Nie wchodzą biegi na włączonym silniku

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
tztoomek921

Nie wchodzą biegi na włączonym silniku

#1 Post autor: tztoomek921 »

Miał ktoś może podobny problem? Po uruchomieniu silnika nie można przełączyć żadnego z biegów natomiast, gdy silnik nie pracuje biegi się przełączają ? To wina sprzęgła? Prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 05 paź 2017, 10:18 przez tztoomek921, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
janekW67
Zafiromaniak
Imię: Janek
Auto: Opel Zafira B 1.8 Njoy
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#2 Post autor: janekW67 »

Czy po wciśnięciu sprzęgła, słyszysz jakiś szum?
Oczywiście!
tztoomek921

#3 Post autor: tztoomek921 »

Nie, nic takiego nie słyszałem
tztoomek921

#4 Post autor: tztoomek921 »

Jedynie podczas naciskania i puszczania sprzęgła na wyłączonym silniku słychać jakieś pukanie
Mariusz 79

#5 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, moim zdaniem skoro na NIE pracującym silniku biegi ( wchodzą), a na pracującym już nie chcą wchodzić to obstawiam sprzęgło które po prostu nie (wysprzegla). A czy jak próbujesz włączyć bieg na pracującym silniku to słyszysz zgrzytanie.
Sprzęgło powinno być hydrauliczne to zobacz czy masz odpowiedni stan płynu, i czy pompa sprzęgła, przewody, nie mają żadnych nieszczelności ( zapowietrzenie), dopiero potem sprawdziłbym tarcze sprzęgłową, docisk i wyprzęglik ale to już trzeba skrzynie wyciągać.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2016, 20:46 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 3 razy.
tztoomek921

#6 Post autor: tztoomek921 »

Jedynie podczas wrzucania na wsteczny bieg
@Marcin2628@

#7 Post autor: @Marcin2628@ »

Mam podobny problem z przełączanie biegów z włączonym silnikiem, a na zimnym wszystkie wchodzą ładnie . Stan płynu ok, odpowietrzylismy układ ale to nic nie dało? Co może być przyczyną? Pomocy
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#8 Post autor: rafant4011 »

Takie objawy daje np "skończone" sprzęgło...
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#9 Post autor: kysiu241 »

Jak koledzy wyżej piszą wskazuje to na kończące się sprzęgło, ewentualnie może być łożysko oporowe lub zapowietrzający się układ który trzeba dokładnie obejrzeć pod kątem wycieków. Przerabiałem to w VB nikt nie potrafił pomóc mechanicy rozkładali ręce, aż w końcu wymieniłem kompletne sprzęgło za 1200zł oraz pompę, a okazała się pierdoła po dokładnym sprawdzeniu układu, taki łącznik wychodzący z pompy trzyma się w pompie na zapince z drugiej strony wkręcany jest przewód, na nim jest oring który z biegiem lat przestaje uszczelniać jak należy i pojawiają się delikatne przecieki co rozszczelnia układ i sprzęgło przestaje działać, przecieki miałem tak delikatne że nawet płynu nie ubywało ale wystarczyło do zapowietrzenia sprzęgła.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)
@Marcin2628@

#10 Post autor: @Marcin2628@ »

Dzięki za odp. Mechanik do którego zaprowadziłem auto powiedział ze na początek wymieni pompę, a jak to nie pomoże to wysprzeglik. Tylko żeby później się nie okazało ze jest jednak sprzęgło do wymiany. ....Bo mnie trafi.....
Awatar użytkownika
kysiu241
Mieszkaniec
Imię: Krzysztof
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#11 Post autor: kysiu241 »

Zanim wymieni ci pompę niech sprawdzi to polaczenie o ktorym pisałem wyżej, koszt pompy to grubo ponad 200zł a oring 2zł.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC. 8)
@Marcin2628@

#12 Post autor: @Marcin2628@ »

Ok. Dzięki za pomoc.
@Marcin2628@

#13 Post autor: @Marcin2628@ »

Mechanik stwierdził że jak uklad odpowietrzal to nie leciało powietrze także to nie wina tego połączenia. ...układ niestety ni :( e był zapowietrzony :(
Awatar użytkownika
Mariusz
Zafiromaniak
Imię: Mariusz
Auto: ZB OPC Line
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#14 Post autor: Mariusz »

padonis pisze:Panowie, jak w temacie. Nie mogę wrzucić biegu na włączonym silniku. Gdy jest wyłączony to bez problemu wchodzą wszystkie. Jak na wyłączonym silniku wcisnę sprzęgło i wrzucę bieg, to po odpaleniu silnika i puszczeniu sprzęgła samochód normalnie rusza, dzięki temu dowlokłem się do domu te 0,5km.
Czy to wysprzęglik? Co to może być?
Witam. Sprzęgło pracuje na tym samym płynie co hamulce. Może masz nie dostateczny poziom płynu lub zapowietrzony wysprzęglik. Poczytaj ten temat może Ci pomoże.
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... rz%EAg%B3o
Ostatnio zmieniony 05 paź 2017, 10:19 przez Mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
padonis

#15 Post autor: padonis »

Obawiam się, że to nie to, pompowałem już sprzęgłem jednak bieg nie wchodził. Inna sprawa, że stało się to nagle.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”