[A] [B] [C] Jaki olej do diesla/benzyny ?
Moderator: Mariusz
-
- Mieszkaniec
- Imię: Sławek
- Auto: Zafira Tourer
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A14NET
no nie do końca się z tym stwierdzeniem zgodzę ponieważ kupuje oleje przez internet od lat i zawsze dołączony jest paragon lub faktura , jeżeli natomiast chodzi o wysypanie się silnika to podejrzewam że nie bylibyśmy w stanie udowodnić że to wina złej jakości oleju tak naprawdę myślę że wszędzie można się natknąć na minę bo nie jesteśmy w stanie sprawdzić co tak naprawdę znajduje się w środku
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Kwestia na ile faktura czy paragon maja pokrycie w rzeczywistości. Wiesz, w zwykłym Wordzie mogę ci zmalować taką fakturę jaką sobie życzysz... kwestia czy podmiot który ją wystawia jest fizycznie namierzalny i nie ma adresu siedziby firmy w jednym z tysięcy e-biur bo to klasyczna firma widmo.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
W aso także przy przeglądzie mogą nie wymienić oleju, filtra a wystawią fakturę na wymianę.
Na forum mitsubishi, koleś opisywał taki przypadek i wygrał sprawę z aso w sądzie.
Na forum mitsubishi, koleś opisywał taki przypadek i wygrał sprawę z aso w sądzie.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Jak ktoś nie czytał odnośnie olejów, to polecam:
http://motoroils.pl/docs/oleje.pdf
http://motoroils.pl/docs/oleje.pdf
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
- evolution1zafir
- Mieszkaniec
- Imię: EVO
- Auto: Opel Zafira C Cosmo
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: A20DT
Ja tam kupuje Liqui Moly albo Motul, trochę droższe a "wydaje" mi się że pewniejsze
Zafira C
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Meriva B FL
Insignia A
Vivaro A FL,B
Vectra C FL
Corsa C
AstraG,H ,J
----------------------------------------------------------------------------------------------------------
(Megane-1(coupe,hatchbck, kombii) , Fiat:Punto, CC,Mazda 626,Ford Transit i Taunus )
Witam.
Jestem posiadaczem ZB 1.8 z silnikiem z18xer o przebiegu 120tys.
Przymierzam się do wymiany oleju na Valvoline. Obecnie mam castrol magnetic 5w30. Z tego co podaje producent to pasuje SYNPOWER 5W-30 jak i SynPower Xtreme MST C3 5W-30. Nie wiem czym się różnią. Proszę o info który najlepiej kupić
Jestem posiadaczem ZB 1.8 z silnikiem z18xer o przebiegu 120tys.
Przymierzam się do wymiany oleju na Valvoline. Obecnie mam castrol magnetic 5w30. Z tego co podaje producent to pasuje SYNPOWER 5W-30 jak i SynPower Xtreme MST C3 5W-30. Nie wiem czym się różnią. Proszę o info który najlepiej kupić
- Przemek_7171
- Świeżak
- Imię: Przemek
- Auto: Opel Zafira A 2.2
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z22SE
Witam
Za kilka dni zmiana oleju mnie czeka z racji przebycia wiecej niz 10tys km.
Jaki olej polecacie?
Mam Zafire A w gazie silnik Z22SE czyli 2.2 16V.
Dodam tylko że silnik nie bierze ani grama oleju.
Za kilka dni zmiana oleju mnie czeka z racji przebycia wiecej niz 10tys km.
Jaki olej polecacie?
Mam Zafire A w gazie silnik Z22SE czyli 2.2 16V.
Dodam tylko że silnik nie bierze ani grama oleju.
Ostatnio zmieniony 26 lut 2016, 21:21 przez Przemek_7171, łącznie zmieniany 1 raz.
- Piasek
- Zafiromaniak
- Model:
Nie spełnia normy Dexos-2 wymaganej do silnika XER jak również nie bardzo się nadaje do silników z układem zmiennych faz rozrządu które wymagają super-płynnych olejów silnikowych o wysokim indeksie pompowalności na zimno aby układ ten prawidłowo działał już od momentu rozruchu.
Poza tym to dobry olej - ale nie do XER`a.
Poza tym to dobry olej - ale nie do XER`a.
- norris_85
- Zafiromaniak
- Imię: Łukasz
- Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z20LET
- Kontakt:
Tak jak opisałem w moim temacie od czasu wymiany oleju w ASO (gdzie zalali 5w30 w miejsce dotychczasowego 5w40) borykam się ze sporymi ubytkami (uzupełniane Mobilem Super 3000 5w30) oraz z okresowym smrodkiem przypalonego oleju z nawiewu oraz białym dymem z wydechu. Na chwilę obecną żadna diagnoza nie rozwiązała problemu. Mam jedną diagnozę która spędza mi sen z powiek ale zanim ją potwierdzę chciałem zweryfikować jeszcze jedną rzecz - wymienić z powrotem olej na 5w40. Jedna z osób na naszym forum zaproponowała żeby zalać Valvoline. Z moich poszukiwań dexos 2 spełnia http://www.valvolineeurope.com/english/ ... egory=cars co sądzicie o zalaniu mojego zefira taką oliwą?