Kontrolka - przyszłe koszty

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#16 Post autor: gRZENIU »

haapaj pisze:Macie jakiś "domowy" sposób, żeby chociaż mi ta kontrolka zniknęła? :/ Bo powiem szczerze, że w jeździe to nie przeszkadza ani trochę
A w hamowaniu :?: ABS skutecznie skraca drogę hamowania i daje możliwość panowania nad autem podczas hamowania... Napewno chcesz zbagatelizować taką usterkę :?:

Było by dobrze jak byś podał jaki błąd ABS-u Ci wyskoczył na kompie, może zaradzimy coś ;)

haapaj

#17 Post autor: haapaj »

Zapytam jak następnym razem pojadę, żeby powiedział mi dokładnie jaki to błąd. Nie odczułem żadnej różnicy przy hamowaniu, według mnie jest okej.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#18 Post autor: gRZENIU »

Abs odbija podczas gwałtownego hamowania :?: Czy blokuje koła całkowicie :?:

haapaj

#19 Post autor: haapaj »

Chciałem dzisiaj sprawdzić jak z tym absem, ale zniknął ten błąd. Wydawałoby się super, ale ppojawiłssię check engine :/ Auto raz mi zgasło podczas jazdy. Macie pomysł?

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#20 Post autor: gRZENIU »

haapaj, musisz podłączyć auto pod kompa , bo bez tego to jak wróżenie z fusów jaka może być przyczyna ...

Ps. Jak podepniesz Zośkę pod kompa to zrób zdjęcie tel. z błędami jakie Zośka zapamiętała , albo zapisz sobie na kartkę same kody błędów . Dalej postaramy się coś zaradzić ... :piwo:

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#21 Post autor: ryba1 »

gRZENIU pisze:
haapaj pisze:Macie jakiś "domowy" sposób, żeby chociaż mi ta kontrolka zniknęła? :/ Bo powiem szczerze, że w jeździe to nie przeszkadza ani trochę
A w hamowaniu :?: ABS skutecznie skraca drogę hamowania
Raczej wydłuża.jeżeli juz to zapobiega zblokowaniu kol

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#22 Post autor: gRZENIU »

Zapożyczone z Wikipedi...
ABS zapobiega zjawiskom występującym po zablokowaniu kół, takim jak ściąganie samochodu w bok, wirowanie samochodu, utrata kontroli nad kierowaniem samochodem. Długość drogi hamowania pojazdu wyposażonego w system ABS w porównaniu do identycznego pojazdu bez tego systemu uzależniona jest od kilku czynników, takich jak: warunki zewnętrzne oraz umiejętności kierowcy.
Kierowca prowadzący samochód wyposażony w system ABS w przypadku hamowania awaryjnego może bez obawy wpadnięcia w poślizg silnie nacisnąć na pedał hamulca. Układ ABS ograniczy siłę hamowania tak, by nie doszło do zablokowania kół i niekontrolowanego poślizgu, w którym nie działa kierowanie samochodem, a w przypadku różnicy w przyczepności poszczególnych kół do podłoża występuje zmiana toru jazdy lub obracanie się pojazdu. W takich sytuacjach, szczególnie u kierowców bojących się ostro hamować z powodu niebezpieczeństwa wpadnięcia w niekontrolowany poślizg, system ABS powoduje skrócenie drogi hamowania
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2016, 09:06 przez gRZENIU, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lawless
Zafiromaniak
Imię: Adam
Auto: Opel Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z1.8XER

#23 Post autor: lawless »

haapaj pisze:Zapytam jak następnym razem pojadę, żeby powiedział mi dokładnie jaki to błąd.
Pewno ci powiedział może nie zapamiętałeś ?
Ps u kogo byłeś ?
Myśl samodzielnie!

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#24 Post autor: ryba1 »

gRZENIU, w zimę pomoże na pewno ale na pewno nie skraca.kolo kreci sie do końca.były kiedys testy i na samą logikę ABS wydłuża o okolo 2m w stosunku do auta bez ABS-u.wielu ludzi nie toleruje ABS-u bo lepiej się im jeździ bez tego systemu.koniec końcem i tak dużo zależy od kierowcy.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#25 Post autor: gRZENIU »

ryba1, wyraźnie jest napisane ,że droga hamowania z systemem ABS jest uzależniona od warunków panujących na drodze i umiejętności kierowcy...

Zgodzę się z Tobą ,że droga hamowania będzie krótsza w dobrych warunkach na suchej nawierzchni, ale na mokrej nawierzchni podczas deszczu lub oblodzonej drodze :roll:
ryba1 pisze:koniec końcem i tak dużo zależy od kierowcy
Jaki system by nie był, jak by nie wspomagał i korygował błędy .... :piwo:

Bynajmniej dobrze by było aby systemy wspomagające były sprawne, co zawsze poprawi bezpieczeństwo i panowanie nad autem ... :piwo:

Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak

#26 Post autor: ryba1 »

gRZENIU pisze:Bynajmniej dobrze by było aby systemy wspomagające były sprawne, co zawsze poprawi bezpieczeństwo i panowanie nad autem ...
to chyba nie ulega wątpliwości i całkowicie się z Tobą zgadzam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”