Nie wchodzą biegi na włączonym silniku
-
tztoomek921
Nie wchodzą biegi na włączonym silniku
Miał ktoś może podobny problem? Po uruchomieniu silnika nie można przełączyć żadnego z biegów natomiast, gdy silnik nie pracuje biegi się przełączają ? To wina sprzęgła? Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 05 paź 2017, 10:18 przez tztoomek921, łącznie zmieniany 2 razy.
-
tztoomek921
-
Mariusz 79
Witam, moim zdaniem skoro na NIE pracującym silniku biegi ( wchodzą), a na pracującym już nie chcą wchodzić to obstawiam sprzęgło które po prostu nie (wysprzegla). A czy jak próbujesz włączyć bieg na pracującym silniku to słyszysz zgrzytanie.
Sprzęgło powinno być hydrauliczne to zobacz czy masz odpowiedni stan płynu, i czy pompa sprzęgła, przewody, nie mają żadnych nieszczelności ( zapowietrzenie), dopiero potem sprawdziłbym tarcze sprzęgłową, docisk i wyprzęglik ale to już trzeba skrzynie wyciągać.
Sprzęgło powinno być hydrauliczne to zobacz czy masz odpowiedni stan płynu, i czy pompa sprzęgła, przewody, nie mają żadnych nieszczelności ( zapowietrzenie), dopiero potem sprawdziłbym tarcze sprzęgłową, docisk i wyprzęglik ale to już trzeba skrzynie wyciągać.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, 20:46 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 3 razy.
-
@Marcin2628@
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jak koledzy wyżej piszą wskazuje to na kończące się sprzęgło, ewentualnie może być łożysko oporowe lub zapowietrzający się układ który trzeba dokładnie obejrzeć pod kątem wycieków. Przerabiałem to w VB nikt nie potrafił pomóc mechanicy rozkładali ręce, aż w końcu wymieniłem kompletne sprzęgło za 1200zł oraz pompę, a okazała się pierdoła po dokładnym sprawdzeniu układu, taki łącznik wychodzący z pompy trzyma się w pompie na zapince z drugiej strony wkręcany jest przewód, na nim jest oring który z biegiem lat przestaje uszczelniać jak należy i pojawiają się delikatne przecieki co rozszczelnia układ i sprzęgło przestaje działać, przecieki miałem tak delikatne że nawet płynu nie ubywało ale wystarczyło do zapowietrzenia sprzęgła.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 
-
@Marcin2628@
-
@Marcin2628@
- Mariusz
- Zafiromaniak
- Imię: Mariusz
- Auto: ZB OPC Line
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Witam. Sprzęgło pracuje na tym samym płynie co hamulce. Może masz nie dostateczny poziom płynu lub zapowietrzony wysprzęglik. Poczytaj ten temat może Ci pomoże.padonis pisze:Panowie, jak w temacie. Nie mogę wrzucić biegu na włączonym silniku. Gdy jest wyłączony to bez problemu wchodzą wszystkie. Jak na wyłączonym silniku wcisnę sprzęgło i wrzucę bieg, to po odpaleniu silnika i puszczeniu sprzęgła samochód normalnie rusza, dzięki temu dowlokłem się do domu te 0,5km.
Czy to wysprzęglik? Co to może być?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... rz%EAg%B3o
Ostatnio zmieniony 05 paź 2017, 10:19 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
padonis