złącze elastyczne układu wydechowego
Moderator: Sebu$
-
Skasowany użytkownik 16629
Ja rok temu wymieniałem sam kompensator (tak się zwie plecionka). Podjechałem do okolicznego zakładu zajmującego się wydechami, robota od ręki na miejscu bez umówienia, max pół godzinki na kanale, wycięcie i wspawanie nowej pod dany wymiary (części uniwersalne). Napewno nie wytrzyma tyle co oryginał GM (montowany fabrycznie, a nie kupiony w serwisie, jest różnica w tych częściach), ale koszt 130zł z robotą i rok gwarancji to moim zdaniem lepszy wydatek raz na 3-4 lata niż 400 za całą rurę niewiadomej jakości (podobnie jak mój kompensator
)
-
MARCEL!
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Dokładnie. Ta plecionka wymieniona nie wytrzyma tyle co fabryczna rura z plecionką montowana w GM w Bochum, ale z drugiej strony jak rura oryginalna jest dobra, a plecionka rozsypuje się to lepiej wymienić plecionkę a rurę zostawić oryginał.
Jest problem dobrać dobrej jakości zamiennik tłumika czy rury wydechowej. O ile z elementami zawieszenia czy hamulcami to nie ma problemu to z tłumikami trudno...
P.S. Po wymianie plecionki nie ma już takiego zapachu dziwnego z nawiewów? Mogły spaliny iść do środka? Przez dziurawą plecionkę?
Jest problem dobrać dobrej jakości zamiennik tłumika czy rury wydechowej. O ile z elementami zawieszenia czy hamulcami to nie ma problemu to z tłumikami trudno...
P.S. Po wymianie plecionki nie ma już takiego zapachu dziwnego z nawiewów? Mogły spaliny iść do środka? Przez dziurawą plecionkę?
-
Skasowany użytkownik 16629
Rozwalona plecionka może być powodem zapachów z wydechu w środku auta, proste dlaczego - jest bardzo blisko komory silnika i spaliny mogą "iść" do góry do nawiewu (choć nie muszą). Jeżeli ktoś ma stary kompensator niech się przyjrzy jak wygląda jego budowa. Z zewnątrz to po prostu wzmocnienie/ozdoba - to coś co widzimy to po po prostu plecionka drutów (może stąd potoczna nazwa). Wewnątrz jest tak jakby harmonijka ze stali/alu/nierdzewka i to ona pracuje najbardziej. Najpierw to wnętrze zgnije, a później ta plecionka. Marcelu, jeżeli nie jesteś pewien czy u Ciebie zapachy są od kompensatora, może kup najtańszy bandaż do wydechów i owiń plecionkę. Wytrzyma jakiś czas, ale pozwoli tańszym kosztem wyeliminować winowajcę zapachu spalin wewnątrz auta
-
MARCEL!
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
Już wymieniłem plecionkę. Zapach z nawiewów jest zdecydowanie "mniejszy", w aucie zrobiło się ciszej (zwłaszcza powyżej 90 km/h). Od wiosny było coraz głośniej było w aucie, już mnie to denerwowało a to przez tą plecionkę. Jeszcze zastanawiam się czy przy włączonym ogrzewaniu nie dostaje się zapach z maty głuszącej komorę silnika (GMS)...
Ostatnio zmieniony 02 paź 2015, 06:48 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
-
vojti
-
Espex
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Mozesz spytac w tym temacie http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=10693
Moze okazac sie bardzo przydatne przy zakupie
Moze okazac sie bardzo przydatne przy zakupie
Ostatnio zmieniony 05 cze 2016, 17:20 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
-
szura217
- opelmen
- Mieszkaniec
- Imię: Janusz
- Auto: Opel Zafira B 1.8 Cosmo Pb & LPG
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Mam w planie zakup i wymianę złącza elastycznego do swojej ZB.
Czy ma ktoś doświadczenie jak sprawują się złącza NIESPAWANE a skręcane takie jak tutaj?
Chodzi o 'szczelność'...
Mam w planie zakup i wymianę złącza elastycznego do swojej ZB.
Czy ma ktoś doświadczenie jak sprawują się złącza NIESPAWANE a skręcane takie jak tutaj?
Chodzi o 'szczelność'...