Interfejs diagnostyczny OBD ... - problemy z użytkowaniem

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
skl zośka

#106 Post autor: skl zośka »

Witam

Mam następujący problem zakupiłem interfejs kkl line z multiplexerem firmy VIKEN, jedna nie chce gadać z moją zośką :(

http://viaken.pl/pl/interfejs-kkl-lineo ... -piny.html

Jedynie na AB-comie z radiem się połączył, czy miał już ktoś do czynienia z tym fejsem?
Dodam że podłączony jest do lapka z w7 przez przejściówkę z rs232 na usb.

Podpowiedzcie da się coś z ty zrobić? Z góry dzięki.

PabloDG

#107 Post autor: PabloDG »

Cześć
Ciężkie połączenie Win7 (może jeszcze x64) z rs232 na USB. Osobiście polecam WinXP. Z VAG`iem tak miałem, a na x64 nie było szans uruchomić aplikacji. Jako że mam RS232 w lapku, to używam też takiego fejsa (do LPG), ale na obecnie szukam Opel Tech2 na USB, gdyż rs232 już wychodzi z użycia.
Drivery masz zainstalowane?

Spiddi
Debiutant
Model:

#108 Post autor: Spiddi »

Witam. Czy moglby sie ktos wypowiedziec o kablach z alegro za ok 70 zl? czy jest to cos warte?dziala to? da rade tym zczytac bledy? moze ktos kupowal to?

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#109 Post autor: miodzik »

Kamil kabli jest od groma.

Może podaj jakiegoś linka/nazwę do czegoś co Ciebie interesuje lub co zwróciło Twoją uwagę..

Do Twojego auta jest tego sporo. Jedne sczytują tylko błędy i je kasują, inne mają większe możliwości..

Wybór jest serio dość szeroki....
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

peper

#110 Post autor: peper »

skl zośka ja mam od wiakena i wszystko la ta jak tra la la la może ciut za słabo i nie po moj.emu ale tyle dałem i tak mam.liczyłem na więcej ale w tej opcji mam co mam.troszkę mało parametrów ale pomęczysz się i zakumasz.to co ty wziołeś wyślij na priw. please

PabloDG

#111 Post autor: PabloDG »

Witam
Macie może link do jakiegoś sprawdzonego fejsa? Kupiłem ostatnio "opel tech2" (nawiasy celowo, bo to chińczyk) ale niestety nie działał. Fakt, że zwrot dostałem bez niczego. Proszę o jakieś namiary na tani i sprawdzony fejsik.
dzieki

Spiddi
Debiutant
Model:

#112 Post autor: Spiddi »

http://allegro.pl/interfejs-2w1-opel-te ... 78568.html

naprzyklad cos takiego. Czy jest to cos warte?? ewentualnie ktos cos pooleca?? Jednego kolege podpytalem na forum przeslal mi cos takiego:
http://allegro.pl/skaner-obd2-autel-aut ... 50141.html

No ale to juz troche drozsze..

Painball

#113 Post autor: Painball »

Mam takie pytanko: Mam dostęp do op-com'a. Chciałbym ustawić datę i godzinę na swoim wyświetlaczu - nie mam fabrycznego radia. Nie mogę za cholipę znaleźć w OP-Comie tej opcji... Łączyłem się z wszystkimi opcjami związanymi z wyświetlaczem szukając możliwości ustawiania. Wyczytałem gdzieś, że potrzebny Opel Tech... Nie mniej jednak nie chce mi się wierzyć, że nie da się tego zrobić op comem.

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#114 Post autor: GOTI »

Painball pisze:Mam takie pytanko: Mam dostęp do op-com'a. Chciałbym ustawić datę i godzinę na swoim wyświetlaczu - nie mam fabrycznego radia. Nie mogę za cholipę znaleźć w OP-Comie tej opcji... Łączyłem się z wszystkimi opcjami związanymi z wyświetlaczem szukając możliwości ustawiania. Wyczytałem gdzieś, że potrzebny Opel Tech... Nie mniej jednak nie chce mi się wierzyć, że nie da się tego zrobić op comem.
Zmiana godziny: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=17678
;)
Obrazek

Painball

#115 Post autor: Painball »

Tia :P Tylko moje przyciski nie działają ;) Tzn muszę je tak mocno wciskać, że już jeden plastikowy zaczep panelu pękł. Dlatego Op-Com'em się siłuję, bo połamię deskę :)

xbasser
Przeglądacz
Imię: DANIEL
Auto: ZAFIRA A 1,8
Oznaczenie silnika: Z18XE
#116 Post autor: xbasser »

ma ktos z ŁODZI lub okolic moze tego op coma bo chcialem aktywowac tempomat

Awatar użytkownika
paucio
Świeżak
Imię: Paweł
Auto: Opel Zafira 1.6
Oznaczenie silnika: Z16XE
#117 Post autor: paucio »

Witam,
Mam problem z dostępem do MID'a (w informacje i rozrywka) przy użyciu op-com'a kiedy klikam wyświetla mi się komunikat: ''Changing Init address,, i żadna ramka niedostępna.
Może coś ktoś odpowiedzieć?
Ostatnio zmieniony 08 mar 2016, 19:36 przez paucio, łącznie zmieniany 1 raz.

sergiu
Mieszkaniec
Imię: Sergiusz
Auto: Zafcia B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTJ
#118 Post autor: sergiu »

thcdawi pisze:Witam
Kupilem zafire a 1.8 miala uszkodzony czujnik polozenia rozrzadu ktury wymienilem na orginalny. Nadal wyskakuje mi blad kturego op-com nie widzi. Czyscilem przepustnice nic to nie dalo. Co to moze byc? Blad pojawia sie gdy silnik schodzi z obrotow. Zapala sie lampka ale silnik sie wkreca i nie traci mocy by lampka zgasla wystarczy docisnoc gaz by auto sie wkrecilo no 4tys. Mam uszkodzone zlacze elastyczne tlumika a zanim 2 lambda. Moze to byc powod tego bledu??

EDIT

Dodam ze prubowalem caly czas odswiezac bledy w op-comie i zmienialem na inna czujniki no od vectry c ojca i tak samo sie dzialo;/
thcdawi, zakładając że to akurat wina czujnika, może wtyczka lub kabelek przetarty na obwodzie czujnika?
Ostatnio zmieniony 23 mar 2016, 16:33 przez sergiu, łącznie zmieniany 2 razy.
Powyższe słowa wyrażają opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie mogą one służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny

Awatar użytkownika
miodzik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y20DTH

#119 Post autor: miodzik »

kolego nie piszemy posta po poście..
jest opcja "edytuj" jeśli chcesz coś dopisać...

i postaraj się w firefoxie używać korekt błędów..

który, próbowałem..

Ad problemu..

Sprawdź EGR.

Jednak mało prawdopodobne, aby op-com nie wyłapał Ci błędu. Jeśli pojawia się auto z kluczykiem nawet na chwilę, w pamięci komputera zawsze pozostaje ślad co to było.

np.. P0400 - uszkodzenie zaworu EGR - nieaktywny (czyli błąd w danej chwili nie występuje, ale wcześniej się pojawił)
moja Zafira
Obrazek
Bogu na chwałę, ludziom na pożytek

thcdawi

#120 Post autor: thcdawi »

No wlasnie nie zapamietywal bledu. Problemem byl wypalony zawor na 4 cylidrze co skutkowalo zerowa kompresja. Podejrzewam ze zalewalo i wtedy ecu wykrywal brak zaplonu na 4 cylidrze. Tylko ciekawie czemu op-com tego bledu nie czytal;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”