektów tej współpracy
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he