[B] - Flora - 1.9 CDTI, 150KM, 2006r

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#676 Post autor: Flora »

Bardzo dużo zależy od folii. Z folią 3M 1080 można robić dosłownie wszystko. Klej z kanalikami ułatwia układanie bez pęcherzyków powietrza, a folie wystarczy lekko podgrzać suszarką aby stała się bardzo plastyczna. Miałem już różne folie, od takiej kosztującej 3 zł za metr bieżący do zbliżonej cenowo do 3M folii Oracal i 3M wygrywa pod każdym względem. Jedyny minus to cena - zwlaszcza gdy okleja się dach czy maskę :> Na małych wygiętych powierzchniach jak lusterko czy klamka zdecydowanie warto dopłacić i nakładać folię bezstresowo.

Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
#677 Post autor: gRZENIU »

Marcin robota pierwsza klasa i należy się :piwo:

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#678 Post autor: Flora »

Po zaledwie 25 miesiącach udało się zrealizować pomysł na modyfikację reflektorów.
Wnętrza reflektora były gotowe już rok temu, ale wciąż nie miałem porządnego pomysłu na rozłozenie reflektora.
Tydzień temu znów poeksperymentowałem z trzecim już reflektorem i opracowałem najmniej inwazyjną metodę na dostanie się do środka. Mając trochę wolnego postanowiłem spróbować zadziałać konkretniej.

Obrazek
Przemalowałem jeszcze ringi, aby mniej rzucały się w oczy.

Obrazek
Rozłupałem reflektory i wydłubałem z nich resztki starego uszczelniacza - trochę tego jest.
Bardzo przydatnym narzędziem jest "śrubokręt do klem akumulatora", a poza tym potrzeba tylko małego metalowego noża do obierania warzyw i ogromnej ilości cierpliwości. Niecenzuralne wyrazy same cisną się na usta, więc lepiej pracować w odosobnieniu.
Lampa testowa zajęła mi ponad 3 godziny. Pierwszą lampę z samochodu rozłożyłem po godzinie, a druga zajęła mi już tylko 25 minut.
Całość od wstawienia samochodu pod dach do wyjechania poskładanym to prawie 8 godzin.

Obrazek
Tak prezentują się różne warianty wnętrza

Obrazek
Czarne reflektory wyglądają całkiem ciekawie

Obrazek
Chwilowo nie mam jeszcze porządnego sterownika, więc podpiąłem się pod postojówki mocno ograniczając prąd. Zapowiada się nieźle - przy nominalnej mocy 10W zestaw delikatnie się grzeje, ale wręcz oślepia. Jak tylko podłączę finalnie zasilanie wrzucę zdjęcia ringów pracujących jako światła do jazdy dziennej.

Awatar użytkownika
Mat86radom
Zafiromaniak
Imię: Mateusz
Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
Model: MZRCD
Oznaczenie silnika: CITD

#679 Post autor: Mat86radom »

No no no :ok: będzie się działo

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#680 Post autor: Wojti »

Marcin wieli szacun za włożony wysiłek i poświęcony czas temu zagadnieniu :uklon: :piwo: Jak dopracujesz szczegóły i sprawdzi się wodoszczelność lamp to od razu robimy moje :lol: :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
wampir11111
Zafiromaniak
Imię: Michał
Auto: Zafira B 340KM/480Nm
Oznaczenie silnika: Z20LER
#681 Post autor: wampir11111 »

Marcin szacun robota na 6+ :piwo:

organista15

#682 Post autor: organista15 »

Niezmiernie podoba mi się efekt, swojej pracy :) wygląda rewelacyjnie a zarazem kojarzy mi się to ze światłami bmw :D

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#683 Post autor: Flora »

Wojti pisze:Jak dopracujesz szczegóły i sprawdzi się wodoszczelność lamp to od razu robimy moje
Dopracowywać nie ma już właściwie czego (i jak). Szczelność jest, bo stare wypełnienie zastąpiłem uszczelniaczem dekarskim.
Niestety taka modyfikacja wiąże się z dużą ilością dotykania samochodu, demontażem zderzaka i nadgryzieniem reflektorów - w kilku miejscach trzeba wyciąć odrobinę tworzywa, ale z zewnątrz, po otwarciu maski nie jest to widoczne.
Jeżeli dostanę zdemontowane lampy to możemy rozmawiać :>

Obrazek

Nie wytrzymałem i wypatroszyłem przetwornicę z układu sterującego podświetleniem samochodu. Zasilanie ringów jest jest ustawione tak, aby się nie grzały - dostają 10,5V. W nocy ciężko zrobić zdjęcie oddające jasność, dlatego zrobiłem je z krótszym czasem naświetlania przy włączonych światłach mijania, dzięki czemu można porównać jasność.

Maćku
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: seria 3
Model: e46
Oznaczenie silnika: M47,M54

#684 Post autor: Maćku »

Marcin jak zwykle u ciebie wykonanie na najwyższym poziomie :!:

Osobiście ringi mi się nigdy nie podobały więc to już kwestia gustu... wracając ostatnio byłem z Braćmi na zlocie BMW i gość miał ringi lecz kolorowe zmieniały się w rytm muzyki :haha:

Co jeszcze chcesz wsadzić do Zośki, bo wydaje się że powoli kończą Ci się manwery?
Obrazek

Awatar użytkownika
chabretti
Zafiromaniak
Imię: Krzysztof
Auto: Volvo
Model: V70
Oznaczenie silnika: D5244T5
Kontakt:

#685 Post autor: chabretti »

NO kawał porządnej roboty :piwo:

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#686 Post autor: Flora »

Co jeszcze chcesz wsadzić do Zośki, bo wydaje się że powoli kończą Ci się manwery?
Pomysłów jeszcze kilka jest, a gdyby była luźna kasa możnaby jeszcze bardziej poszaleć.
na zlocie BMW i gość miał ringi lecz kolorowe zmieniały się w rytm muzyki
U mnie w rytm muzyki zmienia się oświetlenie pod samochodem. Kolorowe ringi to za dużo zabawy i w przypadku pełnego koła nie ma możliwości użycia projektorów na krańcach przez co najczęściej zwiększa się szerokość pierścienia potrzebna na chowanie większych diod.

Z samego rana przespacerowałem się do samochodu aby wyregulować jasność pierścieni w świetle słonecznym i chyba są zbyt delikatne aby służyły za DLR

https://youtu.be/NOSeeXGSpkE

Awatar użytkownika
norris_85
Zafiromaniak
Imię: Łukasz
Auto: ZA OPC 290KM/428Nm
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z20LET
Kontakt:

#687 Post autor: norris_85 »

no i w końcu projekt niemal na ukończeniu :) graty osiągnięcia zamierzonego celu :brawo: efekt swoją starannością jak zwykle powala jednak nie wiem czemu ale te ringi nie bardzo pasują mi do ZB :mysli: może dlatego że auto ma nieco zaokrągloną linię przednią?? :mysli: :mysli:

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#688 Post autor: paweldm »

Wrzuć fotki jak to wygląda w dzień z bliska, z wyłączonym oświetleniem. W nocy przy włączonych wygląda super.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#689 Post autor: Flora »

paweldm pisze:Wrzuć fotki jak to wygląda w dzień z bliska, z wyłączonym oświetleniem.
Obrazek Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#690 Post autor: Sumik »

Flora pisze:Jeżeli dostanę zdemontowane lampy to możemy rozmawiać :>
A gdybym przesłał do Ciebie BiXenon skrętny to też byś się podjął rozebrania i pomalowania środka?? :piwo:
Marzy mi się czarne matowe wnętrze lamp. Wtedy przód byłby kompletny :D

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”