ECN 59761 --- Termostat
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira B 1.8
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dzisiaj byłem u mechanika na kontroli luzów zaworowych, mechanik potwierdził przy okazji uszkodzenie termostatu, o którym wiedziałem wcześniej (błąd termostatu w metodzie gaz-hamulec, temperatura 75-78 podczas jazdy):
Po wyjechaniu od mechanika uszkodzony termostat zachowywał się zupełnie inaczej niż przed wizyta mechanika:
1. Podczas jazdy temperatura podnosiła się nawet do 104 stopni, wcześniej cały czas miałem 75-79 max
2. Podczas sprawdzania temperatury przez test mode - wyświetlacz podawał na zgaszonym silniku 91 stopni (nie powinno być 72?)
3. Przed chwilą poszedłem do samochodu sprawdzić jeszcze raz i bez zapalania silnika temperatura najpierw pokazała 91 a potem zmieniła się na 41, po odpaleniu samochodu to samo...
Czy mechanik mógł coś poruszyć, zmienić, uszkodzić? a może to standardowe zachowanie uszkodzonego termostatu?
Dzisiaj byłem u mechanika na kontroli luzów zaworowych, mechanik potwierdził przy okazji uszkodzenie termostatu, o którym wiedziałem wcześniej (błąd termostatu w metodzie gaz-hamulec, temperatura 75-78 podczas jazdy):
Po wyjechaniu od mechanika uszkodzony termostat zachowywał się zupełnie inaczej niż przed wizyta mechanika:
1. Podczas jazdy temperatura podnosiła się nawet do 104 stopni, wcześniej cały czas miałem 75-79 max
2. Podczas sprawdzania temperatury przez test mode - wyświetlacz podawał na zgaszonym silniku 91 stopni (nie powinno być 72?)
3. Przed chwilą poszedłem do samochodu sprawdzić jeszcze raz i bez zapalania silnika temperatura najpierw pokazała 91 a potem zmieniła się na 41, po odpaleniu samochodu to samo...
Czy mechanik mógł coś poruszyć, zmienić, uszkodzić? a może to standardowe zachowanie uszkodzonego termostatu?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Błędy (o ile już nie wystepują) zostaną wykasowane w pamięci komputera po kilku lub kilkunastu odpaleniach. Pojeźdź parę dni i wtedy powinno Ci wszystko pogasnąć. Mnie, jak wymieniłem przewód różnicy ciśnień DPF to błąd świecił parę godzin i zgasł. Odpalałem auto wtedy kilka razy i nie było już problemu
-
- Przeglądacz
- Imię: Marcin
- Auto: Opel Zafira B 1.8
Po wymiane termostatu mam chyba coś nie tak z podawaniem temparatury:
Bez zapłonu na test mode: 102
po zapłonie bez odpalenia silnika: 19
po odpaleniu sinika: 19 i sukcesywnie rośnie.
Według mnie wymieniony termostat działa dobrze, temperatura rośnie szybko, na trasie utrzymuje się od 100 do 103 stopni. Wiatrak włącza się w okolicach 106 stopni.
Rura termostatu robi się gorąca w okolicach 102 stopni. Przed wymianą była gorąca od razu.
Co może być powodem takiego dziwnego wyświetlania tempratury w test mode bez zapłonu? Dlaczego nie wskazuje tak jak powinna 73?
Wyświetlacz BID
Po wymiane termostatu mam chyba coś nie tak z podawaniem temparatury:
Bez zapłonu na test mode: 102
po zapłonie bez odpalenia silnika: 19
po odpaleniu sinika: 19 i sukcesywnie rośnie.
Według mnie wymieniony termostat działa dobrze, temperatura rośnie szybko, na trasie utrzymuje się od 100 do 103 stopni. Wiatrak włącza się w okolicach 106 stopni.
Rura termostatu robi się gorąca w okolicach 102 stopni. Przed wymianą była gorąca od razu.
Co może być powodem takiego dziwnego wyświetlania tempratury w test mode bez zapłonu? Dlaczego nie wskazuje tak jak powinna 73?
Wyświetlacz BID
-
- Przeglądacz
- Imię: Bartosz
Witam Panowie jakiej firmy termostat kupić do silnika z18xer? są jakieś dobre zamienniki? czy lepiej zainwestować w oryginał?Znalazłem coś takiego
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=64 ... st-visited
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=64 ... st-visited
Ostatnio zmieniony 22 paź 2016, 14:01 przez Bartek358, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Przeglądacz
- Imię: Bartosz
Czy to będzie ten? cena wydaje mi się jakaś niska bo na innych aukcjach ponad 300zł. Co myślicie ?
http://allegro.pl/wahler-termostat-opel ... 16893.html
http://allegro.pl/wahler-termostat-opel ... 16893.html